• Πολιτική

    Έξω δεν πάμε καλά… – Δριμεία επίθεση από γαλλικά μέσα στον Κυριάκο Μητσοτάκη στη σκιά της συνάντησης με τον Μακρόν

    • NewsRoom
    Κυριάκος Μητσοτάκης- Εμανουέλ Μακρόν

    Κυριάκος Μητσοτάκης- Εμανουέλ Μακρόν


    Σφοδρή επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη επεφύλασσαν συγκεκριμένα γαλλικά μέσα ενημέρωσης, την ώρα μάλιστα που ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, υποδεχόταν τον Έλληνα πρωθυπουργό στο Μέγαρο των Ηλυσίων.

    Η εφημερίδα Liberation, όπως και το εβδομαδιαίο ειδησεογραφικό περιοδικό Marianne που έχει φτάσει σε κυκλοφορία ακόμη και τα 580.000 τεύχη, σε δημοσιεύματά τους συνέδεαν την κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη με σκάνδαλα και διασυνδέσεις με αντισημιτικούς και ακροδεξιούς κύκλους.

    Υπό τον τίτλο «Σκάνδαλα και νεποτισμός: Ποιος είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο «Έλληνας Μακρόν», που έφτασε αυτή τη Δευτέρα στο Μέγαρο Ηλυσίων», ο ανταποκριτής του περιοδικού «Marianne» στην Ελλάδα, Fabien Perrier, αναφέρεται στην υπόθεση των υποκλοπών, χαρακτηρίζοντάς τη σκάνδαλο, και επικαλείται τους επικριτές του Έλληνα Πρωθυπουργού, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι αυτή η υπόθεση ανέδειξε «τη σκοτεινή πλευρά του».

    «Ο Πρωθυπουργός αποσταθεροποιείται από μια υπόθεση υποκλοπών», αναφέρεται στο άρθρο, με τον Fabien Perrier να υποστηρίζει ότι οι επικριτές του κ. Μητσοτάκη αναφέρουν ότι η διακυβέρνησή του κινείται μεταξύ νεποτισμού και συμμαχίας με αντισημιτικούς πολιτικούς.

    Όπως ανέφερε, ο Έλληνας πρωθυπουργός γινόταν δεκτός στο Μέγαρο των Ηλυσίων για μια συνάντηση ακολουθούμενη από δείπνο με τον Πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας. Μεταξύ των θεμάτων που θα συζητιούνταν ήταν η απάντηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Ουκρανία, το ενεργειακό ζήτημα, οι βαθιές διμερείς σχέσεις και η στρατηγική εταιρική σχέση και, ακόμη, η προστασία της Μεσογείου. Οι σχέσεις μεταξύ των δύο ηγετών είναι πολύ καλές, σύμφωνα με τους γύρω τους, ανέφερε.

    Και πρόσθετε: Το 2019 ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρουσιαζόταν συχνά ως ο «Έλληνας Μακρόν». Εκείνη την περίοδο έκανε εκστρατεία για τις βουλευτικές εκλογές που θα τον οδηγούσαν στην αρχηγία της χώρας τον Ιούλιο του ίδιου έτους. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας και της αντιπολίτευσης, προκαλούσε σε αναμέτρηση τότε τον απερχόμενο πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα.

    «Έκτοτε έγινε και δεσποτικός;» αναρωτιέται στο άρθρο του ο Γάλλος ανταποκριτής. «Δεσποτικός ίσως, απόλυτος κυρίαρχος σίγουρα, απαντούν οι επικριτές του», όπως  αναφέρει.

    Το άρθρο αναφέρεται συχνά στον Κυριάκο Μητσοτάκη χαρακτηρίζοντάς τον «Έλληνα Μακρόν».

    O Fabien Perrier, ανταποκριτής και της γαλλικής εφημερίδα Liberation στην Ελλάδα, με αφορμή την συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Εμανουέλ Μακρόν, αναφέρεται στο άρθρο του στην καταγγελία του Χρήστου Σπίρτζη για παρακολούθηση του κινητού του, υποστηρίζοντας ότι «σφίγγει η θηλιά γύρω από τον Πρωθυπουργό και αρχηγό του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας».

    Αναφορά γίνεται και στην Μαριάνθη Παγουτέλη, την αντιπρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας για τα αντισημιτικά σχόλιά της, αλλά και στον Κωνσταντίνο Πλεύρη, με τον ανταποκριτή να υπενθυμίζει ότι ο γιος του, Θάνος Πλεύρης, είναι υπουργός Υγείας.

    Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Κυριάκος Μητσοτάκης δέχεται πυρά από ξένα μέσα ενημέρωσης. Μόλις τον περασμένο μήνα, οι New York Times είχαν δημοσιεύσει άρθρο γνώμης σχετικά με τον Έλληνα πρωθυπουργό, κάνοντας λόγο για «ελληνικό Watergate» με αναφορά στις καταγγελίες Ελλήνων δημοσιογράφων και του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, κ. Νίκου Ανδρουλάκη.

    Διαβάστε επίσης: 

    Μητσοτάκης-Μακρόν: Μαζί πιο ισχυροί – Όλο το παρασκήνιο από το τετ α τετ στο Ελιζέ



    ΣΧΟΛΙΑ