Με σταθερά και γοργά βήματα προχωρά η Metlen Energy & Metals  στην υλοποίηση ενός φιλόδοξου επενδυτικού σχεδίου που φέρνει τη Σίνδο στο επίκεντρο της κυκλικής μεταλλουργίας. Η εταιρεία ξεκίνησε ήδη τη διαδικασία για την περιβαλλοντική αδειοδότηση μιας νέας, καινοτόμου μονάδας, που θα παράγει χαλκό και ψευδάργυρο από βιομηχανικά κατάλοιπα και δευτερογενείς πρώτες ύλες, επαναπροσδιορίζοντας τη σχέση μας με τα απόβλητα και τους φυσικούς πόρους.

Η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου κατατέθηκε στην πλατφόρμα του Ηλεκτρονικού Περιβαλλοντικού Μητρώου, ενώ η Μητροπολιτική Επιτροπή Θεσσαλονίκης καλεί πολίτες και φορείς να συμμετάσχουν στη δημόσια διαβούλευση, ώστε να διαμορφωθεί μια αδειοδότηση με διαφάνεια και κοινωνική συναίνεση. Ο Δήμος, από την πλευρά του, αναλαμβάνει την ενημέρωση της τοπικής κοινωνίας με κάθε διαθέσιμο μέσο.

1

Η νέα αυτή μονάδα κυκλικής μεταλλουργίας έρχεται ως συνέχεια μιας μακράς πορείας Έρευνας και Ανάπτυξης που πραγματοποίησε η Metlen, και αξιοποιεί πρωτοποριακή υδρομεταλλουργική τεχνολογία, η οποία καθιστά τεχνικά και οικονομικά εφικτή την ανάκτηση μετάλλων από υλικά που μέχρι πρόσφατα θεωρούνταν μη αξιοποιήσιμα. Η λύση αυτή προσφέρει διέξοδο σε βιομηχανικά απόβλητα και μειώνει δραστικά την ανάγκη για εξόρυξη πρωτογενών μεταλλευμάτων – μια πρακτική που συναντά αυξανόμενες κοινωνικές και περιβαλλοντικές αντιστάσεις.

Με ορίζοντα επενδύσεων που φτάνει τα 500 εκατομμύρια ευρώ, σε Ελλάδα και Ρουμανία, με η Metlen σχεδιάζει την ανάκτηση όχι μόνο χαλκού και ψευδαργύρου, αλλά και στρατηγικών μετάλλων, όπως το γερμάνιο από δραστηριότητες στη Ρουμανία και το σπάνιο σκάνδιο από την επεξεργασία βωξίτη στην Κεντρική Ελλάδα.

Ήδη, στη Βιομηχανική Περιοχή Θεσσαλονίκης λειτουργεί πιλοτική μονάδα δυναμικότητας 35.000 τόνων, που μετά την προγραμματισμένη επέκταση αναμένεται να φτάσει τους 150.000 τόνους ετησίως. Παράλληλα, στη Ρουμανία προβλέπεται η λειτουργία αντίστοιχης μονάδας, με αρχική δυναμικότητα 115.000 και τελικό στόχο τους 140.000 τόνους ανά έτος.

Ο απώτερος στόχος είναι η παραγωγή 290.000 τόνων ετησίως από την αξιοποίηση της τεχνολογίας, η οποία ενσωματώνει πλήρως τις αρχές της κυκλικής οικονομίας, συμβάλλοντας καθοριστικά στη μείωση της εξάρτησης από πρωτογενή μεταλλεύματα και της ενέργειας που απαιτείται για την παραγωγή τους.

Πέρα από τη μείωση του περιβαλλοντικού και ανθρακικού αποτυπώματος, η τεχνολογία της Metlen ξεχωρίζει για την ευελιξία της: εφαρμόζεται σε ποικιλία πρώτων υλών, επιτρέπει ταυτόχρονη ανάκτηση πολλαπλών μετάλλων υπό μορφή οξειδίων, παράγει ελάχιστα απόβλητα και υποστηρίζει μηδενικές καθαρές εκπομπές – πετυχαίνοντας ποσοστά ανάκτησης που φτάνουν το 99%.

Η στρατηγική της Metlen, βασισμένη στην αξιοποίηση δευτερογενών πηγών, απαντά σε μία διεθνή πρόκληση. Όπως επισημαίνεται, η εταιρεία έχει ήδη χαρτογραφήσει χιλιάδες πηγές βιομηχανικών καταλοίπων παγκοσμίως, που υπολογίζεται ότι περιέχουν μέταλλα αξίας άνω των 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων ετησίως.

Η επένδυση της Metlen φέρνει στο προσκήνιο μια διαφορετική λογική ανάπτυξης, που συνδυάζει την περιβαλλοντική προστασία, την τεχνολογική καινοτομία και την ενεργειακή αυτάρκεια – με τη Σίνδο να μετατρέπεται σε κόμβο πράσινης μεταλλουργίας σε ευρωπαϊκό επίπεδο.