• Η αγωνία του CEO της Εθνικής ΑΧΕΠΕΥ, οι νέες business του Μήτση και του Καραμούζη, ο χρυσοφόρος Γιάννης Στουρνάρας και το δείπνο των εκατομμυριούχων στην Κηφισιά

    Ο όμιλος ξενοδοχείων Μήτση, μετά την απόκτηση της έκτασης του Golf Αφάντου Ρόδου πριν από λίγες ημέρες, ύψους 225 εκατ. ευρώ, ετοιμάζεται να “χτυπήσει” δυο ξενοδοχειακά συγκροτήματα ελληνικών συμφερόντων που βρίσκονται σε δύο από τα μεγαλύτερα νησιά της χώρας μας, στην ευρύτερη περιοχή των Δωδεκανήσων αλλά και λίγο πιο νότια…

    image

    Ο καβγάς του Βλαστού για τον Μπέζα

    O Wiseman οφείλει μία διόρθωση στο χθεσινό μας σχόλιο για τα ευτράπελα που συμβαίνουν στην ΕΤΑΔ.

    Για την πλήρη αποκατάσταση της αλήθειας, ο  καβγάς που αναφέραμε  του Στέφανου Βλαστού δεν ήταν με τον, αλλά … για τον  Αντώνη Μπέζα (ο οποίος προφανώς δεν μπορούσε να  ήταν παρών καθώς όπως μου λένε ως persona non grada έχει να πατήσει το πόδι του κανένα τρίμηνο στα γραφεία της εταιρείας).

    Πρωταγωνίστρια στο επεισόδιο λοιπόν  ήταν υψηλόβαθμο στέλεχος της εταιρείας η οποία  δέχθηκε την  μήνιν του διευθύνοντος συμβούλου, για τον ίδιο ακριβώς λόγο.

    Για  κάποια έγγραφα δηλαδή που  έφθασαν στο Υπουργείο Οικονομικών , ο οποίο στις 11 Μαρτίου διενεργεί τον διαχειριστικό έλεγχο στην εταιρεία.

    Οπότε κοντός ψαλμός …αλληλούια.

     

    SOS για τη σωτηρία του Ι. Ναού της Αγίας Σοφίας στο Κίεβο

    Εκτός από τις ανθρώπινες ζωές που χάνονται στην Ουκρανία,  οι οποίες αποτελούν και τη σημαντικότερη απώλεια του πολέμου, σε κίνδυνο βρίσκονται και σημαντικά μνημεία και δη εκκλησίες.

    Ο Αρχιεπίσκοπος Yevstratiy Zoria (Πατριαρχείο Κιέβου) απήυθηνε χθες δραματική έκκληση προς τους ομόδοξους (Ρώσους) και εδώ είναι το οξύμωρο να σεβαστούν τον ​​Καθεδρικό Ναό της Αγίας Σοφίας στο Κίεβο. .

    Ο ίδιος επικαλείται πληροφορίες για επικείμενο βομβαρδισμό του ναού.

    Να θυμίσουμε ότι κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, Σοβιετικοί σαμποτέρ ανατίναξαν τον Καθεδρικό Ναό της Κοίμησης της Λαύρας του Κιέβου Pechersk.

    Δεν είναι αδύνατο να σκεφτεί κανείς ότι το διεστραμμένο μυαλό του επιτιθέμενου είναι ικανό για ένα άλλο παρόμοιο έγκλημα.

    Ο ίδιος απευθύνει έκκληση τόσο στον πρόεδρο Πούτιν όσο και σε κάθε εκπρόσωπο της διεθνούς κοινότητας να χρησιμοποιήσει αμέσως όλα τα δυνατά μέσα για να επηρεάσει τη ρωσική ηγεσία και να την αναγκάσει να σταματήσει εντελώς τους εγκληματικούς βομβαρδισμούς των ουκρανικών πόλεων, ιδίως του Κιέβου.

     

    Στην Κρήτη επεκτείνεται ο Όμιλος Μήτση

    Ο όμιλος ξενοδοχείων Μήτση, μετά την απόκτηση της έκτασης του Golf Αφάντου Ρόδου πριν από λίγες ημέρες, ύψους 225 εκατ. ευρώ, ετοιμάζεται να “χτυπήσει” δυο ξενοδοχειακά συγκροτήματα ελληνικών συμφερόντων που βρίσκονται σε δύο από τα μεγαλύτερα νησιά της χώρας μας, στην ευρύτερη περιοχή των Δωδεκανήσων αλλά και λίγο πιο νότια.

