ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Ριζικές αλλαγές στη διαχείριση των κονδυλίων του ΟΠΕΚΕΠΕ, ώστε να μπει τέλος στις ατασθαλίες και τα σκάνδαλα του παρελθόντος που εκθέτουν τη χώρα, επιχειρεί να βάλει η κυβέρνηση, μεταφέροντας στην ΑΑΔΕ την αρμοδιότητα κατανομής των κονδυλίων και τις πληρωμές.
Η υπόθεση βρίσκεται ήδη στα χέρια της ευρωπαϊκής εισαγγελίας που ερευνά την εμπλοκή της διοίκησης και υπαλλήλων του Οργανισμού, ενώ καρατομήθηκε και ο Πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ, Νίκος Σαλάτας, με φόντο τις αποκαλύψεις για κακοδιαχείριση ευρωπαϊκών επιδοτήσεων και τη διάθεσή τους σε μη δικαιούχους, τις έρευνες της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίες και τις καταγγελίες για παρεμπόδιση ελέγχων.
Μετά και τη διενέργεια έρευνας από μικτό κλιμάκιο Ευρωπαίων Εντεταλμένων Εισαγγελέων και της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ. στα κεντρικά γραφεία του Οργανισμού πριν από λίγες ημέρες, η κυβέρνηση αναμένεται να φέρει νομοθετική ρύθμιση με την οποία οι αγροτικές επιδοτήσεις θα δίνονται μέσω της ΑΑΔΕ, που και στο παρελθόν έχει λειτουργήσει ως Αρχή πληρωμών.
Η 4η διεύθυνση στην ΑΑΔΕ
Σύμφωνα με πληροφορίες του mononews, στο οργανόγραμμα της ΑΑΔΕ θα προστεθεί μια 4η διεύθυνση που θα υπάγεται απευθείας στον Διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Γιώργο Πιτσιλή. Αυτή η διεύθυνση θα διαχειρίζεται στο εξής όλα τα κονδύλια του ΟΠΕΚΕΠΕ, με τη συνεργασία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης που έχει όλα τα data των αγροτών και των κτηνοτρόφων της χώρας.
Δηλαδή το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης θα έχει ακόμη την ευθύνη για την ταυτοποίηση των εκτάσεων των αγροτών, αλλά χάνει το έργο της κατανομής των κονδυλίων, μετά από τους σχετικούς ελέγχους που θα γίνονται με μοντέλο… ΑΑΔΕ.
Ο Οργανισμός καταβάλει κοινοτικές ενισχύσεις ύψους 3 δισ. ευρώ ετησίως εκ των οποίων περίπου 2,4 δισ. ευρώ διανέμονται σε περίπου 660.000 δικαιούχους παραγωγούς, με κίνδυνο να χαθούν ή να απαιτηθεί η επιστροφή τους. Φυσικά, όπως σημείωσε ο αρμόδιος Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστας Τσιάρας, όσοι αποδειχθεί ότι παρανόμως έλαβαν ενισχύσεις από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, θα κληθούν να τις επιστρέψουν ως αχρεωστήτως καταβληθείσες.
Ο σχεδιασμός προβλέπει πως θα δημιουργηθεί και μια πλατφόρμα μέσω της οποίας θα είναι διαθέσιμα όλα τα στοιχεία και οι κινήσεις των κονδυλίων, ως μια ένδειξη πλήρους διαφάνειας των χρημάτων, ώστε να μην κινδυνεύσουν να χαθούν κρίσιμα κονδύλια για τον ελληνικό πρωτογενή τομέα ή να ζητηθεί η επιστροφή τους από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Οπως είναι γνωστό, η ΑΑΔΕ θα λειτουργεί με τρεις υποδιοικητές, που θα βοηθούν τον διοικητή σε τομείς που θα αναλάβουν. Πλέον θα δημιουργηθεί και τέταρτη θέση υποδιοικητή με αποκλειστικό έργο τον ΟΠΕΚΕΠΕ.
Το νέο σχέδιο
Το σχέδιο προβλέπει τρεις βασικές παρεμβάσεις που θα αλλάξει την εικόνα του ΟΠΕΚΕΠΕ και θα συμβάλει στην αλλαγή της εικόνας του εντός και εκτός συνόρων.
Συγκεκριμένα:
1. Την ενίσχυση του ελεγκτικού μηχανισμού, με 100 επιπλέον άτομα σε συνεργασία με το Υπουργείο Εργασίας και τη ΔΥΠΑ
2. Την απόκτηση αυτόνομου πληροφοριακού συστήματος από τον Οργανισμό
3. Ολοκληρωμένους βοσκοτοπικούς χάρτες σε 18 μήνες από σήμερα.
