• Οικονομία

    Γαλλία: Απροσδόκητη οικονομική συρρίκνωση – Φουντώνουν οι φόβοι για ύφεση στην Ευρώπη

    • Bloomberg


    Απροσδόκητη συρρίκνωση εμφανίζει η οικονομική παραγωγή στη Γαλλία για πρώτη φορά εδώ και 1,5 χρόνο, ακολουθώντας την Γερμανία. Οι μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρώπης πιέζονται από τον πληθωρισμό ρεκόρ και την αβεβαιότητα γύρω από τον πόλεμο στην Ουκρανία.

    Ο δείκτης της S&P Global για τη δραστηριότητα στον ιδιωτικό τομέα της Γαλλίας υποχώρησε τον Αύγουστο στο χαμηλότερο επίπεδο από τα lockdowns της πανδημίας, στις αρχές του 2021. Σημείωσε πτώση μεγαλύτερη από ό,τι περίμεναν οι οικονομολόγοι και βυθίστηκε κάτω από το διαχωριστικό σημείο μεταξύ της ανάπτυξης και της ύφεσης. 

    Europe’s two largest economies are increasingly squeezed by rising prices
    Οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρώπης πιέζονται όλο και περισσότερο από τις αυξανόμενες τιμές

    Οι νέες παραγγελίες μειώθηκαν τόσο στον κλάδο των υπηρεσιών όσο και στον κλάδο της μεταποίησης, με την εμπιστοσύνη των επιχειρήσεων να διαμορφώνεται στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Νοέμβριο του 2020.

    «Ο υψηλός πληθωρισμός και η εξασθένηση της μετά την πανδημία ζήτησης, έχουν οδηγήσει επιχειρήσεις και καταναλωτές σε περικοπή των δαπανών» τονίζει ο Joe Hayes, αναλυτής της S&P Global. «Οι ευρωπαϊκές οικονομίες φαίνονται έτοιμες για μια δύσκολη πορεία στο τέλος του έτους».

    Φόβοι για ύφεση στην ευρωζώνη

    Μια ύφεση στην ευρωζώνη θεωρείται πλέον το πιθανότερο ενδεχόμενο, καθώς το ενεργειακό κόστος αυξάνεται μετά την επίθεση της Ρωσίας στην γειτονική της Ουκρανία, σύμφωνα με αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Bloomberg.

    Η ευρωζώνη αντιμετωπίζει τον υψηλότερο πληθωρισμό από τη δημιουργία του κοινού νομίσματος και παράλληλα προετοιμάζεται για περαιτέρω αυξήσεις στα επιτόκια αφού η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αύξησε το κόστος δανεισμού τον περασμένο μήνα για πρώτη φορά από το 2011.

    Στην Γερμανία, η οποία έχει υψηλή εξάρτηση από το φυσικό αέριο της Ρωσίας και αντιμετωπίζει σοβαρό ενδεχόμενο ενεργειακών ελλείψεων κατά τη διάρκεια του φετινού χειμώνα, η οικονομική παραγωγή άρχισε να συρρικνώνεται τον Ιούλιο και συρρικνώθηκε ξανά τον Αύγουστο, αναφέρει η S&P Global.

    «Η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης βιώνει μια ολοένα και μεγαλύτερη πτώση στην επιχειρηματική δραστηριότητα του ιδιωτικού τομέα» επισήμανε ο Phil Smith, αναλυτής της S&P Global Market Intelligence, περιγράφοντας τις προοπτικές ως «γεμάτες από αβεβαιότητα».

    «Η συνεχιζόμενη αδυναμία της μεταποίησης έρχεται να προστεθεί στην επιβράδυνση των υπηρεσιών, με τις επιχειρήσεις να αναφέρουν μια αυξανόμενη πίεση στη ζήτηση λόγω του πληθωρισμού και των επιτοκίων» πρόσθεσε.

    Συρρίκνωση επιχειρηματικής δραστηριότητας στην Ευρωζώνη

    Στο μεταξύ, η επιχειρηματική δραστηριότητα στην ευρωζώνη συρρικνώθηκε για δεύτερο συνεχόμενο μήνα τον Αύγουστο, καταδεικνύοντας ότι οι φόβοι για ύφεση μπορεί να επιβεβαιωθούν, καθώς ο πληθωρισμός ρεκόρ μειώνει τη ζήτηση και η επιβράδυνση επεκτείνεται σε όλο και περισσότερους τομείς.

    Economic activity shrinks for a second month
    Η οικονομική δραστηριότητα συρρικνώνεται για δεύτερο μήνα

    Τα στοιχεία «υποδηλώνουν μια οικονομία σε συρρίκνωση κατά τη διάρκεια του τρίτου τριμήνου», δήλωσε ο οικονομολόγος της S&P Global, Andrew Harker. «Η μείωση της παραγωγής παρατηρείται τώρα σε μια σειρά τομέων, από τις εταιρείες βασικών υλικών και αυτοκινήτων μέχρι τις εταιρείες τουρισμού και ακινήτων, καθώς η οικονομική αδυναμία γίνεται πιο ευρεία λόγω της φύσης της».

    Διαβάστε ακόμη:

    Στο χαμηλότερο επίπεδο 20 ετών το ευρώ

    Χρήστος Σταϊκούρας: Ο ρυθμός ανάπτυξης του ΑΕΠ είναι από τους υψηλότερους στην Ευρώπη



    ΣΧΟΛΙΑ