ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Οι Έλληνες πλοιοκτήτες συνεχίζουν να επιδεικνύουν ισχυρή και στρατηγική παρουσία στην παγκόσμια αγορά ναυπηγικής βιομηχανίας, κατέχοντας ένα από τα μεγαλύτερα εθνικά βιβλία παραγγελιών στον κλάδο.
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, τα ελληνικά συμφέροντα αντιπροσωπεύουν 292 παραγγελίες δεξαμενόπλοιων, που αντιπροσωπεύουν περίπου το 27% του παγκόσμιου βιβλίου παραγγελιών δεξαμενόπλοιων, καθιστώντας τους το κορυφαίο επενδυτικό έθνος σε αυτόν τον τομέα.
Στον τομέα των πλοίων μεταφοράς χύδην ξηρού φορτίου, οι Έλληνες πλοιοκτήτες έχουν 167 πλοία σε παραγγελία, που αντιστοιχεί σε περίπου το 15% του παγκόσμιου βιβλίου παραγγελιών πλοίων μεταφοράς χύδην φορτίου, εξασφαλίζοντας μια σταθερή θέση μεταξύ των κορυφαίων εφοπλιστών στη ναυτιλία ξηρού φορτίου.
Στον τομέα LPG, έχουν 50 πλοία σε παραγγελία – περίπου το 28% του παγκόσμιου βιβλίου παραγγελιών LPG – ενώ στον τομέα του LNG, τα 47 πλοία τους αποτελούν περίπου το 13% των παγκόσμιων παραγγελιών LNG.
Αυτά τα στοιχεία υπογραμμίζουν μια ευρεία, διαφοροποιημένη επενδυτική προσέγγιση που καλύπτει το παραδοσιακό και το μεταβατικό εμπόριο καυσίμων. Συνολικά, το ελληνικό βιβλίο παραγγελιών υπερβαίνει τα 600 πλοία σε όλες τις κατηγορίες πλοίων, αντανακλώντας όχι μόνο μια στρατηγική ανανέωσης του στόλου, αλλά και μια φιλοδοξία να παραμείνουν ανταγωνιστικοί εν μέσω κανονιστικών και περιβαλλοντικών αλλαγών.
Σε αντίθεση με πολλά άλλα εθνικά cluster, οι Έλληνες κάνουν παραγγελίες στρατηγικά σε ναυπηγεία στην Κορέα, την Κίνα και την Ιαπωνία, εξασφαλίζοντας βέλτιστα χρονοδιαγράμματα παράδοσης και προηγμένες προδιαγραφές. Το ελληνικό βιβλίο παραγγελιών δεν είναι απλώς μεγάλο – είναι οραματικό, πειθαρχημένο και βαθιά ευθυγραμμισμένο με τα μακροπρόθεσμα θεμελιώδη στοιχεία της αγοράς.
Παρά αυτήν την ιστορικά ισχυρή θέση και τις διαφοροποιημένες επενδύσεις σε διάφορους τύπους πλοίων, πρόσφατα στοιχεία από τις αρχές του 2025 υποδηλώνουν μια σημαντική επιβράδυνση της ελληνικής δραστηριότητας νεότευκτων πλοίων, υποδεικνύοντας μια πιο προσεκτική ή αναπροσαρμοσμένη βραχυπρόθεσμη προοπτική.
Έχει αποκαλυφθεί μια σημαντική μείωση στις παραγγελίες νεότευκτων πλοίων που έδωσαν οι Έλληνες πλοιοκτήτες τους πρώτους τέσσερις μήνες του 2025 σε σύγκριση με την ίδια περίοδο το 2024.
Στις αρχές του 2024, οι Έλληνες πλοιοκτήτες έδωσαν συνολικά 97 παραγγελίες σε τέσσερις κύριους τομείς πλοίων – πλοία μεταφοράς χύδην φορτίου, δεξαμενόπλοια, εμπορευματοκιβώτια και φυσικό αέριο (LNG/LPG) – σε ναυπηγεία στη Νότια Κορέα, την Κίνα, την Ιαπωνία και το Βιετνάμ.