    Ο όμιλος διοικείται από τον Σταύρο Μήτση.

    Το ένα δε, από τα δυο projects αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός των επομένων ημερών!

    Όπως με πληροφόρησαν στο σχήμα συμμετέχουν επενδυτές , εντός και εκτός Ελλάδος, οι οποίοι προσφέρουν τις κατάλληλες εγγυήσεις  οι οποίες εκτιμάται ότι θα «ανοίξουν τις πόρτες των τραπεζών» για χρηματοδότηση.

    Εάν ζητάτε την άποψή μου, ο όμιλος Μήτση παίρνει υψηλό ρίσκο με το “άνοιγμα” των εκατομμυρίων που τολμά να κάνει τη δεδομένη χρονική συγκυρία στον ξενοδοχειακό κλάδο γιατί όπως λέει και ένας  επιτυχημένος  επιχειρηματίας στον κλάδο του τουρισμού ο “καιρός ευνοεί τις πωλήσεις και όχι τις αγορές”.

     

    Η αγωνία του CEO της Εθνικής ΑΧΕΠΕΥ 

    «Χρειαζόμαστε καινούριες εταιρείες στο χρηματιστήριο».

    Το μήνυμα αυτό εξέπεμψε ο CEO της Εθνικής Χρηματιστηριακής Ηλίας Κάντζος, ο οποίος μιλώντας χθες στο Fin Forum 2022 παρέθεσε στοιχεία για την πορεία του ΧΑ που πραγματικά είναι αποκαρδιωτικά.

    Όπως τόνισε, οι συναλλαγές στο ελληνικό χρηματιστήριο είναι σήμερα 23% χαμηλότερα σε επίπεδο τεμαχίων από ότι το 2007, ενώ η κεφαλαιοποίηση του χρηματιστηρίου έχει πέσει περίπου κατά 60% τα τελευταία 15 χρόνια.

    Αλλά δεν στάθηκε μόνον σε αυτό.

    Θέλοντας να καταδείξει το πόσο ρηχή είναι η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά ο CEO της Εθνικής Χρηματιστηριακής ανέφερε πως τα πέντε χρεόγραφα με την μεγαλύτερη εμπορευσιμότητα αναλογούν στο 49% του συνολικού όγκου συναλλαγών και τα δέκα χρεόγραφα με την μεγαλύτερη εμπορευσιμότητα αναλογούν στο 76% του συνολικού όγκου συναλλαγών ! «Αυτό σε ένα σύνολο 155 εισηγμένων τίτλων μας δείχνει πόσο απέχουμε από την κανονικότητα», είπε ο κ. Κάντζος, προσθέτοντας πως «οι 27 από τις 155 εισηγμένες εταιρείες στο Χρηματιστήριο Αθηνών επιχειρήσεις έχουν ελεύθερη διασπορά μικρότερη του 20%».

     

    Μετράει κέρδη από τον χρυσό ο Στουρνάρας

    Είναι μεν παράδοξο, αλλά ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει αποδειχθεί «χρυσοτόκος» για την Τράπεζα της Ελλάδος.

    Αναφερόμαστε στην αξία του χρυσού που διαθέτει η κεντρική τράπεζας της χώρας μας, η οποία έχει ανατιμηθεί κατά 8% τις τελευταίες εβδομάδες, λόγω της μαζικής στροφής των επενδυτών στα πολύτιμα μέταλλά.

    Στις 31 Δεκεμβρίου 2021 η  αξία του χρυσού της ΤτΕ ανερχόταν στα 7,8 δισ. ευρώ, υπολογιζόμενη με τιμή 1.609,483 ευρώ ανά ουγκιά.

    Σήμερα, η  αξία του χρυσού της Ελλάδος ανέρχεται στα 8,4 δισ. ευρώ, ήτοι είναι 624 εκατ. ευρώ αυξημένη σε σχέση με τα τέλη του 2021 (υπολογιζόμενη με τιμή 1.743,81 ευρώ ανά ουγκιά).

