ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Το Υπουργείο Άμυνας της Τσεχίας ενέκρινε σχέδιο για την αγορά αρχικά 44 αρμάτων μάχης Leopard 2A8 από τη Γερμανία, έναντι 32,8 δισεκατομμυρίων κορωνών (περίπου 1,6 δισεκατομμύρια δολάρια).
Εφόσον εγκριθεί και από το Υπουργικό Συμβούλιο του Πρωθυπουργού Πέτρ Φιάλα, το υπουργείο θα υπογράψει συμφωνία-πλαίσιο και θα υποβάλει δεσμευτική παραγγελία τις επόμενες εβδομάδες, σύμφωνα με ανακοίνωση στην επίσημη ιστοσελίδα του.
Οι παραδόσεις των αρμάτων προγραμματίζονται για την περίοδο 2028-2031, ενώ η συμφωνία δίνει στη Δημοκρατία της Τσεχίας τη δυνατότητα να αγοράσει επιπλέον 14 άρματα, εφόσον διατεθούν τα απαραίτητα κονδύλια.
Η χώρα της Κεντρικής Ευρώπης προχωρά σε εκσυγχρονισμό του στρατού της, έχοντας ήδη αποστείλει μεγάλο μέρος του παλαιότερου στρατιωτικού εξοπλισμού της στην Ουκρανία, στο πλαίσιο της στήριξής της στον αγώνα κατά της ρωσικής επιθετικότητας.
Η κυβέρνηση της Πράγας είχε εγκρίνει νωρίτερα φέτος σχέδιο αύξησης των αμυντικών δαπανών στο 3% του ΑΕΠ έως το 2030, από το 2% που απαιτείται σήμερα από το ΝΑΤΟ.
Διαβάστε επίσης:
Πυρκαγιές: Συλλήψεις και πρόστιμα σε Αττική, Εύβοια, Θεσσαλονίκη και Χαλκιδική
Ντόναλντ Τραμπ ειρωνεύεται την Goldman Sachs: «Η τράπεζα έκανε κακή πρόβλεψη για τους δασμούς»
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Προφυλακιστέοι οι 5 Τούρκοι – Τι υποστήριξαν για τις βίλες και τα μεγάλα χρηματικά ποσά
- Διεθνείς αντιδράσεις για τον βομβαρδισμό του νοσοκομείου Νάσερ στη Γάζα – «Λυπάμαι βαθιά, ήταν τραγική ατυχία» είπε ο Νετανιάχου
- Καταβλήθηκαν οι αποζημιώσεις για την πυρκαγιά στο Κρυονέρι Αττικής – Δόθηκαν 42.690 ευρώ
- Συνελήφθη 48χρονος για πυρκαγιά στη Ρόδο
