• Πολιτική

    Βολές Κούλογλου κατά Ντράγκι: Πώς θα διορθώσετε τη ζημιά στην Ελλάδα;

    • NewsRoom
    Ο Στέλιος Κούλογλου

    Στέλιος Κούλογλου


    Ευθείες βολές κατά της ΕΚΤ και του Μάριο Ντράγκι εξαπολύει με ερώτησή του προς τον κεντρικό τραπεζίτη ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Στέλιος Κούλογλου.

    Ο ευρωβουλευτής ρωτά γιατί ενώ η ΕΚΤ γνώριζε από το 2014 για το λάθος στον πολλαπλασιαστή επέμεινε στην εφαρμογή του προγράμματος. Επίσης, ο ευρωβουλευτής ρωτά τον πρόεδρο της ΕΚΤ τι προτίθεται τώρα να κάνει για να επανορθώσει το λάθος.

    Ολόκληρη η ερώτηση του ευρωβουλευτή Στ. Κούλογλου έχει ως εξής:

    «Είναι θετικό το γεγονός ότι η ΕΚΤ παραδέχεται ότι τα προγράμματα που εφαρμόστηκαν στην Ελλάδα και τις υπόλοιπες χώρες του Νότου ήταν λάθος.

    Ομάδα οικονομολόγων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας καταδεικνύει με πρόσφατη έρευνά τους -που δημοσιεύτηκε στο Ερευνητικό Δελτίο της ΕΚΤ με τίτλο «Μαθαίνοντας για τους δημοσιονομικούς πολλαπλασιαστές κατά τη διάρκεια της κρίσης του ευρωπαϊκού χρέους»- πως η απαίτηση από τις πληγείσες από τη χρηματοπιστωτική κρίση χώρες της ΕΕ να μειώσουν δραστικά τις δαπάνες για να λάβουν βοήθειας από την τρόικα (ΕΕ-ΕΚΤ-ΔΝΤ) ήταν ένας «ολέθρια» λανθασμένος υπολογισμός.

    Μάλιστα, η ΕΚΤ όπως και τα άλλα μέλη της τρόικα προειδοποιούσαν πως «η περαιτέρω καθυστέρηση στις προσπάθειες δημοσιονομικής προσαρμογής είναι πιθανό να υπονομεύσει την αξιοπιστία της δημοσιονομικής στρατηγικής».

    Ερωτάται ο Πρόεδρος της ΕΚΤ:

    Εφόσον γνωρίζατε το λάθος στον πολλαπλασιαστή από το 2014, γιατί επιμείνατε στην εφαρμογή του προγράμματος;

    Γιατί, εφόσον γνωρίζατε για το λάθος, δεν βοηθήθηκε η Ελλάδα με την εισαγωγή της στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης από το οποίο είναι η μοναδική χώρα που εξαιρέθηκε;

    Πώς σκοπεύει να επανορθώσει τη ζημιά που έχει προκληθεί στην Ελλάδα;

     ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Il Manifesto: Οι προοδευτικές δυνάμεις που θέλουν σύμμαχο τον Τσίπρα στις ευρωεκλογές

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Θεοδωράκης: Δεν ενισχύουμε τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, δεν γυρνάμε στο παρελθόν

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ:  Μπακογιάννη: Ο κ. Τσίπρας επιλέγει την πόλωση για να περιχαρακώσει το ακροατήριο του



    ΣΧΟΛΙΑ