Ευθείες βολές κατά της ΕΚΤ και του Μάριο Ντράγκι εξαπολύει με ερώτησή του προς τον κεντρικό τραπεζίτη ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Στέλιος Κούλογλου.
Ο ευρωβουλευτής ρωτά γιατί ενώ η ΕΚΤ γνώριζε από το 2014 για το λάθος στον πολλαπλασιαστή επέμεινε στην εφαρμογή του προγράμματος. Επίσης, ο ευρωβουλευτής ρωτά τον πρόεδρο της ΕΚΤ τι προτίθεται τώρα να κάνει για να επανορθώσει το λάθος.
Ολόκληρη η ερώτηση του ευρωβουλευτή Στ. Κούλογλου έχει ως εξής:
«Είναι θετικό το γεγονός ότι η ΕΚΤ παραδέχεται ότι τα προγράμματα που εφαρμόστηκαν στην Ελλάδα και τις υπόλοιπες χώρες του Νότου ήταν λάθος.
Ομάδα οικονομολόγων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας καταδεικνύει με πρόσφατη έρευνά τους -που δημοσιεύτηκε στο Ερευνητικό Δελτίο της ΕΚΤ με τίτλο «Μαθαίνοντας για τους δημοσιονομικούς πολλαπλασιαστές κατά τη διάρκεια της κρίσης του ευρωπαϊκού χρέους»- πως η απαίτηση από τις πληγείσες από τη χρηματοπιστωτική κρίση χώρες της ΕΕ να μειώσουν δραστικά τις δαπάνες για να λάβουν βοήθειας από την τρόικα (ΕΕ-ΕΚΤ-ΔΝΤ) ήταν ένας «ολέθρια» λανθασμένος υπολογισμός.
Μάλιστα, η ΕΚΤ όπως και τα άλλα μέλη της τρόικα προειδοποιούσαν πως «η περαιτέρω καθυστέρηση στις προσπάθειες δημοσιονομικής προσαρμογής είναι πιθανό να υπονομεύσει την αξιοπιστία της δημοσιονομικής στρατηγικής».
Ερωτάται ο Πρόεδρος της ΕΚΤ:
Εφόσον γνωρίζατε το λάθος στον πολλαπλασιαστή από το 2014, γιατί επιμείνατε στην εφαρμογή του προγράμματος;
Γιατί, εφόσον γνωρίζατε για το λάθος, δεν βοηθήθηκε η Ελλάδα με την εισαγωγή της στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης από το οποίο είναι η μοναδική χώρα που εξαιρέθηκε;
Πώς σκοπεύει να επανορθώσει τη ζημιά που έχει προκληθεί στην Ελλάδα;
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Il Manifesto: Οι προοδευτικές δυνάμεις που θέλουν σύμμαχο τον Τσίπρα στις ευρωεκλογές
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Θεοδωράκης: Δεν ενισχύουμε τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, δεν γυρνάμε στο παρελθόν
ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Μπακογιάννη: Ο κ. Τσίπρας επιλέγει την πόλωση για να περιχαρακώσει το ακροατήριο του
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- ΕΕ: Προειδοποίηση για ελλείψεις ντίζελ και αεροπορικών καυσίμων – Στο επίκεντρο η αμυντική ετοιμότητα
- Γεραπετρίτης: Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αιγύπτιο υπουργό Εξωτερικών
- Θεσσαλονίκη: Σε κανονική λειτουργία το Μετρό – Άνοιξαν οι έξι σταθμοί που ήταν κλειστοί
- Γκιουλέκας για την 28η Οκτωβρίου: «Η ελευθερία απαιτεί ευθύνη και η ειρήνη εγρήγορση»
Μοιραστείτε την άποψή σας
ΣχόλιαΓια να σχολιάσετε χρησιμοποιήστε ένα ψευδώνυμο. Παρακαλούμε σχολιάζετε με σεβασμό. Χρησιμοποιείτε κατανοητή γλώσσα και αποφύγετε διατυπώσεις που θα μπορούσαν να παρερμηνευτούν ή να θεωρηθούν προσβλητικές. Με την ανάρτηση σχολίου, συμφωνείτε να τηρείτε τους Όρους του ιστότοπου contact Δημιουργήστε το account σας εδώ, για να κάνετε like, dislike ή report ακατάλληλα/προσβλητικά σχόλια.