ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Με απώλειες έκλεισαν τα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια την Πέμπτη, ιδιαίτερα μετά το αρνητικό άνοιγμα της Wall Street, καθώς στις ΗΠΑ έληξε το παρατεταμένο shutdown, χωρίς ωστόσο να διασφαλιστεί η δημοσιοποίηση των κρίσιμων στοιχείων για την αγορά εργασίας των ΗΠΑ τον Οκτώβριο.
Επιπλέον, οι επενδυτές επεξεργάστηκαν αποτελέσματα τριμήνων από Siemens, Deutsche Telekom, Enel, Merck, Aviva και Alstom.
Στην οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου, το ΑΕΠ αυξήθηκε 0,1% στο τρίτο τρίμηνο, ενώ η Deutsche Bank προειδοποιεί για καθυστέρηση μεγάλων επενδύσεων και προσλήψεων έως το νέο έτος, με πιθανή επιβράδυνση ανάπτυξης το 2026.
Ο βρετανικός FTSE 100 έκλεισε στις 9.807,68 μονάδες με απώλειες -1,05%, ενώ ο DAX υποχώρησε στις 24.041,62 μονάδες καταγράφοντας πτώση -1,39%. Απώλειες και για τον CAC 40 8.232,49 μονάδες με απώλειες -0,11%
Στην Ιταλία ο FTSE MIB έκλεισε στις 44.755,36 μονάδες με απώλειες -0,08% ενώ ο IBEX 35 ολοκλήρωσε στις 16.577,40 μονάδες με πτώση -0,23%.
O πανευρωπαϊκός Stoxx 600 έκλεισε στις 580,67 με απώλειες 0,61%.
Σε επίπεδο μετοχών, οι φαρμακευτικές ξεχώρισαν με κέρδη: η ALK-Abello από τη Δανία έκλεισε με άνοδο 11,5% και η Zealand Pharma 5,17%, καθώς η πρώτη αύξησε την πρόβλεψή της για ανάπτυξη στο 13-15% σε τοπικά νομίσματα, έναντι 12-14% προηγουμένως.
Η Burberry κατέγραψε αρχικά άνοδο έως 7% μετά την ανακοίνωση αύξησης συγκρίσιμων πωλήσεων για πρώτη φορά σε δύο χρόνια, αλλά τελικά περιόρισε τα κέρδη της στο +2,96% στο κλείσιμο της ημέρας. Η ανάπτυξη προήλθε κυρίως από Αμερική και Κίνα, με 3% αύξηση σε κάθε αγορά.
Αντίθετα, η Siemens Healthineers υποχώρησε 3,35% λόγω της απόφασης της Siemens να μεταβιβάσει το 30% της συμμετοχής της σε επενδυτές της.
Οι ενεργειακές μετοχές παρουσίασαν μικτές τάσεις μετά την αναθεώρηση της πρόβλεψης προσφοράς πετρελαίου από τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας (IEA). Η Equinor και η BP υποχώρησαν, ενώ η TotalEnergies έκλεισε με άνοδο 1,6%. Ο IEA εκτιμά ότι το “peak oil” απέχει περισσότερο από ό,τι αναμενόταν, στο πλαίσιο της COP30 στη Βραζιλία.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Κορωπί: 8 συλλήψεις για κλοπή ρεύματος, νερού και ρύπανση περιβάλλοντος
- Ubisoft: Ανέβαλε τα αποτελέσματα τριμήνου και ζήτησε να παγώσει η διαπραγμάτευση της μετοχής της
- Οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να αρνηθούν μια βίζα λόγω παχυσαρκίας
- Μερτς: Η Γερμανία προσδοκά από τον Ζελένσκι καταπολέμηση της διαφθοράς και μεταρρυθμίσεις