• Τράπεζες

    Ιταλία: Ο Ταγιάνι επιδιώκει αλλαγές στον αμφιλεγόμενο τραπεζικό φόρο

    • NewsRoom
    Αντόνιο Ταγιάνι

    Αντόνιο Ταγιάνι


    Κινήσεις για να μειώσει τον αντίκτυπο από τον αμφιλεγόμενο φόρο στα επιπλέον κέρδη των τραπεζών επιχειρεί ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Ιταλίας, Αντόνιο Ταγιάνι,  σύμφωνα με δημοσιεύματα πολλών εφημερίδων.

    Το μικρό κόμμα του συνασπισμού Forza Italia, που ιδρύθηκε από τον πρώην πρωθυπουργό Σίλβιο Μπερλουσκόνι, έχει ήδη ετοιμάσει μια σειρά προτάσεων για να τροποποιήσει τον έκτακτο φόρο που θα συζητηθεί στο κοινοβούλιο μετά τις καλοκαιρινές διακοπές, σύμφωνα με συνέντευξη που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Il Messaggero και άλλα μέσα ενημέρωσης. .

    Μεταξύ των αλλαγών, ο Ταγιάνι θα προτείνει την ακύρωση της εισφοράς για τις μικρές τράπεζες που δεν εποπτεύονται από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Θα ζητήσει επίσης να οργανώσει μια ομάδα εργασίας με εκπροσώπους τραπεζών τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με το Il Messaggero.

    Η στάση του υπογραμμίζει τις εντάσεις στον δεξιό συνασπισμό της Τζόρτζια Μελόνι, με τη Forza Italia να εξακολουθεί να έχει να αντιμετωπίσει την εσωκομματική αναταραχή που προκάλεσε ο θάνατος του ιδρυτή της Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

    Η ιταλική κυβέρνηση προκάλεσε σοκ στις αγορές όταν ανακοίνωσε ένα πρόσθετο φόρο ύψους 40% στα επιπλέον κέρδη των τραπεζών στις 7 Αυγούστου, προκαλώντας απώλειες 10 δισ. δολαρίων από τις ιταλικές τράπεζες, πριν αναγκαστεί σε διευκρινιστικές δηλώσεις για να καθησυχάσει τους επενδυτές.  Η κυβέρνηση υποστήριξε πως το μέτρο θα περιορίζεται στο 0,1% του ενεργητικού των τραπεζών.

    Αλλαγές στον φόρο επιδιώκει και το λόμπι του τραπεζικού κλάδου της χώρας.

    Η Μελόνι ανέλαβε την πλήρη ευθύνη για το μέτρο σε συνέντευξή της τη Δευτέρα, υποστηρίζοντας ότι στόχος της είναι να στείλει ένα μήνυμα κατά της «στρέβλωσης» του τραπεζικού συστήματος, η οποία είναι επιζήμια για τους αποταμιευτές.

    Ο Ταγιάνι, ο οποίος είναι επίσης υπουργός Εξωτερικών, είχε κρατηθεί στο σκοτάδι σχετικά με τα σχέδια της Μελόνι να επιταχύνει τον φόρο, ο οποίος δεν είχε συζητηθεί στο ευρύτερο υπουργικό συμβούλιο, ούτε με τις τράπεζες,  πριν δημοσιοποιηθεί, σύμφωνα με δημοσιεύματα.

    Την περασμένη εβδομάδα, ο Ταγιάνι είχε υπερασπιστεί δημόσια το μέτρο σε συνέντευξή του στην Corriere, κατηγορώντας μάλιστα την ΕΚΤ για λανθασμένη αύξηση των επιτοκίων.

    Διαβάστε επίσης

    Ιταλία: Φόρο στα «υπερκέρδη» των τραπεζών επιβάλλει η κυβέρνηση Μελόνι

    Μελόνι: Ανέλαβε την ευθύνη για την επιβολή φόρου στις τράπεζες

    Μ. Μαξίμου & ΥΠΟΙΚ στο mononews.gr: «Καμία σκέψη για έκτακτο φόρο στις τράπεζες»



    ΣΧΟΛΙΑ