• Τράπεζες

    Attica Bank: Ο μυστικός δείπνος, το Ellington και η d-day…

    Ειρήνη Μαραγκουδάκη, Κώστας Μακέδος

    Ειρήνη Μαραγκουδάκη, Κώστας Μακέδος


    Την Τρίτη το βράδυ, γύρω στις 10, η Ειρήνη Μαραγκουδάκη και ο Κώστας Μακέδος έτρωγαν μαζί σε γνωστό ρεστωράν της Αθήνας, στο Μύλος.

    Έτρωγαν και συζητούσαν για την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας των μηχανικών.

    Η Ειρήνη Μαραγκουδάκη είναι εκπρόσωπος του Ellington και εντεταλμένη σύμβουλος στο ΔΣ της Attica Bank. Και μάλλον έχει μία μικρή δυσχέρεια με τα χρήματα που θα πρέπει να βάλει το Ellington στην αύξηση, το fund αν και συμφώνησε αρχικά τώρα εγείρει αντιρρήσεις και αιτιάσεις για το ποσό που πρέπει να εισφέρει…

    Ο Κώστας Μακέδος είναι πρόεδρος του ΤΜΕΔΕ και πρόεδρος της τράπεζας. Το ΤΜΕΔΕ έχει στηρίξει με εκατοντάδες εκατομμύρια την τράπεζα τα τελευταία χρόνια και τώρα θα το κάνει ξανά, όπως εξάλλου έχει δεσμευθεί…

    Το ερώτημα είναι θα το κάνει μαζί με το Ellington ή θα πρέπει να βρει νέο συνεπενδυτή… Άγνωστο για λίγες ώρες ακόμη.

    Διότι σήμερα το βράδυ -15 Δεκεμβρίου- λήγει η προθεσμία που έχει δώσει η Τράπεζα της Ελλάδος στους μετόχους να καταθέσουν τα χρήματα σε κάποιο λογαριασμό, να φανεί το χρήμα, προϋπόθεση  ότι μπορεί  να προχωρήσει η αύξηση κεφαλαίου των 490 εκατ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο του 2023.

    Σε διαφορετική περίπτωση  θα ενεργοποιηθεί το plan B,  που σημαίνει αναζήτηση νέου επενδυτή, ενδεχομένως και νέο σχέδιο διάσωσης της τράπεζας.

    Την Τρίτη το βράδυ στο Μύλος Μαραγκουδάκη και Μακέδος, οι στρατηγικοί «διασώστες» της τράπεζας είχαν πολλά να συζητήσουν διότι χθες ήταν το ΔΣ της τράπεζας για να εγκρίνει το business plan, το capital plan, τη διαχείριση των κόκκινων, αφού σε 15 μέρες έχει οριστεί η  έκτακτη γενική συνέλευση.

    Το χθεσινό ΔΣ ήταν «έντονο», με αρκετές «συγκρούσεις» και με το Ellington –λένε κάποιες πληροφορίες- να διατυπώνει, αντιρρήσεις, αιτιάσεις και επιφυλάξεις κατά πόσο η τράπεζα μπορεί να τα καταφέρει.

    Και πάλι το ερώτημα είναι εύλογο, εδώ και ένα χρόνο, αν μη τι άλλο το  Ellington  έχει πλήρη γνώση της τράπεζας, τώρα προέκυψαν τα conflicts;

    Το ΔΣ λοιπόν συνεδρίασε χθες, λίγες ώρες πριν λήξει η προθεσμία της 15ης Δεκεμβρίου και το Ellington έπρεπε να ανοίξει τα χαρτιά του ως προς την συμμετοχή του στην αύξηση.

    Όπως έχει αποφασιστεί η τράπεζα πάει το πρώτο τρίμηνο του 2023 σε αύξηση 490 εκατ ευρώ, που θα πρέπει να εγκρίνει  η έκτακτη Γενική Συνέλευση της 30ης Δεκεμβρίου.

    Σύμφωνα με το πλάνο κεφαλαιακής ενίσχυσης η  αύξηση θα γίνει σε δύο φάσεις:  για ποσό έως 473,3 εκατ. ευρώ μέσω δημόσιας προσφοράς με δικαίωμα προτίμησης υπέρ των υφιστάμενων μετόχων της τράπεζας,  και από την πώληση νέων τίτλων δικαιωμάτων κτήσης (warrants) που θα εκδώσει η τράπεζα στο πλαίσιο του νόμου για την αναβαλλόμενη φορολογία, έναντι 16,7 εκατ. ευρώ στην κοινοπραξία ΤΜΕΔΕ – Ellington. Αν τα warrants δεν αγοραστούν από το σχήμα ΤΜΕΔΕ – Ellington, ξεκινά η αναζήτηση νέου επενδυτή.

    Η τράπεζα που πάνω από μία 10ετία ακροβατεί με ζημιογόνες χρήσεις, με το νέο business plan επιδιώκει να γυρίσει σελίδα, να διαχειριστεί αποτελεσματικά τα «κόκκινα» δάνεια, να περιορίσει τα λειτουργικά κόστη, να αξιοποιήσει τα στοιχεία ενεργητικού, να προχωρήσει η εξυγίανση και αναδιάρθρωση της τράπεζας με νέο μοντέλο λειτουργίας. Κινήσεις που θα επιτρέψουν στην Attica Bank να αποκτήσει πιο ενεργό ρόλο στη χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

    Διαβάστε επίσης

    Το παρασκήνιο της σύγκρουσης Σταικούρα και τραπεζιτών – Νέα συνάντηση στις αρχές του 2023

    Λευκός καπνός στη συνάντηση τραπεζιτών-Χρήστου Σταϊκούρα



    ΣΧΟΛΙΑ