• Top Stories

    Στη Γερμανία διαφωνούν για την πολιτική, στην Ελλάδα συμφωνούν για την εξουσία

    • NewsRoom


    Η προσφυγή σε νέες κάλπες, μετά από εκείνες του περασμένου Σεπτεμβρίου, δείχνει ότι είναι το επικρατέστερο σενάριο για τη Γερμανία. Οι συζητήσεις της Άγκελα Μέρκελ με τους Πράσινους και τους Φιλελεύθερους κατέληξαν σε αδιέξοδο. Συζητήσεις σχεδόν δυο μηνών, κατά τη διάρκεια των οποίων έβαλαν κάτω τα προγράμματά τους κι άρχισαν την… κοπτοραπτική, ώστε να δομήσουν ένα κοινό πρόγραμμα της επόμενης κυβέρνησης συνεργασίας.

    Αλλά από την αρχή φάνηκε ότι τα πράγματα θα στράβωναν. Κύρια αιτία είναι οι Φιλελεύθεροι, οι οποίοι την προηγούμενη φορά που βρήκαν κοινό προγραμματικό λόγο με την Μέρκελ, το πλήρωσαν στην κάλπη μένοντας εκτός Βουλής. Τώρα, λοιπόν, δεν είναι πρόθυμοι να επαναλάβουν την ίδια απόπειρα… πολιτικής αυτοκτονίας. Κι έτσι, οδήγησαν τις συζητήσεις σε αδιέξοδο.

    Πολιτικοί που κοιτάζουν το προσωπικό ή κομματικό τους συμφέρον, και το βάζουν πάνω από τις ανάγκες του λαού τους, υπάρχουν παντού. Και στην Ελλάδα, και στη Γερμανία και παντού. Κι άλλοτε το πληρώνουν στην κάλπη, άλλοτε οι πολίτες τους… επιβραβεύουν κιόλα, για τη στάση τους.

    Παρ’ όλα αυτά, παρά την πρωτοφανή πολιτική κρίση στη Γερμανία, που μετά από 68 ολόκληρα χρόνια δεν καταφέρνει να σχηματίσει κυβέρνηση μετά από εκλογές, το γερμανικό πολιτικό σύστημα είναι πολύ πιο έντιμο απέναντι στους πολίτες του, από το δικό μας, το ελληνικό, κι ας είμαστε εμείς που κάποτε, επινοήσαμε τη Δημοκρατία.

    Η μεγάλη διαφορά των δυο πολιτικών συστημάτων είναι ότι στο μεν γερμανικό, κάθε επιδίωξη, φιλοδοξία ή πολιτική ιδιοτέλεια, πρέπει να περάσει μέσα από εξαντλητικές συζητήσεις για την εξεύρεση ενός κοινού προγράμματος, μιας σύνθεσης των προγραμμάτων όλων των κυβερνητικών εταίρων.

    Έτσι, ο Γερμανός πολίτης όταν στηθούν οι κάλπες, θα μπορεί να ενημερωθεί σε ποιους τομείς των προγραμματικών συζητήσεων διαφώνησαν ποιοι, για πιο λόγο, τι αντιπρότειναν κλπ και να κρίνει στη συνέχεια πόσο ειλικρινείς και πόσο αποτελεσματικοί ήταν στην προσπάθεια να κυβερνηθεί η μεγάλη τους χώρα.

    Δείτε ένα παράδειγμα: Τι θα πουν, αίφνης, οι Γερμανοί Φιλελεύθεροι στους πολίτες, σε περίπτωση επαναληπτικών εκλογών; Ότι σε μια περίοδο ραγδαίων αλλαγών στην Ευρώπη, με τη Γαλλία πλήρως ενδυναμωμένη και τα προβλήματα των χωρών του Νότου ακόμα άλυτα, με τις εσωτερικές διαφωνίες για την πολιτική της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, με τα θέματα που θέτει συνεχώς ο Μακρόν για κοινό υπουργό Οικονομικών της Ευρωζώνης, κοινό Σύνταγμα κλπ, οι Γερμανοί Φιλελεύθεροι αφήνουν τη μεγαλύτερη χώρα της Ευρώπης ουσιαστικά κυβέρνηση για ένα ολόκληρο εξάμηνο, μόνο και μόνο γιατί ζητούν 1 ή 2 υπουργεία παραπάνω; Είναι βέβαιο ότι οι πολίτες θα τους αποδοκιμάσουν. Τι άλλο θα πουν; Ότι δεν έκαναν πίσω σε ένα φορολογικό τους αίτημα και γι αυτό πάνε τη χώρα και πάλι σε εκλογές μέσα σε τρεις μήνες; Οι πολίτες θα το αξιολογήσουν ανάλογα. Με δυο λόγια, στη Γερμανία συζητούν επίμονα για πολιτική, για λεπτομερές κυβερνητικό πρόγραμμα κι οι όποιες παραχωρήσεις ή διαφωνίες, γίνονται επί του συγκεκριμένου. Κι αξιολογούνται επί του συγκεκριμένου από τους πολίτες.

    Ενώ στην Ελλάδα; Στη χώρα που κάποτε επινόησε τη Δημοκρατία; Γίνονται οι εκλογές, μέχρι τις οποίες όλοι είναι εναντίον όλων, και την επομένη το πρωί πάρει ο δεξιός Πάνος Καμμένος στην Κουμουνδούρου, κλείνονται σε ένα γραφείο με τον Αλέξη Τσίπρα, τι λένε ουδείς γνωρίζει κι όταν βγαίνουν έξω ανακοινώνουν την σύμπηξη συμμαχικής κυβέρνησης.

    Με ποιο πρόγραμμα; Με ποια διάρκεια; Τι πολιτικές παραχωρήσεις έκανε ο ένας και τι ο άλλος; Μάλλον, το ερώτημα είναι τι κοινό έχουν ο ΣΥΡΙΖΑ και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες ώστε να κάνουν μια κυβέρνηση συνεργασίας, και μάλιστα πλήρους θητείας, τεσσάρων χρόνων όπως διαβεβαιώνουν οι ίδιοι οι κυβερνητικοί εταίροι;

    Η μαύρη αλήθεια είναι ότι στη μεγαλύτερη χώρα της Ευρώπης, διαφωνούν στο σχηματισμό κυβέρνησης πάνω σε προγραμματικές θέσεις, ενώ στη χώρα που κάποτε επινόησε τη Δημοκρατία, συμφωνούν μέσα σε μερικά λεπτά, πάνω στο τραπέζι της (δια)νομής της εξουσίας.

    Τίποτα δεν είναι τυχαίο, βλέπετε…

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Κατατέθηκε στη Βουλή ο Προϋπολογισμός του 2018

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ελένη Αυλωνίτου: Κοινωνικό μέρισμα , η αμφισβήτηση του αυτονόητου

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Καμμένος: Όπου χρειαστεί, οι Ένοπλες Δυνάμεις είναι παρούσες



    ΣΧΟΛΙΑ