• Πολιτική

    Ρωσία κατά ΗΠΑ για συνταγματική αναθεώρηση στα Σκόπια: Ο Αμερικανός πρέσβης χειραγώγησε το αποτέλεσμα στη Βουλή

    • NewsRoom
    Σεργκέι Λαβρόφ

    Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ


    Τα βέλη της κατά των Ηνωμένων Πολιτειών εξαπέλυσε η Ρωσία εκφράζοντας την έντονη ενόχλησή της για την διαδικασία ψηφοφορίας στη Βουλή των Σκοπίων, στην οποία εγκρίθηκε η έναρξη της συνταγματικής αναθεώρησης με βάση τη Συμφωνία των Πρεσπών.

    Το Ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών καταγγέλλει «παραβίαση κάθε κανόνα» της διαδικασίας, κατηγορώντας τις ΗΠΑ πως ενορχήστρωσε και χειραγώγησε το τελικό αποτέλεσμα. Υπενθυμίζεται πως η Βουλή αποφάσισε την έναρξη των διαδικασιών με 80 ψήφους, χάρη στην αλλαγή στάσης 8 βουλευτών της αντιπολίτευσης. Στην ανακοίνωση της, η Μόσχα επισημαίνει ότι η ψηφοφορία έγινε εν μέσω μέσω εκβιασμών, απειλών και εξαγοράς ψήφων από μέλη της βουλής.

    Σύμφωνα με την ανακοίνωση, «οι οκτώ ψήφοι που υπολείπονταν από το κοινοβούλιο για να εξασφαλίσει την πλειοψηφία αποκτήθηκαν με εκβιασμό, απειλή και δωροδοκίες στους βουλευτές της αντιπολίτευσης». Κατά την ώρα της διαδικασίας, ο πρέσβης των ΗΠΑ στην πΓΔΜ ήταν εντός του κοινοβουλίου, όπου και παρέμεινε μέχρι το τέλος της διαδικασίας, αναφέρει η Μόσχα. «Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο δεν υπάρχει αμφιβολία ότι κατεύθυνε τη διαδικασία», σημειώνει το υπουργείο.

    «Θεωρούμε αυτό που συνέβη ως σαφή παραβίαση όλων των κανόνων — τόσο από πλευράς δικαίου όσο και από άποψη ηθικής», καταλήγει η ανακοίνωση του  ρωσικού ΥΠΕΞ.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Μητσοτάκης: Η εικόνα στα Σκόπια δεν συνάδει σε μία χώρα που προσδοκά να γίνει μέλος της Eυρώπης

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Σκόπια: Εγκρίθηκε η έναρξη των διαδικασιών για την αναθεώρηση του Συντάγματος

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Bloomberg: Η Αθήνα θα άρει το βέτο στις προσπάθειες της ΠΓΔΜ να ενταχθεί σε ΕΕ και ΝΑΤΟ



    ΣΧΟΛΙΑ