ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε γεύμα εργασίας του Propeller Club Πειραιά, με κεντρικό ομιλητή τον Στρατηγό ε.α. Αλκιβιάδη Στεφανή, Επίτιμο Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Στρατού, πρώην Υπουργό Εθνικής Άμυνας και νυν Διοικητή του Αγίου Όρους, ο οποίος ανέπτυξε το επίκαιρο και φλέγον θέμα των γεωπολιτικών εξελίξεων και τη θέση της Ελλάδας στον διεθνή χάρτη.
Το γεύμα φιλοξενήθηκε στον Ναυτικό Όμιλο Ελλάδος, συγκεντρώνοντας 100 Μέλη, συνεργάτες και εκλεκτούς καλεσμένους του Club.
Μεταξύ των παρισταμένων, ξεχώρισαν ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού, Αντιναύαρχος Δημήτριος Κατάρας, ο Αρχηγός Στόλου, Αντιναύαρχος Χρήστος Σασιάκος, ο Α’ Υπαρχηγός Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., Αντιναύαρχος Χρήστος Κοντορουχάς, ο Παναγιώτης Τσάκος, το ζεύγος Γιάννη Ιγγλέση, ο πρώην Γ.Γ του IMO, Ευθύμης Μητρόπουλος, ο Νίκος Τσαβλίρης, οι πρώην Υπουργοί Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης και Γιώργος Ανωμερίτης, καθώς και ο Παύλος Ντε Γκρες.
Ιδιαίτερη ήταν η στιγμή που δόθηκε στον Παύλο Ντε Γκρες μια φωτογραφία από ομιλία του παππού του, Βασιλέως Παύλου, σε εκδήλωση του Club το 1958 στο ξενοδοχείο Μεγάλη Βρεταννία – ένα ενθύμιο που υπογράμμισε τη μακρά διαδρομή και την ιστορική κληρονομιά του Propeller Πειραιά.
Το γεύμα εργασίας άνοιξε με το καλωσόρισμά του ο Γενικός Γραμματέας του Club, Χρήστος Τιμαγένης, ενώ ο Πρόεδρος, Κωστής Φραγκούλης, στον εναρκτήριο χαιρετισμό του στάθηκε στις γεωπολιτικές προκλήσεις της εποχής μας – από τον πόλεμο στην Ουκρανία και τις εντάσεις στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, έως τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και τις πρόσφατες παραβιάσεις του εναέριου χώρου κρατών-μελών του ΝΑΤΟ. Καταστάσεις που επηρεάζουν άμεσα την οικονομία, τη ναυτιλία, τις διεθνείς συνεργασίες, αλλά και την ίδια τη θέση της χώρας μας στο διεθνές περιβάλλον.
Τον Στρατηγό Στεφανή προλόγισε ο Ναύαρχος Γιάννης Παυλόπουλος. Επίτιμος Αρχηγός Στόλου καθώς και επίτιμο μέλος του Propeller Club.
Κατά την ομιλία του, ο Στρατηγός Στεφανής υπογράμμισε την κομβική σημασία της ελληνικής εμπορικής ναυτιλίας για την εθνική ισχύ. Όπως σημείωσε, υιοθετώντας τα λόγια του Παναγιώτη Τσάκου, η εμπορική ναυτιλία μπορεί να θεωρηθεί ως ο «τέταρτος κλάδος των Ενόπλων Δυνάμεων της Ελλάδας» – όχι μόνο ως συντελεστής οικονομικής ανάπτυξης, αλλά και ως παράγοντας στρατηγικής ισχύος.
Παράλληλα, ανέδειξε τις προκλήσεις που θέτουν οι γεωπολιτικές ανατροπές, όπως οι εντάσεις σε γειτονικές περιοχές, η ασφάλεια των θαλάσσιων διαδρομών και η ανάγκη ενίσχυσης της αποτρεπτικής ικανότητας της χώρας. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στον ρόλο του ανθρώπινου παράγοντα, τονίζοντας ότι στις Ένοπλες Δυνάμεις όλα μπορεί να αλλάζουν – η τεχνολογία, τα μέσα, οι θεσμοί – αλλά αυτό που μένει σταθερό και καθοριστικό είναι ο άνθρωπος, καθώς εκείνος κάνει τη διαφορά.
Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με ένα ενδιαφέρον Q&A session, ενώ στη συνέχεια ο Στρατηγός Στεφανής χρίστηκε Επίτιμο Μέλος του Propeller Πειραιά.
Το γεύμα εργασίας υποστήριξαν οι εταιρείες : Franman, Navigator Shipping Consultants, Pyli Net και Sekavin.
Διαβάστε επίσης
Αρχίζει σήμερα στις Οινούσσες το 16ο συνέδριο των Μικρών Νησιών
Η Ινδία επενδύει 8 δισ. δολάρια σε ναυτιλία και λιμάνια με πολλές φιλοδοξίες
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Στο Παρά Πέντε: Έρχεται το reunion 20 χρόνια μετά
- Λουκασένκο: Προτείνει στον Πούτιν να προμηθεύσει με ενέργεια τις υπό ρωσική κατοχή περιοχές της Ουκρανίας
- ΟΣΕ: Διαψεύδει δημοσιεύματα για τις μηνιαίες απολαβές των 9.000€ του διευθύνοντα συμβούλου
- Βενιζέλος: Τάσσεται υπέρ των εκταφών θυμάτων των Τεμπών
