ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Δεκτό, κατά πλειοψηφία, έγινε από τη Βουλή το Σχέδιο Προϋπολογισμού Δαπανών του κοινοβουλίου, Οικονομικού Έτους 2024.
Κατά πλειοψηφία, ενεκρίθη επίσης, ο Απολογισμός Δαπανών της Βουλής, Οικονομικού Έτους 2022 και του Παρατήματος αυτού (Απολογισμός 2022 των πεπραγμένων του Ιδρύματος της Βουλής για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία).
Όπως επισήμανε ο πρόεδρος της Βουλής, Κ. Τασούλας, το κόστος της λειτουργίας του κοινοβουλίου, δεν ξεπερνά το δύο τοις χιλίοις των κρατικών δαπανών, γεγονός που «διαψεύδει τις υπερβολές ότι η Βουλή είναι μια σπάταλη και πολυτελής υπόθεση, η οποία χρήζει κατακραυγής και αποδοκιμασίας».
Υπενθύμισε, δε, ότι μέρος των ποσών, που προέρχονται από εξοικονόμηση δαπανών της Βουλής, διοχετεύονται σε παροχές κοινωνικού, εθνικού και πολιτιστικού σκοπού, όπως η δημιουργία 50 κλινών ΜΕΘ στο νοσοκομείο «Σωτηρία».
Ειδικότερα για τον νέο προϋπολογισμό της Βουλής, ύψους 159,4 εκατ. ευρώ, ο πρόεδρος της Βουλής σημείωσε ότι είναι αυξημένος κατά 7% σε σχέση με τον προηγούμενο, δηλαδή κατά 10,5 εκατ. ευρώ.
Το ποσό αυτό, πρόσθεσε, δικαιολογείται απολύτως κυρίως λόγω του καινούργιου ενιαίου μισθολογίου του Δημοσίου που θα εφαρμοστεί από την 1/1/2024, κατ΄ εφαρμογήν του νόμου 5045/2023 για τους δημοσίους υπαλλήλους, ενώ, έχουμε ανατιμήσεις αγαθών και υπηρεσιών, έξοδα διαφόρων άλλων δραστηριοτήτων, εις τρόπον ώστε όλα αυτά να συμποσούνται στην αύξηση κατά 7%.
Παράλληλα, σημείωσε ότι υπάρχουν και περικοπές δαπανών, «λόγω επιτυχών διαπραγματεύσεων», όπως η περικοπή κατά 400.000 ευρώ των δαπανών για αεροπορικά εισιτήρια των βουλευτών το οποίο επετεύχθη έπειτα από διαπραγματεύσεις με αεροπορικές εταιρείες ή η μείωση κατά 200.000 ευρώ των τελών σταθερής τηλεφωνίας, η οποία και αυτή επετεύχθη έπειτα από διαπραγματεύσεις με τις εταιρείες οι οποίες παρέχουν στο κοινοβούλιο τις υπηρεσίες της τηλεφωνίας.
Διαβάστε επίσης:
Κασσελάκης: Με έναν τρόπο θα έπρεπε να παρέμβει η κυβέρνηση στα σουπερμάρκετ: Έλεγχοι
Μητσοτάκης: Εξαιρετικά ανθεκτικός ο τουρισμός – Το Ελληνικό μία βιτρίνα της νέας Ελλάδας
Κωστής Χατζηδάκης: Στα 19,5 δισ. τα έσοδα από τον τουρισμό – Στα 21 δισ. το 2024
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- FT: Σε κατ’ αρχήν συμφωνία η Ουκρανία με ΗΠΑ και ΕΕ για το ρωσο-ουκρανικό – Τι προβλέπει
- Μητσοτάκης: Το Εθνικό Απολυτήριο στο προσκήνιο στη σημερινή σύσκεψη – Οι 5 πυλώνες της μεταρρύθμισης
- Κομισιόν: Εγκαλεί Ιταλία, Γαλλία, Ισπανία για την υποχρεωτική χρήση της εθνικής σημαίας στα ρυμουλκά
- Deal μαμούθ 1,25 τρισ. δολαρίων: Η SpaceX του Elon Musk εξαγοράζει την xAI
Μοιραστείτε την άποψή σας
ΣχόλιαΓια να σχολιάσετε χρησιμοποιήστε ένα ψευδώνυμο. Παρακαλούμε σχολιάζετε με σεβασμό. Χρησιμοποιείτε κατανοητή γλώσσα και αποφύγετε διατυπώσεις που θα μπορούσαν να παρερμηνευτούν ή να θεωρηθούν προσβλητικές. Με την ανάρτηση σχολίου, συμφωνείτε να τηρείτε τους Όρους του ιστότοπου contact Δημιουργήστε το account σας εδώ, για να κάνετε like, dislike ή report ακατάλληλα/προσβλητικά σχόλια.