ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Στη σημασία των υπηρεσιών θεματοφυλακής (Custody) για το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα και στις νέες τάσεις που κυριαρχούν σε αυτό αναφέρθηκε ο Amit Agarwal, Global Head of Custody της Citi, μιλώντας στο Global Financial Institutions conference που διοργάνωσε η τράπεζα στο Λαγονήσι.
Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, περισσότερα από 200 στελέχη τραπεζικών οργανισμών από όλο τον κόσμο αλλά και από την Ελλάδα και την Κύπρο βρέθηκαν στο συνέδριο, όπου ενημερώθηκαν για μία σειρά από θέματα που αφορούν το παγκόσμιο τραπεζικό σύστημα.
Οι θεματικές που καλύφθηκαν στο συνέδριο αφορούσαν μεταξύ άλλων το μέλλον των υπηρεσιών θεματοφυλακής και του transaction banking, τις επιπτώσεις από τη μείωση των χρόνων διακανονισμού συναλλαγών καθώς και το μέλλον που επιφυλάσσει η ενσωμάτωση του Gen AI στο τραπεζικό σύστημα.
Η σημασία των υπηρεσιών θεματοφυλακής για το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα
Οι υπηρεσίες θεματοφυλακής διασφαλίζουν την ασφαλή φύλαξη και εξυπηρέτηση των περιουσιακών στοιχείων για συνταξιοδοτικά ταμεία, θεσμικούς επενδυτές, τράπεζες και διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων παγκοσμίως, ανέφερε ο κ. Agarwal κατά την εισαγωγική τοποθέτησή του.
Πρόσθεσε δε ως οι υπηρεσίες θεματοφυλακής επηρεάζουν άμεσα την ανθεκτικότητα των αγορών, ενώ η σωστή λειτουργία των υπηρεσιών custody ενισχύει την εμπιστοσύνη των επενδυτών, γεγονός που με τη σειρά του μπορεί να οδηγήσει σε νέες επενδύσεις, τη δημιουργία θέσεων εργασίας, αποτελώντας, τελικά, δείκτη οικονομικής ανάπτυξης ή παρακμής», ανέφερε.
Τόνισε, μάλιστα, «πως αυτό ισχύει σήμερα περισσότερο από ποτέ, αν λάβει κανείς υπόψη το πόσο ραγδαία αλλάζει το οικονομικό περιβάλλον».
Στη συνέχεια ο κ. Agarwal έκανε λόγο για μία περίοδο ραγδαίου μετασχηματισμού την οποία διανύει ο κλάδος της θεματοφυλακής σήμερα, αφενός λόγω του συνεχώς εξελισσόμενου ρυθμιστικού πλαισίου και αφετέρου λόγω των αλλαγών που συντελούνται σε ό,τι αφορά τη δομή της αγοράς και φυσικά τις τεχνολογικές εξελίξεις.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα των αλλαγών που συντελούνται στις υπηρεσίες θεματοφυλακής λόγω των νέων τεχνολογιών που υιοθετεί ο κλάδος αποτελεί η μείωση του κύκλου διακανονισμού από Τ+2 στο Τ+1 σε βασικές αγορές όπως οι ΗΠΑ, ο Καναδάς και η Ινδία, ανέφερε.
Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι ενώ ο διακανονισμός μίας συναλλαγής (μεταφορά τίτλων ή χρημάτων) χρειάζονταν 2 μέρες για να ολοκληρωθεί, στο εξής θα χρειάζεται μόλις μία μέρα.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Ινδία έχει ήδη μεταβεί από τον Ιανουάριο του 2023 στο T+1, ενώ οι ΗΠΑ, ο Καναδάς και το Μεξικό μεταβήκαν στο T+1 τον Μάιο του 2024.
Σε ό,τι αφορά την Ευρώπη, η ΕΕ, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ελβετία έχουν δεσμευτεί να ευθυγραμμίσουν τη μετάβασή τους στο Τ+1 στις 11 Οκτωβρίου 2027. Σύμφωνα με τον κ. Agarwal «πολλές αγορές έχουν πλέον σχεδιάσει τη δική τους μετάβαση στο T+1 και αναμένουμε ότι το 85-90% όλων των αγορών θα έχουν μεταβεί στο T+1 έως το 2030».
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Agarwal σε σχετική έρευνα της Citi, σύμφωνα με την οποία το 50% των πελατών αναγνώρισε ότι «επηρεάστηκε» από τη μετάβαση σε μικρότερους κύκλους διακανονισμού το 2024, ενώ το 94% συμφώνησε ότι η τάση αυτή θα συνεχιστεί και ότι τα τραπεζικά ιδρύματα πρέπει να επενδύσουν χρόνο αλλά και χρήματα για να διασφαλίσουν ότι θα είναι κατάλληλα προετοιμασμένα για τον επαναπροσδιορισμό των παγκόσμιων αγορών.
