Μετά από μια εντυπωσιακή άνοδο 53% (ή 62% με μερίσματα) του ελληνικού τραπεζικού δείκτη από τον Απρίλιο του 2024, η WOOD & Company και οι αναλυτές της Can Demir και Miguel Dias προχωρούν σε σημαντικές αναθεωρήσεις στις τιμές στόχους για τις τέσσερις μεγάλες ελληνικές τράπεζες και σε αναπροσαρμογές των συστάσεών της.

Η επενδυτική τράπεζα αύξησε κατά μέσο όρο τις εκτιμήσεις για τα κανονικοποιημένα κέρδη ανά μετοχή (EPS) των Alpha Bank, Eurobank, Εθνικής Τράπεζας και Τράπεζας Πειραιώς κατά 10% για το 2025 και 11% για το 2026, κυρίως λόγω αυξημένων προμηθειών και μειωμένου κόστους κινδύνου. Παράλληλα, οι εκτιμήσεις για τα καθαρά έσοδα από τόκους (NII) παρέμειναν σταθερές, παρά το περιβάλλον χαμηλότερων επιτοκίων στην Ευρωζώνη.

1

Η WOOD αναβαθμίζει τη σύσταση της Τράπεζας Πειραιώς σε «αγορά», κρίνοντας ότι παρά τους επιφυλακτικούς υπολογισμούς για την εξαγορά της Εθνικής Ασφαλιστικής, η βασική τράπεζα μπορεί να επιτύχει ROTE άνω του 13%, δικαιολογώντας περαιτέρω ανατίμηση. Η νέα τιμή στόχος είναι τα €6,96 από €4,13 με ανοδικό περιθώριο 25%.

Για την Εθνική Τράπεζα, η WOOD διατηρεί τη σύσταση «αγορά», υπογραμμίζοντας ότι η αγορά υποτιμά τη μακροπρόθεσμη κερδοφορία της. Η τράπεζα εμφανίζει υψηλή αποδοτικότητα ιδίων κεφαλαίων (14,7% ROTE για το 2027) και ισχυρή κεφαλαιακή επάρκεια (περίπου 18% CET1). Η νέα τιμή στόχος είναι τα €13,12 από €9,19 με ανοδικό περιθώριο 21%.

Ο οίκος για την Alpha Bank, παρά την ενίσχυση της κεφαλαιακής θέσης και τις αγορές ιδίων μετοχών, υποβαθμίζει τη σύσταση σε «διακράτηση», κρίνοντας ότι η τρέχουσα αποτίμηση (0,8 φορές P/TBV και 8,1 φορές P/E για το 2025) αντικατοπτρίζει πλήρως την κερδοφορία της τράπεζας (ROTE 12%). Η νέα τιμή στόχος είναι τα €3,12 από €2,06 πριν και ανοδικό περιθώριο 14%.

Τέλος, για τη Eurobank ο οίκος διατηρεί ουδέτερη σύσταση και εμφανίζεται επιφυλακτικός για τη δυναμική των κερδών τα επόμενα έτη. Οι εκτιμήσεις της βρίσκονται 8-11% κάτω από τις συγκλίνουσες προσδοκίες. Η νέα τιμή στόχος είναι τα €3,07 από €2,08 πριν, με περιθώριο ανόδου +10%.

Η WOOD βλέπει αξία στον ελληνικό τραπεζικό κλάδο παρά το χαμηλότερο επιτοκιακό περιβάλλον, αλλά με διαφοροποιημένες προσεγγίσεις ανά τράπεζα. Η προσοχή εστιάζεται στην ικανότητα προσαρμογής των τραπεζών σε νέες συνθήκες και στην αποτελεσματική αξιοποίηση του ισχυρού κεφαλαιακού περιθωρίου για κερδοφόρες αναπτυξιακές κινήσεις.

 

Διαβάστε επίσης 

Τρόμος στο οικονομικό επιτελείο από την ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή – Εφιαλτικό σενάριο για πετρέλαιο στα 120 δολ. το βαρέλι

Meta: Επένδυση μαμούθ $14,3 δισ. στην startup «Scale AI» – Προσέλαβε τον 28χρονο CEO της

Alpha Leasing: Νέος διευθύνων σύμβουλος ο Γιάννος Σταυρόπουλος στην θέση του Μπενέτου