• sports

    Σαχίντ Καν: Ποιός είναι ο Πακιστανός μεγιστάνας που προσφέρει 800 εκατ. λίρες για το Γουέμπλεϊ


    Προσφορά συνολικού ύψους 800.000.000 κατέθεσε ο ιδιοκτήτης της λονδρέζικης ομάδας Φούλαμ, Σαχίντ Καν, στην αγγλική ποδοσφαιρική ομοσπονδία για την αγορά του σταδίου Γουέμπλεϊ.

    Σύμφωνα με την ανακοίνωση που αναρτήθηκε στην επίσημη ιστοσελίδα του συλλόγου, ο Καν εξηγεί ότι τα πλάνα του για το Γουέμπλεϊ δεν συνδέονται με τη Φούλαμ, αλλά με τον αμερικανικό αθλητικό οργανισμό που έχει στην κατοχή του, τους Jacksonville Jaguars του NFL.

    H αγγλική ομοσπονδία επιβεβαίωσε την προσφορά του Καν, αναφέροντας την εκτίμηση ότι το ποσό που προσφέρεται είναι 500 εκατ. λίρες ενώ άλλα 300 εκατ. για τα δικαιώματα χρήσης και των άλλων παροχών του γηπέδου.

    Σκοπός του είναι να επεκτείνει την παρουσία του αμερικανικού συλλόγου στο Λονδίνο, για να μεγιστοποιήσει τα διαφημιστικά έσοδα. Οι Jaguars έχουν συμφωνήσει με την ομοσπονδία από το 2013 να δίνουν κάποιους από τους αγώνες πρωταθλήματος στο Γουέμπλεϊ, μία συμφωνία που έχει διάρκεια μέχρι το 2020.

    Wembley Stadium

    Ποιος είναι ο Πακιστανός δισεκατομμυριούχος

    Ο 67χρονος Σαχίντ Καν είναι πακιστανο-αμερικανός δισεκατομμυριούχος. Γενήθηκε στη Λαχόρη στο Πακιστάν το 1950 και έγινε τελικά Αμερικανός  πολίτης το 1991, μετά την μετακίνησή του στις ΗΠΑ το 1967.

    Απόφοιτος της Σχολής Μηχανικών του Πανεπιστημίου του Ιλινόις, απέκτησε το πτυχίο του μόλις τέσσερα χρόνια μετά την άφιξή του στην Αμερική. Ο Καν έχει επίσης κερδίσει το βραβείο Mechanical Science and Engineering Distinguished Alumni Award στο 1999.

    Η περιούσια του τον Αύγουστο 2017 ανήλθε στα περίπου 8,7 δισ. δολάρια, κάτι που τον τοποθέτησε στην 158η θέση στη λίστα του Forbes με τους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο

    Το στάδιο

    Το “στολίδι” του αγγλικού ποδοσφαίρου, το οποίο χτίστηκε το 1923 και το 2007 ανακατασκευάστηκε με κόστος 900.000.000 ευρώ (η αποπληρωμή ολοκληρώνεται στο τέλος του 2024), ανήκει στην αγγλική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία. Με έναν αριθμό θέσεων που φτάνει τις 90.000, αποτελεί το δεύτερο μεγαλύτερο στάδιο στην Ευρώπη και το πρώτο στο Ηνωμένο Βασίλειο.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Έχει λεφτά ο Ταϊλανδός… μεγιστάνας που θέλει να αγοράσει τον ΠΑΟ;



    ΣΧΟΛΙΑ