     

    Το δείπνο των εκατομμυριούχων

    Προ ημερών σε γνωστό ψαράδικο στην Νέα Ερυθραία (Χρώματα Βυθού) δειπνούσαν  δυο ζευγάρια.

    Ο κ. Χρήστος Γεωργακόπουλος CEO της Ευρωπαϊκής Πίστης φορώντας το διάσημο πλέον παπιγιόν του και το μέλος του ΔΣ της ιδίας εταιρείας Σταύρος Λεκκάκος, αμφότεροι μετά των συζύγων τους.

    Η παρέα έτρωγε  το ευμεγέθες  ψάρι συνομιλώντας μεταξύ τους χαμηλόφωνα.

    Υπενθυμίζεται ότι προ ημερών ο ισχυρός άνδρας της Ευρωπαϊκής Πίστης πούλησε στην ALLIANZ το πακέτο μετοχών που είχε  στην εταιρεία (περίπου 28%) και έλαβε το ποσό των 57 εκατ. ευρώ.

    Επίσης ο τρίτος κατά σειράν ιδιώτης μέτοχος της Ευρωπαϊκής Πίστης που ήταν ο Σταύρος Λεκάκκος που κατείχε το 5,438%, θα λάβει σχεδόν 11,3 εκατ. Ευρώ.

    Ευλόγως επομένως  το συγκεκριμένο δείπνο θα μπορούσε να χαρακτηριστεί “το  δείπνο των εκατομμυριούχων”.

     

    O Ιβάν και ο ΟΛΘ 

    Mε τούτα και με κείνα, ανοίγει πάλι η συζήτηση σε σχέση με το καθεστώς του λιμανιού της Θεσσαλονίκης, το πλειοψηφικό πακέτο του οποίου ανήκει στον Ιβάν Σαββίδη.

    Αναλυτικό ρεπορτάζ για τον ΟΛΘ  μπορείτε να διαβάσετε σήμερα στο mononews.

    Όμως δεν μπορώ να ξεχάσω ότι το ζήτημα αυτό  ήταν ένα από τα μόνιμα θέματα που έθετε, με ή χωρίς αφορμή, ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα Τζέφρι Πάιατ.

    Κάτι μου λέει, πως το προσεχές διάστημα αυτή η συζήτηση θα αποκτήσει ουσία και περιεχόμενο.

    Το λέω αυτό διότι δυναμώνει ο ψίθυρος για τον έλεγχο προέλευσης των χρημάτων, σε ομάδες, οργανισμούς, αλλά και ΜΜΕ.

    Τα ρούβλια που έχουν πέσει σωρηδόν τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα,  και ενδεχομένως η εισβολή στην Ουκρανία να αποτελέσει την θρυαλλίδα για να ελεγχθεί η πηγή προέλευση  όλων αυτών των κεφαλαίων.

     

    Ασφαλής λιμένας  για τα super γιοτ των Ρώσων

    Τουλάχιστον πέντε σούπερ γιοτ, που ανήκουν σε ρώσους δισεκατομμυριούχους, ήταν σήμερα αγκυροβολημένα στις Μαλδίβες ή έπλεαν προς το νησιωτικό αυτό κράτος του Ινδικού Ωκεανού, το οποίο δεν έχει συμφωνία έκδοσης και δικαστικής συνεργασίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες, δείχνουν τα δεδομένα υπηρεσιών που παρακολουθούν τους πλόες των πλοίων.

    Η άφιξη των σκαφών στο αρχιπέλαγος αυτό, που βρίσκεται στα ανοικτά της Σρι Λάνκα, ακολουθεί την επιβολή αυστηρών δυτικών κυρώσεων στη Ρωσία σε αντίποινα για την εισβολή που πραγματοποίησε στις 24 Φεβρουαρίου στην Ουκρανία.

    Το σούπερ γιοτ Clio, που ανήκει στον Όλεγκ Ντεριπάσκα, τον ιδρυτή της γιγάντιας επιχείρησης αλουμινίου Rusal, σε βάρος του οποίου είχαν επιβληθεί κυρώσεις το 2018 από τις ΗΠΑ, αγκυροβόλησε σήμερα ανοικτά της πρωτεύουσας Μαλέ, σύμφωνα με τη ναυτιλιακή βάση δεδομένων MarineTraffic.