Ωστόσο, ο αριθμός αυτός μειώθηκε απότομα σε μόλις 34 παραγγελίες την αντίστοιχη περίοδο του 2025, αντανακλώντας μια απότομη πτώση άνω του 65%. Η μείωση είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακή στην Κίνα, η οποία έλαβε 59 παραγγελίες το 2024, αλλά μόνο 12 το 2025, με τις παραγγελίες δεξαμενόπλοιων να μειώνονται δραματικά από 42 σε μηδέν.
Ομοίως, οι παραγγελίες LPG εξαφανίστηκαν εντελώς το 2025, αφού είχαν φτάσει τις 22 το προηγούμενο έτος.
Ενώ οι παραγγελίες δεξαμενόπλοιων στη Νότια Κορέα αυξήθηκαν από 8 σε 17 και οι παραγγελίες εμπορευματοκιβωτίων επανεμφανίστηκαν με 12 στην Κίνα (σε σύγκριση με 4 το 2024), αυτά τα κέρδη δεν ήταν αρκετά για να αντισταθμίσουν την ευρύτερη πτωτική τάση. Οι παραγγελίες LNG παρέμειναν σταθερές στις τέσσερις μονάδες στη Νότια Κορέα και τα δύο έτη.
Εστιάζοντας σε συγκεκριμένους τύπους πλοίων, οι ελληνικές παραγγελίες δεξαμενόπλοιων κατά τους πρώτους τέσσερις μήνες του 2025 περιλάμβαναν 2 πολύ μεγάλα πλοία μεταφοράς αργού πετρελαίου (VLCC), 13 πλοία Suezmax και 2 δεξαμενόπλοια μεσαίου εύρους 2 (MR2).
Αυτό έρχεται σε αντίθεση με την ίδια περίοδο το 2024, κατά την οποία παρατηρήθηκε μια ευρύτερη κατανομή παραγγελιών δεξαμενόπλοιων, συμπεριλαμβανομένων 6 VLCC, 16 πλοίων Suezmax, 10 δεξαμενόπλοιων Aframax/LR2, 7 δεξαμενόπλοιων Panamax/LR1, 5 δεξαμενόπλοιων MR2, 5 δεξαμενόπλοιων MR1 και 5 μικρών δεξαμενόπλοιων. Στον τομέα των εμπορευματοκιβωτίων, οι Έλληνες πλοιοκτήτες παρήγγειλαν 10 πλοία Neopanamax και 2 πλοία Feeder τους πρώτους τέσσερις μήνες του 2025.
Πρόκειται για μια αξιοσημείωτη μετατόπιση από τους πρώτους τέσσερις μήνες του 2024, κατά τους οποίους παραγγέλθηκαν μόνο 4 πλοία Neopanamax. Ο τομέας ξηρού φορτίου χύδην παρουσίασε επίσης μια σημαντική αλλαγή, με μόνο 1 πλοίο Handysize να παραγγέλνεται από Έλληνες πλοιοκτήτες τους πρώτους τέσσερις μήνες του 2025, σε σύγκριση με τους πρώτους τέσσερις μήνες του 2024, κατά τους οποίους παραγγέλθηκαν 10 πλοία Kamsarmax, 1 πλοίο Ultramax και 2 πλοία Handysize.
Διαβάστε επίσης
Κικίλιας: Δεσμευόμαστε για ασφαλή θάλασσα με έμφαση στην εκπαίδευση των νέων
Η Μαρίνα Χατζημανώλη στην Πολωνία για το Συμβούλιο υπουργών Ναυτιλίας
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- METLEN: Συμφωνία με την iliad Italia για 10 ετή προμήθεια «πράσινης» ενέργειας από δύο έργα
- Ουκρανία: Άρνηση του Πούτιν να πάει στην Τουρκία θα δείξει απροθυμία της Ρωσίας να τερματίσει τον πόλεμο
- UBS για Ελληνικές Τράπεζες: Δυνατό ξεκίνημα, αναβαθμίσεις και εμπιστοσύνη στα επιχειρηματικά σχέδια
- Live οι δηλώσεις Μητσοτάκη – Μερτς στο Βερολίνο
