• Business

    Έρευνα Bloomberg: Οι εκτιμήσεις των οικονομολόγων για το νέο εργαλείο της ΕΚΤ- Πώς θα λειτουργήσει

    • Bloomberg

    Κριστίν Λαγκάρντ


    Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (EKT) πρόκειται να παρουσιάσει ένα απεριόριστου μεγέθους εργαλείο αγοράς ομολόγων την επόμενη εβδομάδα με σκοπό να βοηθήσει τις αγορές να προσαρμοστούν καλύτερα στις πιο απότομες και γρήγορες αυξήσεις επιτοκίων από ό,τι πιστεύαμε προηγουμένως, επισημαίνουν οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε έρευνα του Bloomberg.

    Σχεδόν το 80% από αυτούς προβλέπει ότι το εργαλείο, γνωστό ως Transmission Protection Mechanism, θα έχει χαλαρούς όρους για τις κυβερνήσεις που θα κληθεί να στηρίξει. Σχεδόν όλοι αναμένουν ότι η ρευστότητα που θα δημιουργεί αγοράζοντας τίτλους θα απορροφηθεί εκ νέου σε μια διαδικασία που ονομάζεται «sterilization».

    Καθώς ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη είναι σε επίπεδα ρεκόρ και πλησιάζει διψήφια νούμερα, οι οικονομολόγοι βλέπουν την ΕΚΤ να επιταχύνει τις αυξήσεις των επιτοκίων μετά την πρώτη κίνηση που αναμένεται στις 21 Ιουλίου. Ωστόσο, εξακολουθούν να πιστεύουν ότι είναι πίσω από την καμπύλη, με την Fed να έχει ξεκινήσει τη νομισματική σύσφιξη από τον Μάρτιο και να εξετάζει για τον Ιούλιο μια ιστορική αύξηση 100 μονάδων βάσης.

    Deposit-Rate Path | Economists expect faster, steeper ECB rate increases than in June
    Οι οικονομολόγοι αναμένουν ταχύτερες, πιο απότομες αυξήσεις των επιτοκίων της ΕΚΤ σε σχέση με τον Ιούνιο

    Η ΕΚΤ παραδέχθηκε ότι η δράση ήταν απαραίτητη παρότι προηγουμένως υποστήριζε ότι ο πληθωρισμός είναι προσωρινός. Όμως, καθώς οι αποδόσεις των ομολόγων στα πιο υπερχρεωμένα μέλη της ευρωζώνης εκτινάχθηκαν με την προοπτική των πρώτων αυξήσεων επιτοκίων από το 2011, οι αξιωματούχοι αποφάσισαν ότι χρειάζονταν ένα εργαλείο που θα λειτουργεί παράλληλα, ώστε η νομισματική πολιτική να είναι αποτελεσματική.

    «Ο σχεδιασμός του νέου εργαλείου θα αφήσει τη μέγιστη διακριτική ευχέρεια στο Διοικητικό Συμβούλιο», δήλωσε ο Kristian Toedtmann, οικονομολόγος της Dekabank. «Με το να είναι εσκεμμένα ασαφείς, οι κεντρικοί τραπεζίτες ελπίζουν ότι από τη μία πλευρά η ύπαρξη ενός τέτοιου εργαλείου θα είναι αρκετή για να αποφευχθεί η αναταραχή στις χρηματοπιστωτικές αγορές και, από την άλλη, οι αγορές κρατικών ομολόγων δεν θα είναι αρκετά συχνές για να τεκμηριώσουν τους ισχυρισμούς για χρηματοδότηση”.

    Όλα τα προηγούμενα προγράμματα αγοράς περιουσιακών στοιχείων της ΕΚΤ πυροδότησαν αγωγές στη Γερμανία, τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, όπου η πίστη στη νομισματική ορθοδοξία είναι βαθιά, αναφέρει το Bloomberg. Ο πρόεδρος της Bundesbank Joachim Nagel δήλωσε ότι το νέο εργαλείο θα πρέπει να χρησιμοποιείται μόνο σε «εξαιρετικές περιπτώσεις και υπό στενά καθορισμένους όρους».

    Μερικοί από τους συναδέλφους του ελπίζουν ότι η ευέλικτη επανεπένδυση του χρέους που λήγει από το χαρτοφυλάκιο της πανδημίας της ΕΚΤ θα συγκρατήσει τις αποδόσεις και ότι δεν θα χρειαστεί να γίνουν καθαρές αγορές εάν το νέο εργαλείο είναι αρκετά μεγάλο.

    Money Flows | Italy to receive biggest share of PEPP reinvestments in next three months
    Η Ιταλία θα λάβει το μεγαλύτερο μερίδιο των επανεπενδύσεων PEPP τους επόμενους τρεις μήνες

    Σχεδόν τα δύο τρίτα των οικονομολόγων που ερωτήθηκαν προβλέπουν ότι η ΕΚΤ θα χρειαστεί τελικά να χρησιμοποιήσει το εργαλείο. Σχεδόν το 90% αναμένει ότι θα είναι απεριόριστο σε μέγεθος και ένας στους πέντε μπορεί να φανταστεί τις κεντρικές τράπεζες της περιοχής να πουλούν ενεργά ομόλογα που έχουν στα χαρτοφυλάκιά τους τώρα, για να αποτρέψουν νέες αγορές τίτλων που θα τροφοδοτήσουν τον πληθωρισμό.

    Οι οικονομολόγοι βλέπουν το επιτόκιο καταθέσεων, που διαμορφώνεται επί του παρόντος στο -0,5%, να αυξάνεται κατά 25 μονάδες βάσης αυτόν τον μήνα και κατά 50 μονάδες βάσης τον Σεπτέμβριο, ενώ θα ακολουθήσουν μικρότερα βήματα σε κάθε επόμενη συνεδρίαση μέχρι τον Μάρτιο.

    Το επιτόκιο αναμένεται να κορυφωθεί στο 1,25%.

    Αξιωματούχοι της ΕΚΤ λένε ότι οι αποφάσεις θα εξαρτώνται από τα δεδομένα. Από τη συνάντησή τους τον Ιούνιο, ο πληθωρισμός έχει εκτιναχθεί ξανά, ενώ το ευρώ υποχώρησε στο 1 προς 1 με το δολάριο για πρώτη φορά εδώ και δύο δεκαετίες.

    Διαβάστε ακόμη:

    Έρχεται η χειρότερη αναταραχή στην ιστορία του ευρώ: Όλα τα σενάρια της κρίσης οδηγούν στη Ρώμη



    ΣΧΟΛΙΑ