    Το Titan, το οποίο ανήκει στον Αλεξάντρ Αμπράμοφ, συνιδρυτή της χαλυβουργίας Evraz, έφτασε στις 28 Φεβρουαρίου.

    Άλλα τρία γιοτ, που ανήκουν σε ρώσους δισεκατομμυριούχους, εθεάθησαν χθες να πλέουν στα ύδατα των Μαλδίβων.

    Σ’ αυτά περιλαμβάνεται το μήκους 88 μέτρων Nirvana που ανήκει στον πλουσιότερο άνθρωπο της Ρωσίας, τον Βλαντίμιρ Ποτάνιν.

    Τα περισσότερα από τα σκάφη αυτά είχαν θεαθεί νωρίτερα φέτος αγκυροβολημένα σε λιμάνια της Μέσης Ανατολής.

    Εκπρόσωπος της κυβέρνησης των Μαλδίβων δεν απάντησε σε αίτημα για σχόλιο.

    Οι ΗΠΑ έχουν δηλώσει πως θα αναλάβουν δράση για την κατάσχεση ιδιοκτησιών Ρώσων σε βάρος των οποίων έχουν επιβληθεί κυρώσεις.

    “Την εβδομάδα αυτή, θα εξαπολύσουμε μια πολυμερή διατλαντική δύναμη κρούσης για να ταυτοποιήσουμε, να κυνηγήσουμε και να παγώσουμε τα περιουσιακά στοιχεία τιμωρημένων ρωσικών εταιρειών και ολιγαρχών -τα γιοτ τους, τις επαύλεις τους και οποιαδήποτε άλλα αθέμιτα κέρδη μπορούμε να βρούμε και να τα παγώσουμε βάσει του νόμου”, ανέφερε την Κυριακή ο Λευκός Οίκος με μήνυμα στο Twitter.

    Η Ουάσιγκτον επέβαλε κυρώσεις στον Ντεριπάσκα και σε άλλους Ρώσους με επιρροή το 2018 λόγω των δεσμών τους με τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, μετά τη φερόμενη ρωσική παρέμβαση στις αμερικανικές εκλογές του 2016, την οποία η Μόσχα διαψεύδει.

     

    Οι νέες business του Νίκου Καραμούζη

    Στις 3 Δεκεμβρίου του 2021, ο WISEMAN έκανε μια αποκάλυψη.

    Ανάφερε οτι το family Office της  Μαριάννας Λάτση επιθυμεί να αποεπενδύσει από την ESA SECUTITY. Για την ακρίβεια το δημοσίευμα εξηγούσε ότι:

    “πηγές με γνώση της αγοράς εκτιμούν ότι ήλθε η ώρα το family office της κ. Μαριάννας Λάτση, να κάνει exit από την συγκεκριμένη εταιρεία.

    Λέγεται μάλιστα ότι υπάρχει ένα fund που θα επιθυμούσε να εντάξει την συγκεκριμένη εταιρεία στο χαρτοφυλάκιο του.

    Το fund αυτό ψιθυρίζεται στην αγορά ότι είναι ελληνικών συμφερόντων και διοικείται από έμπειρα στελέχη στο χώρο των επενδύσεων.

    Η επιβεβαίωση ήλθε μόλις 3 μήνες μετά.

    Χθες ανακοινώθηκε οτι επενδυτικό ταμείο SMERemediumCap (SMERC) υπό τον έμπειρο τραπεζίτη Νίκο Καραμούζη απόκτησε  μέσω της θυγατρικής της εταιρείας CORDIA, πλειοψηφικό πακέτο μετοχών στην εταιρεία ESA Security Solutions, ιδιοκτησίας του Latsco Family Office.

    Οι πληροφορίες του mononews.gr αναφέρουν οτι εξαγοράστηκε το 75% της ESA.

    Η ιστορία της ESA SECURITY έχει ως εξής:

    Το 2018 το Latsis Family Office της κ. Μαριάννας Λάτση μπαίνει στο μετοχικό κεφάλαιο της ESA Security, αιφνιδιάζοντας την αγορά.

    Aποκτά το 55% των μετοχών της εταιρείας.

