ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Άλμα στο επίπεδο ρεκόρ των 92 τρισ. δολαρίων έκανε το παγκόσμιο χρέος το 2022, λόγω των κυβερνήσεων των κρατών, τα οποία αναγκάστηκαν να δανειστούν, προκειμένου να αντιμετωπίσουν την πανδημία.
Σύμφωνα με έκθεση του ΟΗΕ, το εγχώριο και το εξωτερικό χρέος έχουν πενταπλασιαστεί τις δύο τελευταίες δεκαετίες, αυξανόμενα με ρυθμό ταχύτερο από τη μεγέθυνση της παγκόσμιας οικονομίας, η οποία από το 2.000 έχει τριπλασιαστεί.
Το 30% του παγκόσμιου δημόσιου χρέους ανήκει σε αναπτυσσόμενες χώρες, το 70% του οποίου αφορά την Κίνα, την Ινδία και τη Βραζιλία.
Σύμφωνα με τα στοιχεία, 59 χώρες έχουν λόγο του χρέους προς ΑΕΠ άνω του 60%, επίπεδο που θεωρείται υψηλό.
«Το χρέος αποτελεί ένα σημαντικό βάρος για τις αναπτυσσόμενες οικονομίες λόγω της περιορισμένης πρόσβασης στη χρηματοδότηση, την αύξηση του κόστους, τις υποτιμήσεις νομισμάτων και της υποτονικής ανάπτυξης», επισημαίνεται στην έκθεση του ΟΗΕ.
Επιπροσθέτως, η αρχιτεκτονική του διεθνούς χρηματοοικονομικού συστήματος καθιστά την πρόσβαση στη χρηματοδότηση ακριβή για τις αναπτυσσόμενες χώρες, αναφέρεται στην Έκθεση, η οποία σημειώνει ακόμη ότι οι τόκοι για την αποπληρωμή του χρέους υπερβαίνουν το 10% για 50 αναδυόμενες οικονομίες παγκοσμίως.
Διαβάστε επίσης
Τα «ψιλά γράμματα» του νέου νομοσχεδίου για μισθούς, συντάξεις και φοροελαφρύνσεις
Πότε μηδενίζουν επικουρικές, εφάπαξ και διεθνείς συντάξεις – Οι επόμενες πληρωμές
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Ο Αλέξης Τσίπρας, τα γεροντοφρικιά της «Αριστεράς» και οι αλήθειες που δε λέγονται
- Κώστας Τσιάρας στο mononews: Ερευνώνται τα πρώτα 2.000 ΑΦΜ που πήραν υψηλές επιδοτήσεις – Θα επιστραφούν άμεσα τα χρήματα
- Τράπεζες: Δωρεές και χορηγίες άνω των 600 εκατ. ευρώ σε παιδεία, περιβάλλον, υγεία και πολιτισμό
- Έρικ Βασιλάτος: Ποιος είναι ο πολυεκατομμυριούχος κουμπάρος του Αργυρού και της Νίκα
