ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Ο πρόεδρος της Πορτογαλίας ανακοίνωσε απόψε τη διάλυση της Βουλής και την προκήρυξη πρόωρων βουλευτικών εκλογών που θα διεξαχθούν στις 18 Μαΐου, μετά την κατάρρευση της συντηρητικής κυβέρνησης του Λουίς Μοντενέγκρο ο οποίος κατηγορήθηκε από την αντιπολίτευση για σύγκρουση συμφερόντων.
Ο πρόεδρος Μαρσέλο Ρεμπέλο ντε Σόουζα υπογράμμισε ότι επιθυμεί να διασφαλίσει τη σταθερότητά της χώρας, διευκρινίζοντας πως η 18η Μαΐου είναι «η ημερομηνία που προτιμούν τα περισσότερα κόμματα» για τη διεξαγωγή των εκλογών.
Εδώ και αρκετές εβδομάδες, ο απερχόμενος πρωθυπουργός Λουίς Μοντενέγκρο είχε βρεθεί στο στόχαστρο της αντιπολίτευσης που τον επέκρινε για σύγκρουση συμφερόντων λόγω δοσοληψιών οικογενειακής επιχείρησης.
Η αντιπολίτευση κατήγγειλε πως η εταιρεία Spinumvira, που ίδρυσε ο Μοντενέγκρο το 2021, επωφελήθηκε από το ότι ανέλαβε επικεφαλής της πορτογαλικής κυβέρνησης και έκλεισε συμβάσεις με διάφορες ιδιωτικές εταιρείες.
Ο απερχόμενος πρωθυπουργός αρνείται πως έγινε οτιδήποτε παράνομο και τονίζει πως πλέον η επιχείρηση ανήκει στους γιους του. Ωστόσο απέφυγε να δώσει οποιαδήποτε πληροφορία για το πελατολόγιο της εταιρείας.
Παρά τον σάλο, ο Λουίς Μοντενέγκρο σκοπεύει να είναι εκ νέου υποψήφιος στις προσεχείς εκλογές, τις τρίτες από το 2022 στην Πορτογαλία. Σύμφωνα με δημοσκοπήσεις, η Δημοκρατική Συμμαχία του Μοντενέγκρο ενδεχομένως να αυξήσει τα ποσοστά της σε σύγκριση με τις εκλογές που διεξήχθησαν τον Μάρτιο του 2024.
πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Διαβάστε επίσης
Τραμπ: Διατηρώ καλές σχέσεις με τον Κιμ Γιονγκ Ουν
Βουλή: Κατατέθηκε το νομοσχέδιο για τη δημιουργία της νέας πλατφόρμας «mystreet»
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Θάνος Πλεύρης στο mononews: Στη φυλακή έως 5 χρόνια όποιος μετανάστης δεν παίρνει άσυλο – Πότε θα μπαίνει «βραχιολάκι»
- XRTC: Οι 6 αδυναμίες της ελληνικής ακτοπλοΐας αλλά και οι προοπτικές στον νέο κύκλο ανάπτυξής της
- Το αξέχαστο πάρτι του Ανδρεάδη στη Μύκονο με καλεσμένο τον Αρνό της Louis Vuitton, πού βρίσκεται το Theolina του Θ. Φέσσα, οι τραπεζίτες που βρέθηκαν στην Αντίπαρο και μία παγκόσμια πρεμιέρα στο Ναύπλιο
- Ασφαλιστική αγορά: Συναγερμός για τα κόστη υγείας – Ανησυχίες και νέες προτάσεις μετά την έκθεση της Επιτροπής Ανταγωνισμού
