ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Εντός των επόμενων δυο μηνών αναμένεται να ολοκληρωθεί ο διεθνής διαγωνισμός για την επιλογή ιδιωτών όσον αφορά τη διαχείριση των συσσωρευμένων οφειλών στο Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών ύψους 49,3 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Mononews», οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και της διοίκηση του Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης προχωρούν στην καταγραφή των όρων και των προϋποθέσεων που θα πρέπει να πληρούν οι ιδιώτες για την διαχείριση, τον περιορισμό και τη μείωση του χρέους των ληξιπρόθεσμων οφειλών, κάτι που δεν έχει γίνει μέχρι σήμερα από τη διοίκηση του ΚΕΑΟ.
Υπενθυμίζεται ότι με διάταξη, οι υποστηρικτικές υπηρεσίες προς το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ) θα ανατίθενται σε νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου με διεθνή διαγωνισμό, ενώ στις συμβάσεις θα προβλέπονται ειδικοί όροι για την προστασία των προσωπικών δεδομένων και τον τρόπο επικοινωνίας με τους οφειλέτες.
Στόχος της ρύθμισης είναι η ενίσχυση της εισπραξιμότητας των ασφαλιστικών εισφορών, ώστε να ενισχυθεί και η βιωσιμότητα αλλά και η ανταποδοτικότητα του ασφαλιστικού συστήματος. Οι οφειλές προς τον e-ΕΦΚΑ αγγίζουν σήμερα τα 49 δισεκατομμύρια ευρώ, με τα 32 δισεκατομμύρια ευρώ να είναι κύριες, ενώ τα υπόλοιπα προσαυξήσεις. Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, η είσπραξη των οφειλών θα συνεχίσει να πραγματοποιείται αποκλειστικά και μόνο από το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ).
Μετά τη διενέργεια του διαγωνισμού και την ανάληψη καθηκόντων από ιδιωτική εταιρεία και με τη σύμφωνη γνώμη της ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας και του e-ΕΦΚΑ θα αποφασιστεί ο τρόπος ενημέρωσης των οφειλετών με στόχο της αύξηση των εισπράξεων των ληξιπρόθεσμων εισφορών.
Μεταξύ άλλων, αναμένεται η νομοθέτηση νέο μοντέλου ρύθμισης οφειλών ανάλογα με το προφίλ του οφειλέτη, δηλαδή κατά περίπτωση. Τα νέα κριτήρια ρύθμισης θα περιλαμβάνουν την ηλικία, τον προσδόκιμο χρόνο ζωής, την ακίνητη περιουσία, το εισόδημα και τις προσαυξήσεις κάθε οφειλέτη. Σε αντίθεση με την έως τώρα οριζόντια προσέγγιση (όπως η πάγια ρύθμιση), πλέον οι ιδιώτες που θα εμπλακούν στη διαδικασία θα προτείνουν εξατομικευμένες ρυθμίσεις, σύμφωνα με τα οικονομικά χαρακτηριστικά του κάθε πολίτη.
Μεγάλη απώλεια ρυθμίσεων
Το γεγονός ότι υπάρχει μεγάλη απώλεια ρυθμίσεων, αλλά και ότι αυξάνεται διαρκώς η παλαιότητα του χρέους, οδηγεί στη λήψη αποφάσεων. Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, εκτός ρύθμισης κατά το δ’ τρίμηνο του 2024, καταγράφηκε χρέος συνολικού ύψους 15,64 δισ. ευρώ. Επίσης, το 67,74% του συνόλου της συσσωρευμένης οφειλής στο ΚΕΑΟ, δηλαδή 31,9 δισ. ευρώ χαρακτηρίζονται «παλαιά», αφού η αφετηρία τους καταγράφεται πριν από το 2009.
Ήδη, οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΚΕΑΟ, έχουν εντοπίσει χρέος 9,8 δισ. ευρώ που έχει θεωρηθεί ως «ανεπίδεκτο είσπραξης», με την έννοια ότι είναι πολύ δύσκολο έως αδύνατο να εισπραχθεί. Όμως, οι εκτιμήσεις αρμόδιων υπηρεσιακών παραγόντων, θέλουν τα ανεπίδεκτα είσπραξης να είναι πολύ περισσότερα, ακόμα και να υπερβαίνουν τα 17 δισ. ευρώ. Σε αυτό το πεδίο εκτιμάται ότι θα μπορούσαν να προσφέρουν πολύτιμη στήριξη οι ιδιωτικές εταιρίες που πρόκειται να ενταχθούν στη διαδικασία.
