• Pharma & Health

    Ι. Μπασκόζος: Η κοστολόγηση των φαρμάκων δεν είναι πάντα διαφανής

    • Έφη Τσιβίκα
    ΓΓΔΥ


    Την ανάγκη για μια διαφορετική συνάρθρωση μεταξύ της διαδικασίας αδειοδότησης, της κοστολόγησης και της αποζημίωσης των φαρμάκων τόνισε ο κ. Ι. Μπασκόζος, κατά την ομιλία του στο Φόρουμ του ΟΟΣΑ στο Παρίσι, για τη διαχείριση των θεραπειών υψηλού κόστους και την εξατομικευμένη Ιατρική.

    Όπως ανέφερε ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Υγείας (ΓΓΔΥ), το τοπίο στο πεδίο του φαρμάκου αλλάζει δραματικά, λόγω της προόδου στον τομέα της βιοϊατρικής τεχνολογίας. Σε γενικές γραμμές, η εισαγωγή της καινοτομίας στην Ιατρική, συνεπάγεται  κλινικό όφελος και κυρίως βελτίωση της υγείας των ασθενών, από την άλλη πλευρά, όμως, η επίτευξη ισότιμης πρόσβασης και η διασφάλιση της μακροπρόθεσμης  βιωσιμότητας των συστημάτων φροντίδας υγείας, αναδεικνύουν τις σοβαρές προκλήσεις και κυρίως, θέτουν σημαντικά ερωτήματα σχετικά με την κατανομή των πόρων.

    «Είναι προφανές ότι χρειαζόμαστε μια διαφορετική συνάρθρωση μεταξύ της διαδικασίας αδειοδότησης, της κοστολόγησης και της αποζημίωσης των φαρμακευτικών προϊόντων, σε ένα παγκόσμιο επίπεδο. Για διάφορους λόγους η κοστολόγηση των φαρμάκων δεν είναι πάντα διαφανής,», τόνισε ο ΓΓΔΥ.

    Παράλληλα, επεσήμανε το γεγονός ότι οι  αποφάσεις  χρηματοδότησης σε μία συγκεκριμένη χώρα έχουν αντίκτυπο σε άλλα κράτη, προκαλώντας μερικές φορές αυτό που ονομάζουμε φαινόμενο «ντόμινο» και επαυξάνοντας την πίεση της κοινής γνώμης. Επιπλέον, οι κλειστοί περιοριστικοί προϋπολογισμοί μπορεί να οδηγήσουν σε περαιτέρω στρέβλωση της αγοράς, σε ελλείψεις προϊόντων,  σε επιπτώσεις στο επίπεδο της ποιότητας ή ακόμη και φαινόμενα μαύρης αγοράς.

    «Ο έλεγχος των φαρμάκων για τις σπάνιες παθήσεις και η εξατομικευμένη ιατρική είναι ζωτικής σημασίας, καθώς μπορούν να οδηγήσουν σε κενά στην καθολική κάλυψη. Κατά τη γνώμη μας, δεν μπορούμε να επιτρέψουμε στην αγορά και τον ανταγωνισμό να υπαγορεύει ποιοι είναι οι δικαιούχοι των διαθέσιμων εξειδικευμένων θεραπειών», ανέφερε ο κ. Μπασκόζος.

    Η αξιοποίηση συμφωνιών διαχείρισης της εισόδου στην αγορά του φαρμάκου είναι ένα βήμα προς την τιμολόγηση με βάση την αξία των προϊόντων, όμως  χρειάζεται να γίνουν περισσότερα προς αυτήν την κατεύθυνση, υποστήριξε ο ΓΓΔΥ, προτείνοντας να εξεταστεί μια αλλαγή στα παρεχόμενα κίνητρα, από αυτά που σχετίζονται με την τιμολόγηση, σε εκείνα που σχετίζονται με τις διαδικασίες (όπως π.χ.  η είσοδος στην αγορά, η στελέχωση, φορολογικές ελαφρύνσεις, η διαθεσιμότητα των κλινικών δεδομένων κ.α.).

    Στη συνέχεια τόνισε την αδιαμφισβήτητη ανάγκη για μεγαλύτερη διαφάνεια και έλεγχο των ερευνητικών πρακτικών και των αντίστοιχων δαπανών και κυρίως των πρακτικών προώθησης των φαρμάκων, ενώ ταυτόχρονα επεσήμανε την ανάγκη ελέγχου των «παρενεργειών» από μία πιθανή εισαγωγή των φαρμακευτικών εταιρειών στο χρηματιστήριο.

    Νωρίτερα, κατά την ομιλία του, ο υπουργός Υγείας. κ. Ανδρέας Ξανθός, αναφέρθηκε στο θέμα της Novartis λέγοντας: «Η πρόσφατη δημοσιότητα του “σκανδάλου Novartis” μας υποχρεώνει να δημιουργήσουμε “θεσμικές δικλείδες ασφαλείας”, να “θωρακίσουμε” τις διαδικασίες αδειοδότησης-τιμολόγησης-αποζημίωσης των νέων φαρμάκων, να δώσουμε έμφαση στην ορθολογική χρήση τους, να εξασφαλίσουμε τη διασύνδεση των πληροφοριακών συστημάτων όλων των εμπλεκομένων φορέων και να υλοποιήσουμε το μέτρο της δημοσιοποίησης των οικονομικών συναλλαγών των φαρμακευτικών εταιρειών με επιστημονικές εταιρείες και γιατρούς».

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Sanofi και Boehringer Ingelheim: Ολοκληρώθηκε η ανταλλαγή προϊόντων

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Novartis: Αναζητούμε περισσότερα στοιχεία για το τι έγινε στην Ελλάδα

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Όλη η αλήθεια για τη Famar



    ΣΧΟΛΙΑ