Η αξιολόγηση της εμπειρίας στα νοσοκομεία του ΕΣΥ ξεκινά σε λίγες μέρες. Σύμφωνα με την γενική γραμματέα Υπηρεσιών Υγείας, Λίλιαν Βιλδιρίδη, η οποία πήρε «επ’ ώμου» το νέο ψηφιακό εργαλείο, όλη η διαδικασία είναι απλή και περιλαμβάνει δέκα βήματα.

Στην παρουσίαση του νέου ψηφιακού εργαλείου – στο οποίο η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας ποντάρει πολλά, για να βελτιωθεί έτι περαιτέρω η εμπειρία των πολιτών στο ΕΣΥ – περιγράφηκε η διαδικασία για τους πολίτες.

1

Παράλληλα ο Υπουργός, Άδωνις Γεωργιάδης, εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι οι ασθενείς, που νοσηλεύθηκαν σε κάποιο από τα νοσοκομεία του ΕΣΥ, θα κάνουν και πολλές θετικές κριτικές, πέρα από να σημειώνουν τα κακώς κείμενα.

Αξιολόγηση του ΕΣΥ: Τα 10 βήματα

Ο ενήλικας πολίτης θα λαμβάνει το SMS κατά τις εργάσιμες ημέρες και ώρες. Απαραίτητη προϋπόθεση να έχει ενεργοποιηθεί η άυλη συνταγογράφηση. Η δυνατότητα αξιολόγησης θα παραμένει ενεργή για 7 ημέρες.

Όσο για τα δέκα βήματα, αυτά περιλαμβάνουν:

  • Εξιτήριο
  • Δεδομένα από την ΗΔΙΚΑ (αριθμός κινητού τηλεφώνου)
  • Δημιουργία μοναδικού ID χωρίς ταυτοποίηση προσώπου
  • Δημιουργία μοναδικού συνδέσμου (URL link)
  • 5 ημέρες μετά το εξιτήριο → Αποστολή SMS με τον μοναδικό σύνδεσμο
  • Σύνδεση πολίτη
  • Καταχώρηση ΑΜΚΑ
  • Επιβεβαίωση από την ΗΔΙΚΑ ότι ο ΑΜΚΑ αντιστοιχεί σε εξιτήριο
  • Είσοδος στην εφαρμογή
  • Συμπλήρωση ερωτηματολογίου.

Οι κύριοι άξονες των ερωτήσεων

Οι ερωτήσεις εκτείνονται σε οκτώ βασικούς άξονες:

Ο 1ος άξονας θα αφορά στην αξιολόγηση, ο 2ος στον συντονισμό της φροντίδας, ο 3ος στην ποιότητα της φροντίδας και στην αλληλεπίδραση με το προσωπικό, ο 4ος θα περιλαμβάνει ερωτήσεις, που θα σχετίζονται με την υποστήριξη και με τη συμμετοχή στη λήψη αποφάσεων.

Ο 5ος άξονας θα ζητά απαντήσεις σχετικά με την καθαριότητα, την υγιεινή και τη σίτιση, ο 6ος με την υποστήριξη και την ενημέρωση κατά την έξοδο από το νοσοκομείο, ο 7ος με το Γραφείο Προστασίας Δικαιωμάτων Ληπτών Υπηρεσιών Υγείας και ο 8ος με τη γενική/ συνολική αξιολόγηση της παρεχόμενης φροντίδας.

Η αξιολόγηση της υπηρεσίας θα γίνει τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο θα αξιολογηθεί η δυνατότητα επέκτασης για την αξιολόγηση της εμπειρίας στα ΤΕΠ (Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών), σε ειδικές κατηγορίες νοσοκομείων (παιδιατρικά, ογκολογικά).

Η φωνή των ασθενών

Τα δεδομένα θα είναι ανώνυμα. Θα συλλέγονται και θα αποθηκεύονται σε ιστορική βάση δεδομένων. Βάσει των δεδομένων θα προκύπτει η βαθμολογία ανά άξονα αξιολόγησης, ανά νοσοκομείο και ανά κλινική.

«Αυτό το κάνουμε, ώστε να είναι εφικτή η συστηματική και διαχρονική παρακολούθηση και αποτίμηση της πορείας στον χρόνο, καθώς και η πραγματοποίηση συγκρίσεων», εξήγησε ο κ. Γεωργιάδης.

Και πρόσθεσε: «Στόχος είναι να δώσουμε φωνή στους χρήστες. Να μάθουμε τη δικιά τους πραγματική γνώμη για την εμπειρία που βίωσαν.

Ως πολιτική ηγεσία να έχουμε την εικόνα είτε των επιτυχιών, είτε των αποτυχιών των νοσοκομείων μας σε επίπεδο κλινικής, όχι σε επίπεδο νοσοκομείου, από τα πιο απλά και καθημερινά, όπως αν το νοσοκομείο είχε χαρτί τουαλέτας, σεντόνι ή γρήγορη ανταπόκριση των νοσηλευτών, μέχρι τα πιο σύνθετα και τα πιο μεγάλα, όπως αν είχε μεγάλη αναμονή, ορθή διάγνωση και ούτω καθ’ εξής.

Άρα, θα έχουμε τη δυνατότητα σε σύντομο χρονικό διάστημα να συλλέγουμε πραγματικά δεδομένα από το σύνολο των 127 νοσοκομείων του ΕΣΥ από τους ίδιους τους χρήστες».

Το ΕΣΥ για το ΕΣΥ

Από την πλευρά του ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου, ανέφερε:

«Πρόκειται για μια πρωτοβουλία, που αντανακλά τη βούληση της σημερινής διοίκησης να αναμετρηθεί με τα πραγματικά προβλήματα.

Μέσω των φορέων μας, της ΗΔΙΚΑ και της Κοινωνίας της Πληροφορίας, και με την τεχνογνωσία τους, ενισχύουμε τον κρίσιμο τομέα της υγείας με προηγμένα ψηφιακά εργαλεία».

Ο Υφυπουργός Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους δήλωσε:

«Δεν μιλάμε για ένα απλό ερωτηματολόγιο, αλλά για μια παρέμβαση που επηρεάζει δραστικά την πορεία και τη λειτουργία κάθε νοσοκομείου.

Μέσα από αυτή τη διαδικασία διαμορφώνουμε μια νέα κουλτούρα ευθύνης, λογοδοσίας και συνεχούς βελτίωσης, όπου η φωνή του ασθενούς είναι καθοριστική.

Πώς θα ονομάτιζα όλο αυτό; Το ΕΣΥ για το ΕΣΥ».

Η κα Βιλδιρίδη εξήγησε πως για την αξιολόγηση της εμπειρίας έχουν διαμορφωθεί 35 ερωτήσεις.

«Εύχομαι ολόψυχα οι πολίτες να αγκαλιάσουν την πρωτοβουλία και να ανταποκριθούν στο κάλεσμα του Υπουργείου Υγείας, αφιερώνοντας ελάχιστα λεπτά από τον χρόνο τους για την απάντηση των ερωτήσεων.

Έτσι θα δώσουν δύναμη στη φωνή τους και φωνή στη δύναμή τους, για την αναμόρφωση ενός Εθνικού Συστήματος Υγείας που τους ανήκει».

Διαβάστε επίσης

Γεωργιάδης: Από την Δευτέρα 14/7 ξεκινά η αξιολόγηση των νοσοκομείων απο τους πολίτες – Η διαδικασία βήμα-βήμα