Ξεσκονίζονται συμβάσεις και επιδοτήσεις
Η ευρωπαϊκή εισαγγελία πλέον, ξεσκονίζει συμβάσεις αλλά και επιδοτήσεις για να διαπιστώσει το μέγεθος της απάτης, αλλά και τους εμπλεκόμενους στο «τρύπιο» σύστημα διάθεσης των κονδυλίων όλα αυτά τα χρόνια. Με ορισμένοι εκμεταλλεύονταν το σύστημα και έδιναν σε γνωστούς και φίλους παράνομες επιδοτήσεις για εκτάσεις που ουδέποτε κατείχαν, όπως επίσης και αν υπήρχε… θέμα με τα Πληροφοριακά Συστήματα του ΟΠΕΚΕΠΕ και την υποστήριξη του Date Center που διατηρούσε και συγκεκριμένη ιδιωτική εταιρεία.
Τα καμπανάκια χτύπησαν από πέρυσι όταν οι αιτήσεις των αγροτών αντί για το gov.gr υποβλήθηκαν σε άλλη πλατφόρμα εκτός δημοσίου. Πάντως, οι αποκαλύψεις δίνουν την εικόνα ενός ελλιπούς μηχανισμού πληρωμών, με ανεπαρκές πληροφοριακό και ελεγκτικό σύστημα. Αποτέλεσμα αυτών, να υπάρξουν «παραθυράκια» για την εκμετάλλευση των κενών από τρίτους. Πληροφορίες αναφέρουν ότι τα κεφάλαια που φέρεται ότι έχουν υπεξαιρεθεί μπορεί να φτάνουν έως και τα 45 εκατ. ευρώ ετησίως.
Τα πρώτα στοιχεία της έρευνας δείχνουν πως από το 2017 έως το 2020 πολίτες λάμβαναν από τον ΟΠΕΚΕΠΕ αγροτικές επιδοτήσεις της Ε.Ε. για βοσκοτόπια που δεν τους ανήκαν ή δεν είχαν μισθώσει ποτέ, ή για αγροτικές δραστηριότητες που δεν πραγματοποιήθηκαν ποτέ, με τον αριθμό να εκτοξεύεται την περίοδο 2019- 2020. Πάντως, δεν αποκλείεται να «ανοίξει» η περίοδος της έρευνας από το 2014 έως και το 2022. Πάνω από το 80% των περιπτώσεων ψευδών δηλώσεων εντοπίζεται στην Κρήτη.
Κανονικά οι πληρωμές
Πέραν του μεγάλου πλήγματος που έχει δεχθεί η αξιοπιστία του ΟΠΕΚΕΠΕ, υπάρχει έντονη ανησυχία και στους παραγωγούς για τις πληρωμές που περιμένουν τις αμέσως επόμενες ημέρες.
Μέχρι την Παρασκευή 30 Μαΐου θα πρέπει να πραγματοποιηθεί η πρώτη δόση πληρωμών. Ο αρμόδιος Υπουργός Κώστας Τσιάρας πάντως, παρουσιάστηκε σε τηλεοπτική του συνέντευξη καθησυχαστικός λέγοντας πως «μέχρι το τέλος του μήνα όσα είναι προγραμματισμένα θα καταβληθούν, ενώ και η συνδεδεμένη για τις 30 Ιουνίου θα δοθεί κανονικά. Άρα τέτοιο ζήτημα δεν υφίσταται».
Ωστόσο, αυτό που μένει να ξεκαθαρίσει είναι η υποβολή των νέων δηλώσεων στο Ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης και ελέγχου (ΟΣΔΕ), μια διαδικασία πως έχει ήδη ολοκληρωθεί σε πολλές χώρες της ΕΕ και η όποια καθυστέρηση στη χώρα μας επηρεάζει σημαντικά την προετοιμασία για τις επόμενες ενισχύσεις.
Σύγκρουση με το «βαθύ κράτος»
Πρόκειται για ένα καυτό ζήτημα για την κυβέρνηση, η οποία έχει διαμηνύσει εδώ και καιρό πως θέλει να βάλει τέλος στη γραφειοκρατία και το λεγόμενο «βαθύ κράτος». Χαρακτηριστική ήταν η δήλωση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Κωστή Χατζηδάκη ότι «ή θα συγκρουστούμε με το βαθύ κράτος και τη γραφειοκρατία, ή εμείς οι ίδιοι θα πέσουμε θύματα του βαθέως κράτους».
Η περίπτωση του ΟΠΕΚΕΠΕ, παρατήρησε ο κ. Χατζηδάκης, είναι ένα παράδειγμα για το πώς λειτουργεί το βαθύ κράτος, προς όφελος ορισμένων γραφειοκρατών και κάποιων επιτήδειων και εις βάρος της κοινωνίας αλλά και της εκάστοτε κυβέρνησης. Το ίδιο ζήτημα σε σχέση με τις αγροτικές επιδοτήσεις, σημείωσε, έχει προκύψει και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες και δεν είναι κάτι που προκαλεί έκπληξη σε όσους κινούνται στην αγροτική οικονομία. Ταυτόχρονα όμως, τόνισε, πρόκειται για πολύ σοβαρό ζήτημα που μπορεί να οδηγήσει ακόμη και στην απαίτηση επιστροφής κονδυλίων.
Διαβάστε επίσης
ΕΛΓΑ: Έως τις 30 Ιουνίου παρατείνεται η υποβολή δηλώσεων Καλλιέργειας Εκτροφής των ετών 2023 – 2024
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
