ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Αρνητικό κλείσιμο σημείωσαν την Τρίτη τα μεγαλύτερα χρηματιστήρια της Ευρώπης, με τον ενδιαφέρον να στρέφεται σε μια σειρά από οικονομικά στοιχεία σε Κίνα και Βρετανία.
Η Κίνα ανακοίνωσε απογοητευτικά στοιχεία για την οικονομική της δραστηριότητα τον Ιούλιο, με τον ρυθμό αύξησης των καταναλωτικών δαπανών, της βιομηχανικής παραγωγής και των επενδύσεων να υποχωρεί, ενώ αντίθετα να αυξάνεται η ανεργία. Παράλληλα, η Τράπεζα της Κίνας προχώρησε σε νέα μείωση επιτοκίων.
Την ίδια ώρα, στην Βρετανία οι μέσοι μισθοί σημείωσαν άνοδο 7,8% τον Ιούλιο σε επίπεδο έτους, το μεγαλύτερο ετήσιο ρυθμό αύξησης από το 2001.
Η αγορά είδε επίσης την ΗΠΑ να σημειώνει αύξηση μεγαλύτερη στις λιανικές πωλήσεις σε σχέση με τις εκτιμήσεις των αναλυτών, ενώ η Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας αναγκάστηκε σε νέα αύξηση των επιτοκίων της κατά 350 μονάδες βάσης για να ανακόψει την κατρακύλα του ρουβλίου.
Τέλος, η αγορά άκουσε με προβληματισμό τη Fitch να προειδοποιεί για νέες πιθανές υποβαθμίσεις αμερικανικών τραπεζών.
Σε αυτό το κλίμα, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 σημείωσε πτώση 0,93% στις 455,57 μονάδες. Οι μετοχές του λιανικού εμπορίου σημείωσαν άνοδο 0,5%, ενώ οι τράπεζες υποχώρησαν κατά 1,2%.
Ο βρετανικός FTSE 100 υποχώρησε κατά 1,57% στις 7.389,64 μονάδες, ο γερμανικός DAX υποχώρησε κατά 0,86% στις 15.767,28 μονάδες ενώ ο γαλλικός CAC-40 έκλεισε στις 7.267,70 μονάδες με πτώση 1,10%.
Ο ισπανικός IBEX 35 υποχώρησε κατά 0,87% στις 9.347,50 μονάδες.
Ο ιταλικός FTSE MIB παρέμεινε κλειστός λόγω αργίας.
Από τις μετοχές, ξεχώρισε το άλμα 7,5% της βρετανικής αλυσίδας Marks & Spencer, καθώς η εταιρεία αναβάθμισε το oultook της κερδοφορίας της.
Διαβάστε επίσης
Ιταλία: Ο Ταγιάνι επιδιώκει αλλαγές στον αμφιλεγόμενο τραπεζικό φόρο
Bloomberg: Επαναφορά των capital controls εξετάζει η Ρωσία
Moody’s: Αναθεώρησε σε σταθερές τις προοπτικές των τουρκικών τραπεζών
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Πάνος Ματθαίου: Οι Κούφιοι άνθρωποι της εποχής μας
- Το Βιετνάμ των κροίσων: Superyachts, ιδιωτικά jets και μια νέα παγκόσμια τάση πολυτέλειας
- H επιτυχία του Πιέρ, η ντροπή στα Κατεχόμενα, η Γιάννα και το τηλεσκόπιο, τι θα γίνει με Βορίδη – Αυγενάκη και το ποσοστό της ΝΔ
- Το πάρτι του ΑΝΤ1 με ηχηρές απουσίες και σιωπηρές παρουσίες, γιατί ο Ιβάν αποτίμησε τα ΜΜΕ, η αποχώρηση-«σταθμός» του Σόλακ, η Σία, ο Ζούλας και ο Σκάι
