Οι αξιωματούχοι της κυβέρνησης Τραμπ ακύρωσαν μια σειρά συνεντεύξεων που ήταν προγραμματισμένο να διενεργηθούν εντός της εβδομάδας, με υποψηφίους για την θέση του επικεφαλής της Fed.

Η ομάδα του Τραμπ σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal ενημέρωσε τους υποψηφίους ότι οι συνεντεύξεις ακυρώθηκαν, χωρίς να τους δώσει κάποια εξήγηση και χωρίς να είναι σίγουρο αν οι συναντήσεις αυτές θα επαναπρογραμματιστούν.

1

Η επιλογή του Τραμπ

Μεταξύ των υποψηφίων ήταν και ο οικονομικός σύμβουλος του Τραμπ, Κέβιν Χάσετ, ο οποίος θεωρείται ότι είναι φαβορί για τη θέση, καθώς είναι η προσωπική επιλογή του προέδρου των ΗΠΑ.

Άλλοι υποψήφιοι για να αναλάβουν την σκυτάλη από τον Τζερόμ Πάουελ είναι ο πρώην κυβερνήτης της, Fed Κέβιν Γουόρς και ο νυν κυβερνήτης της Fed, Κρίστοφερ Γουόλερ.

«Η αλήθεια είναι ότι κανείς δεν ξέρει ποιος θα είναι ο επόμενος υποψήφιος του Προέδρου Τραμπ για την προεδρία της Fed μέχρι να το ανακοινώσει ο ίδιος. Μέχρι τότε, όλα είναι καθαρά εικασίες», ανέφερε νωρίτερα ο Λευκός Οίκος σε ερωτήσεις σχετικά με τα σενάρια για τους υποψηφίους.

Την Τρίτη, ο Τραμπ ανέφερε ότι έχει ήδη περιορίσει την λίστα των υποψηφίων σε μόλις ένα όνομα, ενώ σε άλλες δηλώσεις του, ξεχώρισε τον Χάσετ, χαρακτηρίζοντας τον ως τον πιθανό επόμενο πρόεδρο της Fed.

Ειδικότερα, στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, ο Τραμπ υπονόησε ότι δεν ενδιαφέρεται να ολοκληρώσει τη διαδικασία συνεντεύξεων που ξεκίνησε ο Μπέσεντ.

«Εξετάσαμε πιθανώς 10 άτομα και πλέον το έχουμε περιορίσει σε έναν», είπε.

Κατά τη διάρκεια μιας εκδήλωσης αργότερα την ίδια μέρα, στην οποία συμμετείχε και ο Χάσετ, ο Τραμπ είπε: «Υποθέτω ότι ένας πιθανός πρόεδρος της Fed είναι εδώ. Δεν ξέρω. Μπορούμε να το πούμε αυτό;»

Η διαδοχή και τα διλήμματα

Ο Τραμπ υπονόησε ότι η διαδικασία έχει σχεδόν ολοκληρωθεί, τορπιλίζοντας στην ουσία την προετοιμασία της ομάδας του για την επιλογή.

Τους τελευταίους μήνες, ο υπουργός Οικονομικών Σκοτ Μπέσεντ περιόρισε τον αρχικό αριθμό των 11 υποψηφίων σε πέντε. Οι σύμβουλοι του Τραμπ είχαν προγραμματίσει να πραγματοποιήσουν επιπλέον συνεντεύξεις αυτή την εβδομάδα με στόχο να προτείνουν στον πρόεδρο μια λίστα με τους τελικούς υποψηφίους.

Σημειώνεται ότι η θητεία του νυν επικεφαλής Τζερόμ Πάουελ λήγει στα μέσα Μαΐου, με τις σχέσεις του πρώτου και του Τραμπ να κινούνται τους τελευταίους μήνες σε τεντωμένο σκοινί. Ο Τραμπ πιέζει για επιθετικές μειώσεις, ενώ η Fed προσπαθεί να εξισορροπήσει τους κινδύνους μιας  απότομης επιβράδυνσης στην αγορά εργασίας με τον επίμονο πληθωρισμό.

Ο διάδοχος του Πάουελ είναι πιθανόν να προεδρεύσει σε μία επιτροπή βαθιά διχασμένη για τα επιτόκια, ενώ παράλληλα θα αντιμετωπίζει τις πιέσεις του Τραμπ.

Το δημοσίευμα αναφέρει ότι σύμφωνα με πηγές δεν θα είναι απίθανο ο Τραμπ να αλλάξει γνώμη πριν την ανακοίνωση του νέου προέδρου τη νέα χρονιά.

Διαβάστε επίσης:

ΗΠΑ: Αναστέλλονται τα αιτήματα για μετανάστευση από 19 χώρες – «Δεν τους θέλω στη χώρα μας»

Τραμπ: Αναδεικνύει το φαβορί για την προεδρία της Fed – Αρχές 2026 η ανακοίνωση

Ebury: Το δολάριο υποχωρεί λόγω προσδοκιών για πιο ήπια στάση της Federal Reserve