ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Με χαμόγελα και μηνύματα για την προστασία του περιβάλλοντος γιόρτασε ο Δήμος Πειραιά την 5η Γιορτή Ανακύκλωσης
Το «PIRAEUS TASTE FESTIVAL, Sea Food and More» επέστρεψε για 4η χρονιά, γιορτάζοντας την αυθεντική γαστρονομία του Πειραιά, τον πολιτισμό και την εξωστρέφεια του μεγάλου λιμανιού
Σε μια λαμπερή τελετή που συνδύασε μοναδικές γεύσεις, σύγχρονη δημιουργία και θαλασσινή παράδοση, άνοιξε χθες η αυλαία του 4ου Γαστρονομικού Φεστιβάλ του Δήμου Πειραιά, «PIRAEUS TASTE FESTIVAL, Sea Food and More». Πρόκειται για έναν από τους σημαντικότερους γαστρονομικούς θεσμούς, που διοργανώνεται για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά από τον Δήμο Πειραιά.
Με φόντο το εμβληματικό Μικρολίμανο και σε μια ατμόσφαιρα μαγευτική, γεμάτη ζωντάνια, πλήθος κόσμου και εκπρόσωποι της πολιτείας, της τοπικής αυτοδιοίκησης, φορέων, καθώς και του τουριστικού και γαστρονομικού χώρου, έδωσαν το «παρών» σε μια βραδιά αφιερωμένη στη θαλασσινή ταυτότητα του Πειραιά και στην ανάδειξη της ελληνικής γαστρονομίας.
Ο βραβευμένος chef Θάνος Φέσκος έδωσε ρυθμό και γεύση με ξεχωριστές συνταγές, με εκπλήξεις και χαμόγελα επί σκηνής
Σημείο αναφοράς της τελετής ήταν η μαγειρική performance του διεθνώς καταξιωμένου chef Θάνου Φέσκου, βραβευμένου με 2 αστέρια Michelin και 1 πράσινο αστέρι Michelin για την βιωσιμότητα, ο οποίος παρουσίασε ξεχωριστές γαστρονομικές προτάσεις, αναδεικνύοντας την ελληνική δημιουργικότητα και καινοτομία, προσφέροντας στους παρευρισκόμενους μια υψηλού επιπέδου γευστική εμπειρία. Η Υφυπουργός Τουρισμού Άννα Καραμανλή, η Πρόεδρος του ΕΟΤ Αγγελική Βαρελά και η σύζυγος του Δημάρχου Πειραιά, Βάλια Κυριαζή – Μώραλη, φόρεσαν ποδιές και ανέλαβαν ενεργό ρόλο στην κουζίνα, στο πλευρό του βραβευμένου chef Θάνου Φέσκου, με χαμόγελα και διάθεση για δημιουργία.
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, απηύθυναν χαιρετισμό:
- ο Δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης, ο οποίος υπογράμμισε τη δέσμευση του δήμου για τη συνεχή ανάδειξη της πόλης ως σύγχρονου γαστρονομικού και πολιτιστικού προορισμού,
- η Υφυπουργός Τουρισμού Άννα Καραμανλή, η οποία αναφέρθηκε στη σημασία της γαστρονομίας ως εργαλείο ενίσχυσης του θεματικού τουρισμού,
- η Πρόεδρος του ΕΟΤ Αγγελική Βαρελά, που επεσήμανε τη στρατηγική επιλογή στήριξης δράσεων όπως το PIRAEUS TASTE FESTIVAL
- και η Αντιδήμαρχος Εξωστρέφειας, Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων και Τουρισμού Ανδριάνα Ζαρακέλη, που παρουσίασε το πλαίσιο των πρωτοβουλιών του δήμου για την τουριστική προβολή του Πειραιάκαι τη σύνδεση γαστρονομίας – πολιτισμού – βιωσιμότητας.
Στο πλαίσιο της τελετής, παρουσιάστηκαν και οι βασικές θεματικές ενότητες του φετινού φεστιβάλ, με έμφαση:
- στη θαλάσσια γαστρονομίακαι τα τοπικά προϊόντα,
- στις πολιτιστικές και εκπαιδευτικές δράσεις,
- στην προώθηση του Zero Food Wasteκαι της αειφορίας
- και στη σύνδεση της γαστρονομίας με τον τουρισμό εμπειρίας.
Η εκδήλωση «ντύθηκε» μουσικά απ’ το κουαρτέτο βιολιών Enchord String Quartet, το οποίο συνόδευσε τη βραδιά με ήχους υψηλής αισθητικής.
Ο Πειραιάς, σημείο αναφοράς για τη θαλασσινή γαστρονομία
Το «PIRAEUS TASTE FESTIVAL» συνεχίζεται δυναμικά έως τις 28 Σεπτεμβρίου, με εκδηλώσεις σε σημεία-τοπόσημα της πόλης — Μικρολίμανο, Πειραϊκή, πλατεία Κοραή, Μαρίνα Ζέας και Πασαλιμάνι — και συμμετοχή καταξιωμένων σεφ, πολιτιστικών φορέων, δημιουργών και επιχειρήσεων.