    Σε μια  λαμπρή εκδήλωση, που διοργανώθηκε στο Ekali Club, με «σύνθημα»: 20 years of moving forward, στις 4 Ιουνίου του 2018 ο Δημήτρης Aφεντούλης, εκπρόσωπος του ομίλου, αλλά και του Iδρύματος Λάτση (Eκτελεστικός Γραμματέας του Kοινωφελούς Iδρύματος Iωάννη Σ. Λάτση, μέλος του Δ.Σ. της Lamda Development και επιβλέπων τη λειτουργία των εταιριών SETE (Family Office) στην Aθήνα), αναφέρθηκε στην άψογη συνεργασία με την ESA Security, στην αξιοπιστία, τον επαγγελματισμό, την αποτελεσματικότητα και την τεχνολογική πρωτοπορία που τη διακρίνουν.

    Tο κυριότερο, όμως, είναι ότι ανακοίνωσε και επίσημα την απόκτηση από την οικογένεια Λάτση ισχυρού ποσοστού της ESA Security.

    Αμέσως η εταιρεία παίρνει σημαντικές δουλειές στον χώρο της λιανικής πώλησης (Golden Hall, The Mall Athens κ.ά.) ενώ συνεχίζεται η επέκταση της εταιρείας στον τομέα των μεταφορών (Aviation & Ports).

    Ουδείς εκείνη την εποχή περίμενε ότι η κ. Λάτση θα προχωρούσε σε μια τέτοια κίνηση καθώς ήταν τελείως έξω από τα ενδιαφέροντα της.

    Η εταιρεία αναπτύχθηκε σε σημαντικές ιδιωτικές και κρατικές δουλειές με προσωπική δουλειά ενός από τα πιο δυνατά στελέχη της οικογένειας Λάτση, του κ. Δημήτρη Αφεντούλη.

    Ο Αφεντούλης θεωρείται από τα κορυφαία στελέχη που έχει η Ελλάδα, με επαφές και γνωριμίες σε πολιτικό και επιχειρηματικό επίπεδο.

    Γνώστης των αγορών θεωρείται από τα πρόσωπα του πιο στενού περιβάλλοντος της οικογένειας της Μαριάννας Λάτση.

    H συνεργασία με τον όμιλο Λάτση ξεκίνησε από το 2017, αρχικά αναλαμβάνοντας την ασφάλεια του Iδρύματος και της Privatsea.

    Ταυτόχρονα με την κ. Λάτση σημαντικό πακέτο μετοχών κατείχε ο τέως διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Βασίλης Αντωνόπουλος και κάποια στελέχη της ESA Security.

    Όμως το 2019 η το 2020 (δεν είναι σαφές αυτό) το ποσοστό των στελεχών πουλήθηκε είτε απευθείας στο Family Office της κ. Μαριάννας Λάτρη είτε σε κάποιο άλλο fund συμφερόντων της οικογένειας.

    Από τα μέσα του 2019, Αντιπρόεδρος ΔΣ και Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας είναι, ο Γιώργος Μαθιός.

    Επίσης το όνομα του κ. Αντωνόπουλου έχει εξαφανιστεί από το site της εταιρείας.

     

    Τι αγόρασε ο Νίκος Καραμούζης 

    O  Νίκος Καραμούζης αγοράζει το 75% της εταιρείας που έχει μια μεγάλη “προίκα” .

    Εκτός από τις ιδιωτικές δουλειές, προ ολίγων μηνών η ESA με την UNISON  ανέλαβαν και μια μεγάλη κρατική δουλειά.

    Κέρδισε έναν εκ των διαγωνισμών  του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου για την παροχή υπηρεσιών Διαχείρισης Εγκαταστάσεων (Facilities Management) κάθε τύπου Δομών προσωρινής υποδοχής και φιλοξενίας.

    Πρόκειται για έναν μεγάλο σε ύψος έργο, με τετραετή διάρκεια.

    Το έργο θα χρηματοδοτηθεί από τα Ευρωπαϊκά Ταμεία για την Μετανάστευση.

    Για την ακρίβεια η “ΈΝΩΣΗ ΕΤΑΙΡΕΙΏΝ UNISON Facility Services A.E. – ESA Security Solutions S.A.” κέρδισε την ΔΟΜΗ: Αττικής, Στερεάς Ελλάδος, με συνολική ετήσια εκτιμώμενη αξία  30,9 εκατ. ευρώ και συνολική αξία 123,6 εκατ. ευρώ.

    Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.