ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Στα «μανταλάκια» αναμένεται να βρουν για μια ακόμα χρονιά χιλιάδες μεγαλοοφειλέτες του δημοσίου που χρωστούν σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία πάνω από 150.000 ευρώ.
Μάλιστα, οι οφειλέτες θα λάβουν προειδοποιητικό μήνυμα στις 5 Ιουνίου με το οποίο θα του γίνεται γνωστό πως αν δεν εμφανιστούν για να ρυθμίσουν ή να πληρώσουν τα χρέη τους το αργότερο έως τις 20 Ιουνίου, θα βγουν στην δημοσιότητα ονόματα και διευθύνσεις. Με βάση το νόμο, η δημοσιοποίηση των ονομάτων θα γίνει στις 30 Ιούνιο.
Υπενθυμίζεται ότι στις δημοσιοποιούμενες καταστάσεις οφειλών περιλαμβάνονται οι ληξιπρόθεσμες ασφαλιστικές οφειλές προς τον e-ΕΦΚΑ, οι οποίες υπερβαίνουν σε κύρια εισφορά (κεφάλαιο) τις 150.000 ευρώ και η καταβολή τους βρίσκεται σε καθυστέρηση μεγαλύτερη του ενός έτους. Δεδομένου ότι η δημοσιοποίηση θα πραγματοποιηθεί την τελευταία ημέρα του Ιουνίου, στην κατάσταση πρόκειται να συμπεριληφθούν οφειλές συνολικού ύψους κύριας εισφοράς (κεφαλαίου) μεγαλύτερου των 150.000 ευρώ, εφόσον αυτές ανάγονται σε χρονικές περιόδους ασφάλισης έως και τον Απρίλιο του 2024.
Ποιοι γλιτώνουν τη δημοσιοποίηση
Σε περίπτωση που ένας οφειλέτης καταβάλει ένα ποσό και το ληξιπρόθεσμο χρέος του πέσει κάτω από τα 150.000 ευρώ, τότε θα βγει από τη λίστα της ΑΑΔΕ, ενώ το ίδιο θα συμβεί και αν πληρώσει τις οφειλές που έχουν δημιουργηθεί τους τελευταίους 12 μήνες.
Από τη δημοσιοποίηση εξαιρούνται:
- οι οφειλές οι οποίες έχουν υπαχθεί σε καθεστώς ρύθμισης και τηρούνται οι όροι
- οι οφειλές οι οποίες τελούν υπό αναστολή είσπραξης σε εκτέλεση προσωρινής διαταγής, δικαστικής απόφασης, πράξης διοικητικού οργάνου ή εκ του νόμου
- οι οφειλές οι οποίες έχουν χαρακτηριστεί ως ανεπίδεκτες είσπραξης
- οι οφειλές των αποβιωσάντων ή ανηλίκων
- οι οφειλές των νομικών προσώπων εντός του στενού ή ευρύτερου δημοσίου τομέα.
Η περσινή λίστα
Η λίστα των μεγαλοοφειλετών του δημοσίου που αναρτήθηκε πέρυσι ήταν μεγαλύτερη κατά 2.197 φυσικά και νομικά πρόσωπα σε σχέση με τον Ιούνιο του 2023. Συγκεκριμένα, η λίστα με τα φυσικά πρόσωπα που χρωστούν στην εφορία και τα ταμεία αριθμούσε πέρυσι 11.109 ΑΦΜ, ενώ ακόμα πιο «φουσκωμένη» ήταν η δεύτερη λίστα με τα νομικά πρόσωπα που αριθμούσε 18.095 οφειλέτες.
Η γενική εικόνα με τις λίστες των μεγαλοοφειλετών δεν έχουν αλλάξει τα τελευταία χρόνια, καθώς αυτήν «κοσμούν» πτωχευμένες εταιρείες, αναρίθμητες ΕΠΕ, κατασκευαστικές, διαφημιστικές και ασφαλιστικές επιχειρήσεις, βιομηχανίες έως και ποδοσφαιρικές ομάδες, αλλά και χιλιάδες επιχειρηματίες, γνωστοί και άγνωστοι (στο ευρύ κοινό) που δεν έχουν ρυθμίσει τα χρέη τους προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία.
Τα ποσά «ζαλίζουν», καθώς αυτοί οι σχεδόν 30.000 μεγαλοοφειλέτες μέχρι πέρυσι εμφανίζονταν να κατέχουν πάνω από 90% των ληξιπρόθεσμων χρεών του δημοσίου. Μάλιστα, μόλις 10 εταιρείες χρωστούσαν στο ελληνικό κράτος πάνω από 26 δις ευρώ, ενώ την ίδια ώρα 10 φυσικά πρόσωπα είχαν χρέη (μαζί με τα πρόστιμα και τις προσαυξήσεις) που ξεπερνούν τα 6 δις ευρώ!
Διαβάστε επίσης:
Θεοδωρικάκος: Αυτός είναι ο νέος Αναπτυξιακός Νόμος – Ποιες είναι οι βασικές αλλαγές
ΕΛΣΤΑΤ: Ανοδικά κινήθηκε ο τουρισμός τον Μάρτιο – Άνω του 3% η αύξηση σε αφίξεις και διανυκτερεύσεις
Κυριάκος Πιερρακάκης: Στρατηγικοί επενδυτές για τα assets του Υπερταμείου
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Λάρισα: Παραδόθηκε ο 50χρονος που κατηγορείται για την κακοποίηση των παιδιών της συντρόφου του – Τρεις οι κατηγορούμενοι
- «Έντιμος μεσολαβητής» η Ελλάδα ανάμεσα σε Ισραήλ και Παλαιστίνη, είπε ο Γεραπετρίτης στο Associated Press
- Καιρός: Νεφώσεις και τοπικές βροχές – «Ανεβαίνει» η θερμοκρασία
- Tο Ισραήλ φέρεται να ετοιμάζει xτύπημα στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν
