ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
«Συνεχίζουν να λειτουργούν με δύο μέτρα και δύο σταθμά οι τράπεζες, καθώς έχουν αυξήσει σημαντικά τα επιτόκια χορηγήσεων κρατώντας όμως σχεδόν μηδενικά τα επιτόκια καταθέσεων», σημείωσε ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών Γιάννης Χατζηθεοδοσίου με αφορμή τις συζητήσεις στελεχών της κυβέρνησης με εκπροσώπους των τραπεζών.
«Οφείλουμε να πάρουμε θέση γι’ αυτές τις συζητήσεις», συνεχίζει ο ίδιος, «καθώς από το αποτέλεσμα των μεταξύ τους διαπραγματεύσεων για μία σειρά κρίσιμων θεμάτων μπορεί να εξαρτηθεί η βιωσιμότητα και το μέλλον εκατοντάδων χιλιάδων επιχειρήσεων και δανειοληπτών».
Τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, τονίζει ο πρόεδρος του ΕΕΑ, αναμένεται να κλείσουν το έτος με κέρδη ύψους περίπου 5 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 1,5 δισ. προέρχονται από τις υψηλές προμήθειες που βάζουν στις τραπεζικές συναλλαγές. «Μάλιστα είναι τόσο μεγάλες οι χρεώσεις που ουσιαστικά ”σπρώχνουν” τον κόσμο των επιχειρήσεων να μη χρησιμοποιούν το POS, καθώς η χρήση του σημαίνει μηδενισμό των όποιων κερδών» σημειώνει.
Παράλληλα, συνεχίζουν να λειτουργούν με δύο μέτρα και δύο σταθμά καθώς έχουν αυξήσει σημαντικά τα επιτόκια χορηγήσεων κρατώντας όμως σχεδόν μηδενικά τα επιτόκια καταθέσεων, αναφέρει επίσης ο κ. Χατζηθεοδοσίου, και προσθέτει:
«Όσο για το σχέδιο στήριξης των δανειοληπτών που ετοιμάζονται να ανακοινώσουν οι τράπεζες, με τις μέχρι τώρα πληροφορίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, ουσιαστικά θα αφορά μόνο ένα πολύ μικρό ποσοστό, με τις τελευταίες εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για περίπου 30.000.
Η ελληνική κοινωνία σήμερα υποφέρει εξαιτίας της παρατεταμένης ακρίβειας και περισσότερο απ΄όλους οι δανειολήπτες, πολλοί εκ των οποίων ανήκουν στην επιχειρηματική κοινότητα. Και όλοι αυτοί οι άνθρωποι φορολογούνται κανονικά, σε αντίθεση με τις τράπεζες που έχουν να φορολογηθούν από το 2012. Για δέκα χρόνια δηλαδή βρίσκονται σε ένα καθεστώς φορολογικής ασυλίας.
Ίσως έχει έρθει η ώρα να εφαρμοστεί και στην Ελλάδα το σχέδιο που εφαρμόστηκε στην Ισπανία και που έφερε αποτελέσματα. Αναφέρομαι στη φορολόγηση των κερδών των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων. Αν η κυβέρνηση αποφασίσει να τα φορολογήσει -και αναδρομικά για την τελευταία δεκαετία- τότε θα πάρει το 65% του μετοχικού τους κεφαλαίου.
Επιτέλους οι τράπεζες θα πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να εφαρμόσουν ουσιαστικά μέτρα στήριξης και όχι ένα ”πυροτέχνημα” που θα λειτουργήσει κατευναστικά. Και δεν πρέπει να ξεχνάνε ότι αν σήμερα υπάρχουν, αυτό έχει επιτευχθεί χάρη στο υστέρημα του ελληνικού λαού που χρησιμοποιήθηκε για συνεχείς ανακεφαλοποιήσεις».
Διαβάστε επίσης
Attica Bank: Ο μυστικός δείπνος, το Ellington και η d-day…
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Λεωνίδας Δημητριάδης Ευγενίδης: Η ναυτιλιακή κληρονομιά, η επέτειος των 70 χρόνων του Ιδρύματος Ευγενίδου και η επόμενη μέρα
- Δένδιας: Στις 7 Μαρτίου 1948 τα Δωδεκάνησα επέστρεψαν στην «αγκαλιά» της Μητέρας Πατρίδας
- Αγγελούδης: Ο «Απόλλων» παραμένει ζωντανός να μας χαρίζει μοναδικές ανάσες πολιτισμού
- Τουρκία – Γ.Γκιουλέρ: «Η ευρωπαϊκή ασφάλεια είναι αδύνατη χωρίς την Τουρκία» – Μηνύματα για ΝΑΤΟ και Αιγαίο
Μοιραστείτε την άποψή σας
ΣχόλιαΓια να σχολιάσετε χρησιμοποιήστε ένα ψευδώνυμο. Παρακαλούμε σχολιάζετε με σεβασμό. Χρησιμοποιείτε κατανοητή γλώσσα και αποφύγετε διατυπώσεις που θα μπορούσαν να παρερμηνευτούν ή να θεωρηθούν προσβλητικές. Με την ανάρτηση σχολίου, συμφωνείτε να τηρείτε τους Όρους του ιστότοπου contact Δημιουργήστε το account σας εδώ, για να κάνετε like, dislike ή report ακατάλληλα/προσβλητικά σχόλια.