Σύμφωνα με την ίδια έκθεση, οι συμμετέχοντες στην έρευνα αναγνώρισαν σε μεγάλο βαθμό τον αντίκτυπο της υιοθέτησης ενός συστήματος real time πληρωμών.
Ειδικότερα, το 59% των πελατών της Citi που έλαβαν μέρος στην έρευνα, συμφώνησε ότι η υιοθέτηση real time πληρωμών είχε σαν αποτέλεσμα τη μείωση των απαιτήσεων χρηματοδότησης μίας ημέρας και, ως εκ τούτου, οδήγησε σε μείωση του κόστους ισολογισμού (πχ. LCR – Δείκτης Κάλυψης Ρευστότητας).
Ο κρίσιμος ρόλος Citi στην παροχή υπηρεσιών θεματοφυλακής στην Ελλάδα
Η Citi Custody ξεχωρίζει στον κλάδο των υπηρεσιών θεματοφυλακής όχι μόνο γιατί αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους θεματοφύλακες στον κόσμο, αλλά και για το μοναδικό της μοντέλο δικτύου, ανέφερε ο κ. Agarwal.
Πρόσθεσε δε πως αυτό που κάνει το μοντέλο δικτύου της Citi μοναδικό είναι ότι μπορεί να εξυπηρετήσει τους πελάτες της σε πάνω από 100 αγορές.
Στόχος της Citi είναι να προσφέρει τις καλύτερες δυνατές υπηρεσίες στους πελάτες της, ώστε αυτοί με τη σειρά τους να μπορέσουν να ανταγωνιστούν στο ιδιαίτερα απαιτητικό και συνεχώς μεταβαλλόμενο τοπίο των παγκόσμιων αγορών.
Με φυσική παρουσία σε περισσότερες από 90 αγορές και υψηλά καταρτισμένες επιτόπιες ομάδες, η Citi έχει το πλεονέκτημα να έχει απαράμιλλη γνώση των λεπτομερειών της αγοράς, γεγονός που της επιτρέπει να ανταποκρίνεται κατάλληλα στις ανάγκες των πελατών της.
Αξίζει να αναφερθεί, σύμφωνα με την ανακοίνωση, ότι μέλος αυτού του παγκόσμιου δικτύου της Citi είναι και η Citi Ελλάδος που αποτελεί τη μόνη ξένη τράπεζα στη χώρα που δραστηριοποιείται αδιάλειπτα με φυσική παρουσία εδώ και 60 χρόνια στη χώρα, προσφέροντας στους πελάτες της μεταξύ άλλων υπηρεσίες θεματοφυλακής από το 1989.
Ειδικότερα, η Citi Ελλάδος βρίσκεται σήμερα στην πρώτη θέση σε ό,τι αφορά τη συνολική αξία διακανονισμών στο Κεντρικό Αποθετήριο Τίτλων.
Παράλληλα, η Τράπεζα σημειώνει ότι χάρη στο μοναδικό της δίκτυο σε όλο τον κόσμο αλλά και το υψηλό επίπεδο υπηρεσιών που προσφέρουν τα στελέχη της στην Ελλάδα, η Citi αποτελεί σήμερα την τράπεζα επιλογής για ξένους επενδυτές που θέλουν να επενδύσουν στη χώρα, συμβάλλοντας έτσι σημαντικά στην προσέλκυση ξένων κεφαλαίων.
Διαβάστε επίσης:
Revolut: Επένδυση άνω του €1 δισ. στη Γαλλία σχεδιάζει ο κολοσσός της ηλεκτρονικής τραπεζικής
Qatar Airways: Εκτόξευση κερδών στο 28% μετά την συμφωνία – ορόσημο με την Boeing
Τραπεζικές μετοχές: Περιθώριο για νέες υπεραξίες 5,1 δις ευρώ, αλλά με…μικρότερη ταχύτητα στα κέρδη
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Πιτσιλής: Πάνω από 4 εκατ. φορολογικές δηλώσεις θα έχουν υποβληθεί μέχρι την Τετάρτη
- Οι Ρώσοι άφησαν το πλοίο του Γιώργου Μελισσανίδη ελεύθερο
- Γαλλία, Βρετανία και Καναδάς απειλούν το Ισραήλ με μέτρα αν δεν σταματήσει τον πόλεμο στην Γάζα
- Τραμπ: H Ρωσία και η Ουκρανία «θα αρχίσουν αμέσως διαπραγματεύσεις για κατάπαυση του πυρός»
