• Πολιτική

    Γιατί ο Νίκος Δένδιας συναντήθηκε για δεύτερη φορά μέσα σε είκοσι ώρες με τον Αμερικανό Πρεσβευτή στην Αθήνα; Όλο το παρασκήνιο

    • Contributor
    Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας συναντήθηκε με τον πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Ελλάδα Τζορτζ Τσούνη

    Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας συναντήθηκε με τον πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Ελλάδα Τζορτζ Τσούνη


    Την ιδιαίτερη κινητικότητα που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου, αλλά και την έντονη ανησυχία που προκαλούν στην ελληνική Κυβέρνηση αφενός η εντεινόμενη απειλητική ρητορική εναντίον της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας μας από το σύνολο της τουρκικής ηγεσίας (κυβέρνησης και αντιπολίτευσης), αφετέρου οι πληροφορίες που φτάνουν στα ανώτατα πολιτικά και στρατιωτικά κλιμάκια της Αθήνας για τις πιθανές επόμενες κινήσεις του καθεστώτος Ερντογάν, από τον Έβρο και το Αιγαίο έως την ΑΟΖ της Κύπρου και την περιοχή του παράνομου τουρκολιβυκού «μνημονίου», αποτυπώνει, με τον πλέον εύγλωττο τρόπο, η δεύτερη συνάντηση μέσα σε ένα εικοσιτετράωρο, του Υπουργού Εξωτερικών, κ. Νίκου Δένδια, με τον Πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Αθήνα, κ. Τζ. Τσούνη. Συνάντηση η οποία όχι μόνο πραγματοποιήθηκε, αλλά και ανακοινώθηκε, σε μια κίνηση με αυτονόητη σημασία.

    Παρά το γεγονός ότι η διπλωματική γλώσσα οφείλει, για εθνικούς λόγους, να είναι φειδωλή, όλα τα παραπάνω ίσως, περικλείονται στο επίρρημα «ενδελεχώς» που συνόδευσε το «ενημέρωσα για τις τελευταίες εξελίξεις στην Αν. Μεσόγειο» στην σχετική ανάρτηση του κ. Δένδια για τη συνάντηση με τον Ελληνοαμερικανό αξιωματούχο.

    Πρέπει να θεωρείται βέβαιον ότι οι δύο άνδρες συζήτησαν την επικείμενη μετάβαση του επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας στη Νέα Υόρκη την ερχόμενη εβδομάδα με αφορμή την ετήσια Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ και τη σειρά επαφών που, σύμφωνα με πληροφορίες, θα πραγματοποιήσει ο κ. Δένδιας στο περιθώριο του κορυφαίου αυτού διεθνούς οργάνου.

    Ενημέρωση για τις τουρκικές απειλές και… μηνύματα προς πάσα κατεύθυνση

    Ωστόσο, το θέμα που διαφαίνεται πως κυριάρχησε στο τετ α τετ στο νεοκλασικό της Βασιλίσσης Σοφίας δεν είναι άλλο από τις δυσμενείς εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά. Τα ελληνικά διπλωματικά ραντάρ ανιχνεύουν, με όλο και μεγαλύτερη συχνότητα και ένταση, πληροφορίες για το τουρκικό σχέδιο εναντίον της χώρας μας, που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Όχι μόνο με τις καθημερινές ανοιχτά απειλητικές δηλώσεις Τούρκων επισήμων, από όλο το φάσμα της πολιτικής σκηνής -ακόμα και πρώην θεωρούμενων μετριοπαθών πολιτικών όπως ο Α. Μπαμπατζάν, ο οποίος ήρθε να προστεθεί στο ανθελληνικό μέτωπο.

    Αλλά και τα απολύτως στοχευμένα δημοσιεύματα περί «νέου κύματος μεταναστών προς τη Δύση» (βλέπε Ελλάδα), τα οποία, όπως όλα δείχνουν, μπορεί να αποτελούν προάγγελο για το… δεύτερο ημίχρονο του ολομέτωπου υβριδικού πολέμου, που έχει εξαπολύσει η Άγκυρα μέσω της εργαλειοποίησης του προσφυγικού.

    Έγκυροι διπλωμάτες, με πολυετή πείρα στα ελληνοτουρκικά, σημειώνουν τις «πολύ περίεργες συμπεριφορές», που «δείχνουν πως τα πράγματα σοβαρεύουν». Ερμηνεύουν δε αυτό το σκηνικό της πρωτόγνωρης έντασης ως «κλίμα που δεν έχουμε δει εδώ και πάρα πολλά χρόνια», σημειώνοντας ότι «οι επόμενες μέρες θα είναι πολύ κρίσιμες σε όλα τα μέτωπα», χωρίς να διστάζουν να προβλέψουν ότι «η ένταση θα κλιμακωθεί».

    Διπλωματικοί κύκλοι επαναφέρουν το καταλυτικό δεδομένο της μεγάλης δημοσκοπικής υστέρησης του Ερντογάν, σε όλες τις μετρήσεις της κοινής γνώμης, έναντι όλων των πιθανών ανθυποψηφίων του, ενόψει των επικείμενων εκλογών στη γείτονα. Και δεν διστάζουν να υπενθυμίσουν ακόμα και το άρθρο του τουρκικού Συντάγματος που προβλέπει την αναβολή του χρόνου διεξαγωγής των εκλογών λόγω… πολέμου.  Σημειώνουν δε τις ετερόκλιτες πιέσεις που δέχεται ο Ρ.Τ. Ερντογάν προκειμένου να μην προχωρήσει σε κίνηση στη Συρία.

    Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, η ελληνική διπλωματία, έχοντας πλήρη επίγνωση ότι το κρεσέντο απειλών δεν είναι μόνο για εσωτερική κατανάλωση, αλλά εντάσσεται σε ένα αφήγημα και σε ένα σχέδιο με συγκεκριμένες στοχεύσεις, αφενός δεν διακόπτει την συνεχή εδώ και καιρό πολυεπίπεδη ενημέρωση εταίρων και συμμάχων, δια της πλήρους καταγραφής κάθε δήλωσης ή κίνησης από την αντίπερα όχθη του Αιγαίου, αφετέρου επιδιώκει να θέσει εκ νέου προ των ευθυνών τους χώρες καταλύτες, όπως οι ΗΠΑ και η Γαλλία, με τις οποίες, εξάλλου, τα τελευταία χρόνια, η Ελλάδα έχει υπογράψει Συμφωνίες στρατηγικής εταιρικής σχέσης, με σαφείς υποχρεώσεις των αντισυμβαλλομένων, που εκτείνονται έως και τις ρήτρες αμοιβαίας συνδρομής σε περίπτωση επίθεσης.

    Επιχείρηση «προλάβετε νέα τετελεσμένα»

    Στο επίκεντρο του ελληνικού ενδιαφέροντος βρίσκονται και οι εξελίξεις στη Λιβύη, εξαιτίας και των περαιτέρω επιπτώσεων που αυτές μπορεί να σηματοδοτήσουν αναφορικά με την έμπρακτη εφαρμογή του λεγόμενου τουρκολιβυκού «μνημονίου». Στην κατεύθυνση αυτή, μόνο τυχαία δεν είναι όχι μόνο η χθεσινή νέα συνάντηση Δένδια-Τσούνη, αλλά και η τηλεδιάσκεψη που πραγματοποίησε, λίγες ώρες νωρίτερα, ο Υπουργός Εξωτερικών με τον Ειδικό Απεσταλμένο των ΗΠΑ στη Λιβύη R. Norland, παρουσία του Αμερικανού Πρεσβευτή στην Αθήνα.

    Η ελληνική διπλωματία, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει στα χέρια της και σχέδιο του Κατάρ, με το οποίο συμφωνεί επί της αρχής και η Αίγυπτος, για το «μοίρασμα» της εξουσίας στη βορειοαφρικανική χώρα ανάμεσα στους βασικούς «παίκτες», προκειμένου να εξευρεθεί μια λύση στο παρατεταμένο αδιέξοδο.

    Το εν λόγω σχέδιο προβλέπει τη διατήρηση του Ντμπέιμπα στη θέση του Πρωθυπουργού στη Λιβύη, τον οποίο στηρίζουν δημοσίως οι Τούρκοι. Την ανάληψη της Προεδρίας της χώρας από τον Ακίλα Σάλεχ, θεωρούμενο μέχρι πρότινος σύμμαχο της Ελλάδος, ο οποίος, όπως αποκάλυψε το mononews, μετά από συνάντηση με τον Ερντογάν, στις αρχές Αυγούστου, δεν δίστασε να ζητήσει ανταλλάγματα για την επικύρωση του τουρκολιβυκού «μνημονίου». Και τον Στρατάρχη Χαφτάρ (επίσης φερόμενο κατά το παρελθόν ως προνομιακό συνομιλητή της Αθήνας, αλλά εσχάτως συμπεριφερόμενο, όπως τονίζεται, σύμφωνα με τα συμφέροντά του στη διαχείριση των πετρελαϊκών εξαγωγών στις οποίες έχει πρωτεύοντα ρόλο και λόγο) να παίρνει «προίκα» θέσεις υπουργείων.

    Με δεδομένο ότι ο Ερντογάν επιθυμεί, το συντομότερο δυνατόν, να υλοποιήσει τον στρατηγικό στόχο της επέκτασης της επιρροής του και στο θαλάσσιο πεδίο της ευρύτερης Μεσογείου και παράλληλα να περικυκλώσει και να αποδυναμώσει εμπράκτως την Ελλάδα, στο πλαίσιο του νεο-οθωμανικού αναθεωρητισμού, που προδήλως δεν εξαντλείται στη ρητορική, η Αθήνα, δια του ΥΠΕΞ αλλά και του Πρωθυπουργού (είναι ενδεικτικό ότι ο Κ. Μητσοτάκης έκανε ειδική αναφορά στη Λιβύη στις δηλώσεις του με τον Εμ. Μακρόν, ο οποίος μόνο με καλό μάτι δεν βλέπει την υποψηφιότητα Ντμέιμπα) επιχειρεί να μη βρεθεί εκ νέου προ τετελεσμένων.

    Διαβάστε επίσης

    Ο Ν. Δένδιας ενημέρωσε τον Αμερικανό πρέσβη για τις τελευταίες εξελίξεις στην Αν. Μεσόγειο

    Έξω δεν πάμε καλά… – Δριμεία επίθεση από γαλλικά μέσα στον Κυριάκο Μητσοτάκη στη σκιά της συνάντησης με τον Μακρόν



    ΣΧΟΛΙΑ