• Business

    Ισχυρά αποτελέσματα τριμήνου για την Apple, απογοήτευσε η Amazon

    • NewsRoom
    Tim Cook (CEO Apple) -Andy Jassy (CEO Amazon)

    Tim Cook (CEO Apple) -Andy Jassy (CEO Amazon)


    Ισχυρά αποτελέσματα τριμήνου ανακοίνωσε η Apple, ξεπερνώντας άνετα τις εκτιμήσεις των αναλυτών, με τα έσοδά του στο δεύτερο τρίμηνο (Ιανουάριος – Μάρτιος 2022) να σημειώνουν άνοδο 9%.

    Παράλληλα η εταιρεία ανακοίνωσε πρόγραμμα επαναγοράς μετοχών 90 εκατ. δολαρίων και αύξηση 5% του μερίσματος.

    Ειδικότερα, η Apple ανακοίνωσε κέρδη 1,52 δολάρια ανά μετοχή έναντι εκτιμήσεων για 1,43 δολαρίων ανά μετοχή.

    Τα έσοδα ανήλθαν σε 97,28 δισ. δολάρια έναντι πρόβλεψης για 93,89 δισ. δολάρια, αυξημένα κατά 8,59% σε ετήσια βάση.

    Οι πωλήσεις iPhones ανήλθαν σε 50,57 δισ. δολάρια έναντι εκτίμησης για 47,88 δισ. δολάρια, ενισχυμένες κατά 5,5% σε ετήσια βάση.

    Οι πωλήσεις υπηρεσιών ανήλθαν σε 19,82 δισ. δολάρια έναντι εκτίμησης για 19,72 δισ. δολαρίων, καταγράφοντας  άνοδο 17,28% σε ετήσια βάση.

    Τα έσοδα από τις πωλήσεις Mac  διαμορφώθηκαν στα 10,44 δισ. δολάρια έναντι εκτίμησης για 9,25 δισ. δολάρια, καταγράφοντας ετήσια αύξηση 14,73%.

    Οι πωλήσεις υπόλοιπων προϊόντων διαμορφώθηκαν 8,81 δισ. δολάρια, χαμηλότερα από από την πρόβλεψη για 9,05 δισ. δολάριων,  αυξημένες κατά 12,37% σε ετήσια βάση.

    Τέλος, το μικτό περιθώριο κέρδους ανήλθε στο 43,7% έναντι εκτίμησης για 43,1%.

    Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Apple, Τιμ Κουκ, δήλωσε ότι στον τομέα των iPhone καταγράφηκε ένα σημαντικό τρίμηνο, ειδικά με καταναλωτές που αλλάζουν κινητό από Android.

    Amazon

    Από την πλευρά της η Amazon βλέπει τη μετοχή της να υποχωρεί στη μετασυνεδριακή διαδικασία έως και 10%, καθώς η εταιρεία απογοήτευσε τους επενδυτές με τις κατώτερες των προσδοκιών προβλέψεις της για το β’ τρίμηνο του έτους.

    Ειδικότερα η εταιρεία ανακοίνωσε:

    Προσαρμοσμένα κέρδη 7,38 δολάρια ανά μετοχή, έναντι εκτίμησης για 8,36 δολάρια ανά μετοχή, σύμφωνα με τη Refinitiv

    Έσοδα 116,44 δισεκατομμύρια δολάρια έναντι πρόβλεψη για 116,3 δισ. δολάρια.

    Οι υπηρεσίες Web της Amazon είχαν έσοδα 18,44 δισ. δολάρια έναντι  πρόβλεψης για έσοδα 18,27 δισ. δολαρίων, σύμφωνα με το StreetAccount.
    Τα έσοδα από διαφημίσεις διαμορφώθηκα στα 7,88 δισ. δολάρια έναντι εκτίμησης 8,17 δισ. δολαρίων.

    Η Amazon κατέγραψε απώλειες 7,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων από την επένδυσή της στη Rivian , αφού οι μετοχές της εταιρείας ηλεκτρικών οχημάτων έχασαν περισσότερο από το ήμισυ της αξίας τους το τρίμηνο. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα μια συνολική καθαρή απώλεια 3,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

    Τα έσοδα της Amazon αυξήθηκαν κατά 7% κατά το πρώτο τρίμηνο, σε σύγκριση με αύξηση 44% την περσινή περίοδο. Πρόκειται για τον χαμηλότερο ρυθμό για κάθε τρίμηνο από την τεχνολογική φούσκα του 2001, αλλά και τη δεύτερη συνεχόμενη περίοδο μονοψήφιας ανάπτυξης.

    Οι προβλέψεις για το δεύτερο τρίμηνο υποδηλώνουν ότι η ανάπτυξη θα μπορούσε να υποχωρήσει ακόμη περισσότερο, μεταξύ 3% και 7% σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Η Amazon είπε ότι προβλέπει έσοδα αυτό το τρίμηνο 116 έως 121 δισεκατομμυρίων δολαρίων, απογοητεύοντας την αγορά καθώς η μέση εκτίμηση των αναλυτών έκανε λόγο για  125,5 δισ. δολάρια , σύμφωνα με το Refinitiv.

    Όπως η Google και το Facebook νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, η Amazon αποδίδει μεγάλο μέρος της επιβράδυνσης στις μακροοικονομικές συνθήκες και στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.



    ΣΧΟΛΙΑ