Παράλληλα, από σήμερα, 26 Σεπτεμβρίου έως και τις 5 Οκτωβρίου, στο Πασαλιμάνι, πραγματοποιείται η μεγάλη έκθεση «Piraeus Taste Fair», με εκλεκτά προϊόντα, γευσιγνωσίες και συμμετοχή παραγωγών από όλη την Ελλάδα.
Αναλυτικά το πρόγραμμα του «PIRAEUS TASTE FESTIVAL, Sea Food and More»: https://www.imeresthalassas.gr/piraeus-taste-festival
Το φεστιβάλ, που έχει πλέον καθιερωθεί ως θεσμός υψηλής ποιότητας και αισθητικής, αναδεικνύει την πολυδιάστατη ταυτότητα του Πειραιά — μια πόλη που τιμά την παράδοση, επενδύει στην καινοτομία και προβάλλει τη σύγχρονη ελληνική γαστρονομία.
Ο Δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης, τόνισε:
«Για ακόμη μια χρονιά, είμαστε εδώ για να προβάλλουμε και να αναδείξουμε τη γαστρονομική ταυτότητα της πόλης και να εδραιώσουμε τον Πειραιά ως σημαντικό γαστρονομικό προορισμό για Έλληνες και ξένους επισκέπτες. Στον πυρήνα του Φεστιβάλ φυσικά βρίσκονται οι γευστικοί θησαυροί της θάλασσας, η οποία περιβάλλει και καθορίζει το μεγάλο λιμάνι της χώρας και την ιστορία του.
Το Piraeus Taste Festival, εντάσσεται στη μεγάλη προσπάθεια που κάνουμε από την αρχή της πρώτης μας θητείας για να μετατρέψουμε τον Πειραιά σε τουριστικό προορισμό, με κύριο εργαλείο το Destination Piraeus. Θα ήθελα να αναφέρω ότι το Φεστιβάλ χρηματοδοτείται εξ ολοκλήρου από πόρους του ΕΣΠΑ, μέσω της ΟΧΕ Πειραιά, στο πλαίσιο της τουριστικής προβολής της πόλης μας, οπότε είναι μια μεγάλη δράση εξωστρέφειας, η οποία δεν επιβαρύνει καθόλου τα ταμεία του Δήμου Πειραιά.
Συγχαρητήρια στην Αντιδήμαρχο Ανδριάνα Ζαρακέλη και σε όλους τους συνεργάτες του δήμου που δούλεψαν γι΄ αυτή τη διοργάνωση, καθώς και στον Αναπτυξιακό Οργανισμό του Δήμου Πειραιά. Ευχαριστώ θερμά τις Πρεσβείες, τους καταξιωμένους chefs, όλους τους φορείς και τους συλλόγους που συμμετέχουν.
Ιδιαίτερες ευχαριστίες στην ηγεσία του Υπουργείου Τουρισμού και τον ΕΟΤ που για ακόμα μια χρονιά στηρίζουν – και με την παρουσία τους απόψε εδώ – την προσπάθεια που κάνουμε ώστε το μεγάλο λιμάνι της Ελλάδας να αναδειχθεί σε κορυφαίο γαστρονομικό προορισμό της χώρας».
H Υφυπουργός Τουρισμού Άννα Καραμανλή, στον χαιρετισμό της, μεταξύ άλλων, τόνισε:
«Με ιδιαίτερη χαρά βρίσκομαι στην έναρξη του 4ου Γαστρονομικού Φεστιβάλ του Δήμου Πειραιά, ενός φεστιβάλ που έχει αναδειχθεί σε θεσμό για την πόλη του Πειραιά, το μεγάλο λιμάνι της χώρας μας και ιστορική πύλη εμπορίου, εξωστρέφειας και πολιτισμού. Διοργανώσεις, όπως το «PIRAEUS TASTE FESTIVAL, Sea Food and More», συμβάλλουν ουσιαστικά στην ενίσχυση της εξωστρέφειας και της τουριστικής προβολής της πόλης.
Μπορούν να αναδείξουν έναν προορισμό πολυσύνθετο, έναν προορισμό που διαθέτει πληθώρα τουριστικών πόρων και εξαιρετικά σημαντικό πολιτιστικό κεφάλαιο. Θα ήθελα εκ μέρους της Υπουργού μας Όλγας Κεφαλογιάννη να συγχαρώ τον Δήμο Πειραιά και όλους όσοι εργάστηκαν στην υλοποίηση ενός ξεχωριστού γαστρονομικού Φεστιβάλ για ολόκληρη την Αττική. Εύχομαι κάθε επιτυχία στο εφετινό Φεστιβάλ».
