ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Το 2024 η Ρωσία αναμένεται να σταματήσει την εκμετάλλευση του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού. «Θα εκπληρώσουμε αναμφίβολα όλες τις υποχρεώσεις μας απέναντι στους εταίρους μας» του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού, δήλωσε ο Γιούρι Μπορίσοφ κατά την διάρκεια συνάντησής του με τον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν που μεταδόθηκε από την τηλεόραση. «Ομως η απόφαση για την αποχώρηση από τον σταθμό μετά το 2024 είναι ειλημμένη», διευκρίνισε.
«Πιστεύω ότι μέχρι τότε θα αρχίσουμε να δημιουργούμε ρωσικό δορυφορικό σταθμό», ο οποίος θα είναι η βασική προτεραιότητα του εθνικού διαστημικού προγράμματος, πρόσθεσε ο επικεφαλής της Roscosmos.
Τι ανέφερε ο Μπορίσοφ
«Το μέλλον των επανδρωμένων ρωσικών πτήσεων θα πρέπει να βασίζεται πριν απ΄όλα σε ένα συστημικό και ισορροπημένο επιστημονικό πρόγραμμα ώστε κάθε πτήση να μας εμπλουτίζει σε γνώσεις στον διαστημικό τομέα», είπε.
Ο Γιούρι Μπορίσοφ διορίσθηκε επικεφαλής της Roscosmos στα μέσα του Ιουλίου αντικαθιστώντας τον Ντμίτρι Ρογκόζιν. Μέχρι τον διορισμό του, ο Γιούρι Μπορίσοφ, 65 ετών, ήταν αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης αρμόδιος για το ρωσικό στρατιωτικοβιομηχανικό σύμπλεγμα, το οποίο περιλαμβάνει και τον διαστημικό τομέα.
«Ο διαστημικός τομέας είναι μία δύσκολη κατάσταση και πιστεύω ότι η κύρια αποστολή μου είναι να μην ρίξω τον πήχυ, αλλά να τον τοποθετήσω ψηλότερα, παρέχοντας πάνω απ΄όλα τις αναγκαίες διαστημικές υπηρεσίες για την ρωσική οικονομία», είπε αναφερόμενος στην πλοήγηση, την επικοινωνία και την μεταβίβαση δεδομένων.
Επλήγη η συνεργασία Ρωσίας με Δύση
Το 2020, η Ρωσία έχασε το μονοπώλιο των αποστολών στο Διάστημα (με τους πυραύλους και τα διαστημόπλοια Soyuz, παλαιούς, αλλά αξιόπιστους) με την είσοδο της SpaceX του Ιλον Μασκ στις αποστολές. Η συνεργασία της Ρωσίας με την Δύση στον διαστημικό τομέα επλήγη επίσης από την ρωσική επίθεση κατά της Ουκρανίας που ξεκίνησε στις 24 Φεβρουαρίου.
Οι δυτικές κυρώσεις που ακολούθησαν πλήττουν εν μέρει και την ρωσική αεροδιαστημική βιομηχανία και κινδυνεύουν να έχουν επιπτώσεις στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, η τροφοδοσία του οποίου πιθανόν να διαταραχθεί σε έναν βαθμό. Επίσης, ο ρωσικός διαστημικός τομέας πλήττεται εδώ και χρόνια από την διαφθορά και την έλλειψη καινοτομίας.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Θεσσαλονίκη: Προθεσμία για την Τρίτη έλαβε ο 23χρονος που κατηγορείται για τη δολοφονία του 20χρονου στην Καλαμαριά
- Τραμπ: Διαψεύδει ότι καταστράφηκαν 5 αμερικανικά αεροσκάφη μετά από πυραυλική επίθεση του Ιράν – Επίθεση σε NYT και WSJ
- Το Μεσολόγγι υποδέχεται την «Η Ελλάδα στα ερείπια του Μεσολογγίου» – 200 χρόνια από την ηρωική Έξοδο
- Ο «χάρτης» των πληρωμών από τον e-ΕΦΚΑ και τη ΔΥΠΑ έως τις 20 Μαρτίου
Μοιραστείτε την άποψή σας
ΣχόλιαΓια να σχολιάσετε χρησιμοποιήστε ένα ψευδώνυμο. Παρακαλούμε σχολιάζετε με σεβασμό. Χρησιμοποιείτε κατανοητή γλώσσα και αποφύγετε διατυπώσεις που θα μπορούσαν να παρερμηνευτούν ή να θεωρηθούν προσβλητικές. Με την ανάρτηση σχολίου, συμφωνείτε να τηρείτε τους Όρους του ιστότοπου contact Δημιουργήστε το account σας εδώ, για να κάνετε like, dislike ή report ακατάλληλα/προσβλητικά σχόλια.