Γιατί εγκαταλείπουν τις ρυθμίσεις
Παράγοντες του υπουργείου Εργασίας αποδίδουν την φυγή από τις ρυθμίσεις στο υψηλό κόστος εξυπηρέτησής τους σε συνδυασμό με την καταβολή των τρεχουσών εισφορών. Στην αδυναμία πληρωμής συμβάλλει και το υψηλό επιτόκιο της ρύθμισης που επιβαρύνει την ληξιπρόθεσμη οφειλή κατά 5,5%.
Ταυτοχρόνως, οι υπέρογκες προσαυξήσεις που φτάνουν να διπλασιάζουν ή και να τριπλασιάζουν το χρέος συμβάλουν στο αδιέξοδο. Σημειωτέον ότι η προσαύξηση μιας ληξιπρόθεσμης οφειλής έχει ετήσιο τόκο 8,5%, ποσοστό απαγορευτικό.
Τα υψηλότερα ποσοστά απωλειών από τις ρυθμίσεις εντοπίζονται στην πάγια ρύθμιση των 12-24 δόσεων που είναι και η μόνη που μπορούν να αξιοποιήσουν οι οφειλέτες για να πληρώσουν τα χρέη τους. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, το συνολικό χρέος προς το ΚΕΑΟ έχει φτάσει τα 49,3 δισ. ευρώ, με μόνο 4,62 δισ. ευρώ ρυθμισμένα – λιγότερο από το 10% του συνόλου.
Το χρέος προς το ΚΕΟΑ όχι μόνο δεν μειώνεται, αλλά συνεχίζει να αυξάνεται. Ενδεικτικό της τάσης είναι ότι το χρέος προς τον e-ΕΦΚΑ αυξήθηκε κατά 1,7 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση. Σύμφωνα με τον Διοικητή του Φορέα, Αλέξανδρο Βαρβέρη, η οφειλή βρίσκεται πλέον πολύ κοντά στα 50 δισ. ευρώ, όπως ανέφερε στην Ειδική Διαρκή Επιτροπή της Βουλής.
Το 2024, από τα συνολικά έσοδα, το 1,04 δισ. ευρώ προήλθε από ρυθμίσεις, ενώ τα υπόλοιπα 920,1 εκατ. ευρώ εισπράχθηκαν εκτός ρύθμισης, πιθανότατα μέσω εφάπαξ αποπληρωμών. Η πάγια ρύθμιση των 24 δόσεων, η μόνη ενεργή, συγκέντρωσε 586,5 εκατ. ευρώ, ποσοστό μόλις 29,9% των συνολικών εσόδων.
Να σημειωθεί ότι οι υφιστάμενες μέθοδοι όπως οι 446.762 ειδοποιήσεις που στάλθηκαν το 2024 και τα αναγκαστικά μέτρα είσπραξης δεν κατάφεραν να περιορίσουν το χρέος, παρά τα έσοδα 1,96 δισ. ευρώ που υπερέβησαν τον στόχο.
Διαβάστε επίσης
Σιδηρόδρομος, οδική ασφάλεια και αστικές συγκοινωνίες στο επίκεντρο της Κυβερνητικής Επιτροπής
Σαλάτα διαφθοράς, αδιαφορίας, ανικανότητας (και) ο ΟΠΕΚΕΠΕ
Πόσο πονάει το χαστούκι στον Μανού
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- ΟΗΕ: Οι Παλαιστίνιοι της Γάζας αξίζουν “περισσότερα από το να επιβιώνουν”, υπογραμμίζουν τα Ηνωμένα Έθνη
- Βασίλης Ψάλτης: Η επένδυση της UniCredit είναι ισχυρή ψήφος εμπιστοσύνης σε Alpha Bank και ελληνική οικονομία
- Πρακτικά FED: Η αβεβαιότητα για τις οικονομικές προοπτικές είχε αυξηθεί, σκόπιμη μια πιο προσεκτική προσέγγιση
- Δίκη McMahon(WWE)-Grant: Ο συγκατηγορούμενος John Laurinaitis συμφώνησε να βοηθήσει την κατήγορο