Η Πρόεδρος του ΕΟΤ Αγγελική Βαρελά, στον χαιρετισμό της, μεταξύ άλλων, ανέφερε:
«Νιώθω μεγάλη χαρά και τιμή που βρίσκομαι σήμερα εδώ, για να χαιρετίσω την έναρξη του θεσμού σας, του 4ου Γαστρονομικού Φεστιβάλ, που διοργανώνει με τόση επιτυχία ο Δήμος Πειραιά, στο υπέροχο Μικρολίμανο. Εκδηλώσεις όπως το γαστρονομικό φεστιβάλ που εύχομαι να γίνει σημείο συνάντησης μεγάλων σεφ από τις μεσογειακές χώρες και όχι μόνο, αποδεικνύουν για άλλη μια φορά ότι ο Πειραιάς είναι κόμβος όχι μόνο ναυτιλιακός, αλλά ταυτόχρονα πολιτιστικός και γαστρονομικός.
Εύχομαι την απόλυτη επιτυχία στο 4ο Γαστρονομικό Φεστιβάλ του Δήμου Πειραιά και είμαι σίγουρη ότι ως θεσμός θα αποτελέσει μια γευστική γέφυρα, που θα ενώνει την πόλη σας με επισκέπτες από όλον τον κόσμο. Θα ήθελα να συγχαρώ θερμά τους διοργανωτές και κυρίως τους σεφ, οι οποίοι με μεγάλη τέχνη, φαντασία και όραμα θα χαρίσουν σε όλους μας υπέροχες γεύσεις με άρωμα Πειραιά».
Η Αντιδήμαρχος Εξωστρέφειας, Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων και Τουρισμού Ανδριάνα Ζαρακέλη στον χαιρετισμό της, μεταξύ άλλων, επεσήμανε:
«Το 4ο Γαστρονομικό Φεστιβάλ “PIRAEUS TASTE FESTIVAL, Sea Food and More” είναι πλέον ένας θεσμός που αναδεικνύει την αυθεντικότητα της πειραϊκής γαστρονομίας και τη δημιουργικότητα στις θαλασσινές γεύσεις. Αποτελεί μέρος της στρατηγικής μας για έναν Πειραιά εξωστρεφή, φιλόξενο και δημιουργικό.
Θέλω να ευχαριστήσω θερμά τον Δήμαρχό μας Γιάννη Μώραλη, όλους τους συνεργάτες, τους επαγγελματίες, τους φορείς, τους εθελοντές και βεβαίως τους σεφ που μας τιμούν, με ξεχωριστή αναφορά στον βραβευμένο με 2 αστέρια Michelin chef Θάνο Φέσκο».
Στην εναρκτήρια εκδήλωση στο Μικρολίμανο, παρευρέθηκαν επίσης: ο Αντιπεριφερειάρχης Πειραιά Σταύρος Βοϊδονικόλας, Αντιδήμαρχοι, Εντεταλμένοι Δημοτικοί Σύμβουλοι, Δημοτικοί Σύμβουλοι, Πρόεδροι Δημοτικών Κοινοτήτων, Κοινοτικοί Σύμβουλοι, Πρόεδροι και μέλη συλλόγων και φορέων της πόλης και πλήθος κόσμου.
Το 4ο Γαστρονομικό Φεστιβάλ «PIRAEUS TASTE FESTIVAL, Sea Food and More» διοργανώνεται στο πλαίσιο της Πράξης “Τουριστική Προβολή Δήμου Πειραιά” του Προγράμματος “ΑΤΤΙΚΗ 2021-2027″από τον Αναπτυξιακό Οργανισμό “ΠΕΙΡΑΙΑΣ ΣΥΝ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ Α.Ε.” σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Εξωστρέφειας, Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων και Τουρισμού.
Οι δράσεις χρηματοδοτούνται από τους πόρους του Προγράμματος “Αττική” 2021-2027 μέσω της Ο.Χ.Ε. του Δήμου Πειραιά. Όλες οι εκδηλώσεις είναι δωρεάν.
Διαβάστε επίσης:
CPLP Shipping: Συγκροτήθηκε σε σώμα το Διοικητικό Συμβούλιο
Νικόλας Πατέρας (Contships): Πούλησε πλοίο 18 ετών με σημαντικό κέρδος
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Wall Street: Έσπασε το τριήμερο πτωτικό σερί, επέστρεψε πάνω από τις 46.000 μονάδες ο Dow Jones
- Βενεζουέλα: Ο Μαδούρο προτείνει βοήθεια στις ΗΠΑ κατά του καρτέλ Τρεν δε Αράγκουα
- Όσες περισσότερες ελληνικές σημαίες κυματίζουν στο Αιγαίο, τόσο θα αυξάνεται η κυριαρχία μας στο Αρχιπέλαγος
- Συνάντηση Μητσοτάκη με τον Ειδικό Σύμβουλο του Τραμπ για την Αφρική
