• Business

    Elon Musk: Το μυστήριο των 21 δισ. δολαρίων – Πού θα βρει μετρητά για το Twitter;

    • Bloomberg
    Elon Musk - Έλον Μασκ

    Έλον Μασκ


    Μπορεί ο Elon Musk και η Twitter να κατέληξαν σε συμφωνία για την εξαγορά της πλατφόρμας κοινωνικής δικτύωσης από τον πλουσιότερο άνθρωπο στον κόσμο έναντι 44 δισ. δολαρίων, ωστόσο μυστήριο παραμένει το πώς θα καλύψει ο επιχειρηματίας τα 21 δισ. δολάρια της συναλλαγής που είναι προσωπικά εγγυημένα.

    Ο 50χρονος Musk, ανακοίνωσε ότι εξασφάλισε τραπεζική χρηματοδότηση 13 δισ. δολάρια και άλλα 12,5 δισ. δολάρια από τις δέσμευση μέρους του ποσοστού που κατέχει στην Tesla, συνολικής αξίας 170 δισ. δολαρίων. Ωστόσο, δεν έχει γίνει γνωστό πως θα χρηματοδοτήσει το υπόλοιπο ποσό.

    Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι μπορεί να βρει τα χρήματα. Ο Musk είναι ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο, με περιουσία 257 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με τον Bloomberg Billionaires Index. Ωστόσο, έχει μόλις 3 δισεκατομμύρια δολάρια σε μετρητά και κάπoια ρευστά περιουσιακά στοιχεία, σύμφωνα με εκτιμήσεις του Bloomberg.

    Αυτό του αφήνει τις εξής επιλογές:

    Άλλοι Επενδυτές

    Μία λύση για τον επιχειρηματία είναι να βρει επενδυτές που συμφωνούν με το όραμά του για το Twitter, και να συμμετάσχουν μαζί του στην εξαγορά. Αυτό θα σήμαινε ότι μέρος του μετοχικού κεφαλαίου θα προέλθει από νέους ή υφιστάμενους μετόχους.

    Έχει ήδη αφήσει να εννοηθεί ότι μια τέτοια στρατηγική μπορεί να βρίσκεται στα χαρτιά. Μετά την αρχική του πρόταση εξαγοράς του Twitter, ο Musk είπε σε εκδήλωση της TED ότι «η πρόθεση του είναι να διατηρήσει όσους μετόχους επιτρέπει ο νόμος».

    Οι ιδιωτικές εταιρείες των ΗΠΑ περιορίζονται σε λιγότερους από 2.000 μετόχους, πράγμα που σημαίνει ότι οι περισσότεροι μικροεπενδυτές δεν θα συνεχίσουν να κατέχουν μετοχές του Twitter εάν κλείσει η εξαγορά.

    Αλλά οι μεγαλύτεροι μέτοχοι, όπως ο ιδρυτής του Twitter, Jack Dorsey, μπορεί να επιλέξουν να διατηρήσουν τις συμμετοχές τους στην εταιρεία εάν πιστεύουν στο όραμα του Musk. Το μερίδιο του Dorsey αξίζει σχεδόν 1 δισεκατομμύριο δολάρια. Το Bloomberg News ανέφερε τη Δευτέρα ότι ο Musk εξετάζει τους μετοχικούς εταίρους και συνεχίζει τις συνομιλίες με άλλους πιθανούς επενδυτές.

    Από την άλλη, η δήλωση του στην εκδήλωση της TED ότι «δεν ενδιαφέρεται για τα οικονομικά» θα μπορούσε να τρομάξει ορισμένους πιθανούς επενδυτές.

    Πώληση μεριδίων

    Ακόμα κι αν ο Musk δεν μπορεί να συγκεντρώσει πολλούς άλλους επενδυτές, έχει την οικονομική δύναμη να το κάνει κυρίως μόνος του, χάρη στο διαμάντι της τεράστιας περιουσίας του: το μερίδιό του στην Tesla.

    Μετά τη δέσμευση μετοχών για την κάλυψη του δανείου περιθωρίου των 12,5 δισ. δολαρίων, ο Musk θα εξακολουθήσει να κατέχει μη δεσμευμένες μετοχές στην εταιρεία κατασκευής ηλεκτρικών αυτοκινήτων αξίας περίπου 21,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων, με βάση την τιμή κλεισίματος της Tesla τη Δευτέρα. Μετά από φόρους, αυτή η πώληση θα πλησίαζε στο ποσό που απομένει για να καλύψει την δέσμευσή του, αν και πολλά θα εξαρτηθούν από την τιμή που θα εξασφαλίσει για τη μετοχή.

    Αυτή η στρατηγική συνοδεύεται από κάποιους κινδύνους. Πρώτον, οι ανησυχίες σχετικά με το ενδεχόμενο να πουλήσει ο Musk κάποιες από τις μετοχές του, μπορεί να επιβαρύνουν τον τίτλο της Tesla. Ήδη από τις αρχές του μήνα καταγράφει απώλειες περίπου 8%.

    Ακόμη, η πώληση των μεριδίων του στις ιδιωτικές του εταιρείες, SpaceX και The Boring Company, είναι δυνατή, αλλά απίθανη, επειδή δεν είναι εύκολο να ρευστοποιηθούν.

    Μετρητά, Crypto

    Ένα άλλο ενδεχόμενο είναι ο Musk να έχει ακόμη μεγαλύτερη περιουσία από αυτή που έχει υπολογίσει ο Bloomberg Billionaires Index.

    Η εκτίμηση των μετρητών του Musk βασίζεται σε αρχεία που σχετίζονται με μετοχές που διαπραγματεύονται στο χρηματιστήριο, αλλά πολλές από τις πληροφορίες για τις προσωπικές του επενδυτικές κινήσεις είναι περιορισμένες.

    Εάν το χαρτοφυλάκιο των επενδύσεών του έχει καλύτερη απόδοση από αυτή της αγοράς, μπορεί να είναι ακόμη πιο πλούσιος και ίσως να μην χρειάζεται νέες πηγές χρηματοδότησης για να καλύψει τα 21 δισεκατομμύρια δολάρια.

    Ο Musk αποκάλυψε τον Ιούλιο ότι είχε στην κατοχή του Bitcoin, Ether και Dogecoin. Αν και δεν είναι σαφές πόσα κρυπτονομίσματα κατέχει ή για πόσο καιρό, τα δύο πρώτα από αυτά έχουν κερδίσει περίπου 720% και 2.600%, αντίστοιχα, από τον Μάρτιο του 2020. Το Dogecoin, εν τω μεταξύ, αυξήθηκε σχεδόν κατά 30% τη Δευτέρα, όταν ο Musk συμφώνησε να αγοράσει το Twitter.

    Διαβάστε ακόμη:

    Αβέβαιο το μέλλον του Twitter μετά την εξαγορά από τον Έλον Μασκ, λέει ο CEO της πλατφόρμας

    Στα χέρια του Elon Musk το Twitter έναντι 44 δισ. δολαρίων – Η επίσημη ανακοίνωση



    ΣΧΟΛΙΑ