• Πολιτική

    Τσαβούσογλου: Ο στόχος του Τραμπ είναι να «σπάσει» την Τουρκία

    • NewsRoom
    Τσαβούσογλου,

    Μ. Τσαβούσογλου, Τούρκος υπουργός Εξωτερικών


    Σε αυστηρούς τόνους συνεχίζει να κινείται η κόντρα της Τουρκίας με τις ΗΠΑ, με τον υπουργό Εξωτερικών της χώρα, Μεβλούτ Ταβούσογλου, «να παίρνει τη σκυτάλη» από τον Ερντογάν, εξαπολύοντας επίθεση κατά της Ουάσινγκτον.

    Ο Τσαβούσογλου κατηγόρησε τις ΗΠΑ και προσωπικά τον Ντόναλντ Τραμπ ότι δεν λειτούργησαν με ειλικρίνεια προς την κατεύθυνση της επίλυσης της έντασης. Όπως δήλωσε ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας, στόχος του Τραμπ είναι να «σπάσει» την Τουρκία πριν τη διεξαγωγή των ενδιάμεσων αμερικανικών εκλογών.

    «Φαίνεται ότι οι ΗΠΑ δεν θέλουν να λύσουν αυτά τα προβλήματα. Θέλουν να χρησιμοποιήσουν αυτά τα θέματα στις εκλογές», ανέφερε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου που έδωσε με τον Σέρβο ομόλογό του Ίβιτσα Ντάτσιτς, στα εγκαίνια του Τιμητικού Προξενείου της Σερβίας στη νότια επαρχία της Αττάλειας.

    «Αλλά δεν έχουμε προβλήματα με τους ανθρώπους των ΗΠΑ που έχουν αρχίσει να βλέπουν την πραγματικότητα. Θα πρέπει να είναι ο λαός των Η.Π.Α. που θα δώσει την απαραίτητη απάντηση, όχι εμείς», πρόσθεσε ο Τσαβούσογλου.

    Ο Τσαβούσογλου υποστήριξε πως η Τουρκία είναι «κατά της πολιτικής της επιβολής» και πως «προτιμά τη διπλωματία στην επίλυση των προβλημάτων». Αντίθετα «οι Η.Π.Α. προτιμούν τις απειλές», δήλωσε ο Τούρκος υπουργός.

    «Τους είπα ότι δεν θέλουν να λύσουν αυτά τα προβλήματα και ότι τα χειραγωγούν για τις εγχώριες πολιτικές ανησυχίες τους. Τους είπα ότι θέλουν να το παραμείνουν μέχρι τις εκλογές, επειδή είναι αδύνατο να εξηγήσουμε αυτή τη στάση ενάντια σε μια τόσο εποικοδομητική στάση, όπως η δική μας», πρόσθεσε ο κ. Τσαβούσογλου.

    Ο Τσαβούσογλου δήλωσε επίσης ότι η κοινοπραξία του Lockheed Martin F-35 Lightning Joint Strike Fighter (JSF) θα συνεχιστεί καθώς η προσωρινή αναβολή της παράδοσης των αεροπλάνων “δεν θα φέρει ενεργό περιορισμό”.

    «Δεν είναι μια διαδικασία που ένα κόμμα μπορεί να εγκαταλείψει λέγοντας ότι «η Τουρκία πρέπει να βγει». Η Τουρκία μπορεί να πει ότι δεν θα είναι πλέον μέρος, αλλά δεν είναι τόσο εύκολο. Πρόκειται για ένα έργο στο οποίο όλοι συνεργάζονται και θα συνεχίσουν», ανέφερε.

    Το αμερικανικό κοινοβούλιο απαγόρευσε προσωρινά την παράδοση των F-35 στην Τουρκία στις 13 Αυγούστου, προκαλώντας κριτική από την Τουρκία.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Νέες «κραυγές» Ερντογάν κατά των ΗΠΑ: Είδαμε τα παιχνίδια σας, δεν θα παραδοθούμε



    ΣΧΟΛΙΑ