ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Το… μπαλάκι στη Μόσχα ρίχνει η γερμανική Siemens Energy αναφορικά με την επισκευασμένη τουρμπίνα του Nord Stream 1, η οποία ανάγκασε την Gazprom να μειώσει τη ροή φυσικού αερίου στην Κεντρική Ευρώπη.
Η μεταφορά της τουρμπίνας θα μπορούσε να ξεκινήσει αμέσως τονίζει η Siemens Energy λέγοντας ότι οι γερμανικές αρχές έδωσαν στην γερμανική εταιρεία όλα τα απαιτούμενα έγγραφα ωστόσο η Gazprom δεν παρείχε τα απαραίτητα τελωνειακά έγγραφα για να εισαχθεί η τουρμπίνα στη Ρωσία.
«Η μεταφορά της τουρμπίνας θα μπορούσε να ξεκινήσει αμέσως. Οι γερμανικές αρχές παρείχαν στη Siemens Energy όλα τα απαραίτητα έγγραφα για την εξαγωγή της τουρμπίνας στη Ρωσία στις αρχές της προηγούμενης εβδομάδας», αναφέρει η εταιρεία. «H Gazprom το γνωρίζει αυτό. Αυτό που λείπει, ωστόσο, είναι τα τελωνειακά έγγραφα για την εισαγωγή στη Ρωσία. Η Gazprom, ως πελάτης, υποχρεούται να τα παράσχει», συμπληρώνει η εταιρεία.
Το πρακτορείο Reuters σημειώνει ότι η Gazprom δεν ανταποκρίθηκε άμεσα σε αίτημα για σχολιασμό.
H Siemens Energy ολοκλήρωσε τις εργασίες συντήρησης της τουρμπίνας στον Καναδά και ακολούθως προχώρησε στη διαδικασία της μεταφοράς της στη Ρωσία. Αυτή όμως αποδείχθηκε περίπλοκη, αφού η Μόσχα απαιτεί συγκεκριμένα έγγραφα που να πιστοποιούν ότι η μεταφορά δεν παραβιάζει κυρώσεις.
«Διαδικασία ρουτίνας η συντήρηση των τουρμπίνων»
Τα σχόλια της γερμανικής εταιρείας έγιναν μετά την ανακοίνωση της Gazprom ότι θα απενεργοποιούσε άλλη μια τουρμπίνα και ως εκ τούτου από τις 27 Ιουλίου θα μείωνε τη ροή φυσικού αερίου από τον αγωγό Nord Stream 1 στο 20% από το 40% που είναι σήμερα.
«Η συντήρηση των τουρμπίνων μας είναι και παραμένει μια διαδικασία ρουτίνας. Τα τελευταία 10 χρόνια δεν υπήρξαν σημαντικές επιπλοκές», επισημαίνει η Siemens Energy και συμπληρώνει: «Οποιαδήποτε μελλοντική εργασία συντήρησης μπορεί να διευκολυνθεί. Η καναδική κυβέρνηση έχει ήδη συμφωνήσει ότι οι τουρμπίνες, οι οποίες συντηρούνται από την Siemens Energy στο Μόντρεαλ, μπορούν να μεταφερθούν από τον Καναδά στη Γερμανία. Επομένως, στην παρούσα φάση, δεν βλέπουμε κανένα συσχετισμό μεταξύ της τουρμπίνας και των περικοπών στη ροή φυσικού αερίου που έχουν ήδη γίνει ή εξαγγελθεί».
Διαβάστε επίσης:
Αναθεωρημένο σχέδιο για την μείωση του φυσικού αερίου «κοιτάει» η Κομισιόν
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Citi για ΔΕΗ: Η ισχυρή κερδοφορία, οι ΑΠΕ και η τιμή στόχος που μπορεί να φτάσει τα €26,70
- Alpha Bank: Τριπλή διεθνής διάκριση για την ομάδα Economic Research στα Focus Economics Analyst Forecast Awards 2026
- Ο Νικόλας Νιάρχος θα γίνει πατέρας για πρώτη φορά (pic)
- Revolut: «Πράσινο φως» από τις βρετανικές αρχές για επέκταση σε επενδυτικές υπηρεσίες
Μοιραστείτε την άποψή σας
ΣχόλιαΓια να σχολιάσετε χρησιμοποιήστε ένα ψευδώνυμο. Παρακαλούμε σχολιάζετε με σεβασμό. Χρησιμοποιείτε κατανοητή γλώσσα και αποφύγετε διατυπώσεις που θα μπορούσαν να παρερμηνευτούν ή να θεωρηθούν προσβλητικές. Με την ανάρτηση σχολίου, συμφωνείτε να τηρείτε τους Όρους του ιστότοπου contact Δημιουργήστε το account σας εδώ, για να κάνετε like, dislike ή report ακατάλληλα/προσβλητικά σχόλια.