ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Οι ΗΠΑ μείωσαν τους δασμούς στις εισαγωγές αυτοκινήτων και ανταλλακτικών από την Ευρωπαϊκή Ένωση στο 15% αναδρομικά από την 1η Αυγούστου, επισημοποιώντας τους όρους της εμπορικής συμφωνίας-πλαισίου που συνήψαν οι δύο πλευρές το καλοκαίρι.
Το υπουργείο Εμπορίου και το Γραφείο του Εμπορικού Αντιπροσώπου των ΗΠΑ δημοσίευσαν την Τετάρτη ένα έγγραφο στο οποίο περιγράφονται λεπτομερώς οι αλλαγές, μειώνοντας τους δασμούς σε μια σειρά αγαθών.
Οι μετοχές των γερμανικών αυτοκινητοβιομηχανιών Volkswagen, Porsche και Mercedes-Benz σκαρφάλωσαν στην είδηση της μείωσης. Η Porsche, η οποία συγκαταλέγεται μεταξύ εκείνων που πλήττονται περισσότερο από τους αμερικανικούς δασμούς, σημείωσε άλμα 3,8% στη Φρανκφούρτη.
Σύμφωνα με το Bloomberg, οι αλλαγές περιλαμβάνουν έναν κατάλογο εξαιρέσεων για τομείς όπως τα αεροσκάφη, τα εξαρτήματα αεροσκαφών και τα γενόσημα φάρμακα καθώς και τα συστατικά τους, καθώς και ορισμένα μέταλλα και μεταλλεύματα, με ισχύ από την 1η Σεπτεμβρίου.
Οι περισσότεροι από τους νέους συντελεστές τίθενται σε ισχύ για τα αγαθά της ΕΕ που αποστέλλονται από την 1η Σεπτεμβρίου, αλλά η ελάφρυνση για τα αυτοκίνητα και τα ανταλλακτικά εξαρτιόταν από τη θέσπιση νομοθεσίας από την ΕΕ για τη μείωση των δασμών στα αμερικανικά αγαθά. Το μπλοκ προχώρησε στην ενέργεια αυτή στις 28 Αυγούστου, ανοίγοντας τον δρόμο στην κυβέρνηση Τραμπ για την αναπροσαρμογή των δασμών στα αυτοκίνητα – από τον αρχικό συντελεστή του 25% – επιπλέον των υφιστάμενων δασμών – στο 15%.
Οι ΗΠΑ ανέφεραν στην ανακοίνωσή τους ότι ο κατάλογος των προϊόντων μπορεί ακόμη να τροποποιηθεί. Η κίνηση αυτή ακολούθησε το εκτελεστικό διάταγμα που υπέγραψε ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ νωρίτερα αυτόν τον μήνα, το οποίο απλοποίησε τη διαδικασία για την προσαρμογή των δασμολογικών συντελεστών της κυβέρνησής του για εισαγωγές από χώρες με τις οποίες συνήψε εμπορικές συμφωνίες.
Διαβάστε επίσης:
Μπέσεντ: Ασκεί πίεση στη Fed για άμεσες μειώσεις επιτοκίων πριν το τέλος του 2025
ΕΚΤ: Κρίσιμο οι κεντρικές τράπεζες να εγγυώνται την πρόσβαση σε μετρητά σε περιόδους κρίσης
Η Commerzbank ξεκινά πρόγραμμα επαναγοράς μετοχών ύψους έως €1 δισ.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Τηλεπικοινωνίες: Μάχη στο FTTH, η κόντρα των…τιτάνων και τα δεδομένα στην αγορά
- Τι αλλάζει στις κατασχέσεις και τους πλειστηριασμούς: Η ψηφιακή εποχή της αναγκαστικής εκτέλεσης φέρνει ταχύτητα αλλά και προβληματισμούς
- Aegean Airlines: Γιατί οι αναλυτές βλέπουν υψηλά περιθώρια ανόδου
- METLEN: Μετά τον ΒΟΑΚ, το βλέμμα της ΜΕΤΚΑ στρέφεται στο Χρηματιστήριο
Μοιραστείτε την άποψή σας
ΣχόλιαΓια να σχολιάσετε χρησιμοποιήστε ένα ψευδώνυμο. Παρακαλούμε σχολιάζετε με σεβασμό. Χρησιμοποιείτε κατανοητή γλώσσα και αποφύγετε διατυπώσεις που θα μπορούσαν να παρερμηνευτούν ή να θεωρηθούν προσβλητικές. Με την ανάρτηση σχολίου, συμφωνείτε να τηρείτε τους Όρους του ιστότοπου contact Δημιουργήστε το account σας εδώ, για να κάνετε like, dislike ή report ακατάλληλα/προσβλητικά σχόλια.