• Πολιτική

    Politico: Ρωσία και Κίνα κάνουν παιχνίδι στα Σκόπια

    • NewsRoom


    «Δεν είναι μόνο η Ρωσία και η Δύση. Υπάρχει ένας νέος παίκτης στο παιχνίδι», αναφέρει ρεπορτάζ του Politico, με αφορμή το κρίσιμο δημοψήφισμα της ΠΓΔΜ, που θα διεξαχθεί στις 30 Σεπτεμβρίου.

    Πρόκειται για την Κίνα, που τρέφει φιλοδοξίες για την επέκταση του νέου Δρόμου του Μεταξιού προς την Κεντρική Ευρώπη μέσα από το λιμάνι του Πειραιά, που ανήκει στην κινεζική COCO Shipping.

    Ο ανταποκριτής του Politico Bruno Macaes δεν παραλείπει, φυσικά, να παρουσιάσει τη σημασία που έχει για τη Μόσχα η έκβαση του δημοψηφίσματος που θα ανοίξει το δρόμο για την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ. Σημειώνει το ρόλο που παίζει στην καμπάνια ενόψει της 30ης Σεπτεμβρίου το φιλορωσικό κόμμα «Ενωμένη Μακεδονία» του Γιάνκο Μπάτσεφ -συνεργάτη του Αλεξάντερ Ντούγκιν«του Ρώσου φιλοσόφου και προπαγανδιστή γνωστού για τους δεσμούς του με κάθε αντιδραστικό κίνημα στην Ευρώπη» αλλά και ότι η απώλεια της ΠΓΔΜ για τη Ρωσία μετά από εκείνη του Μαυροβουνίου «θα φαινόταν σαν απροσεξία» στη Μόσχα.

    Παράλληλα παρουσιάζει τη ρωσική πρεσβεία στα Σκόπια ως «φωλιά κατασκόπων, η τρίτη και μικρότερη αιχμή σ’ ένα τρίγωνο που περιλαμβάνει το Βελιγράδι και τη Σόφια. Υπό την καθοδήγηση του “μυθικού” Όλεγκ Σέρμπακ, συμμαθητή του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, η πρεσβεία ανέπτυξε έναν ισχυρό μηχανισμό κατασκοπίας που επισήμως διαθέτει πέντε αξιωματικούς, εκ των οποίων ο ένας ειδικεύεται στα ενεργειακά και δύο μιλούν τέλεια Αλβανικά και είναι επικεφαλής των επαφών με την μειονότητά τους στη χώρα».

    Η ΠΓΔΜ πεδίο μάχης μεταξύ Δύσης και… Κίνας

    Το άρθρο, ωστόσο, στέκεται σε έναν άλλο, μεγάλο παίκτη, στον οποίο αναφέρθηκε ο εθνικιστής πολιτικός Λιούπτσο Παλέφσκι: «Η Μακεδονία είναι πεδίο μάχης μεταξύ δύο δυνάμεων. Από τη μία πλευρά είναι η Δύση. Κι από την άλλη… η Κίνα». Όπως είπε στον ανταποκριτή του Politico o Παλέφσκι, «η Ρωσία είναι μόνον μύες. Ο εγκέφαλος και τα χρήματα είναι η Κίνα» εξηγώντας ότι οι Κινέζοι θέλουν να χτίσουν το νέο δρόμο του Μεταξιού κι ότι ο μόνος τρόπος για τη Δύση να σταματήσει αυτόν τον δρόμο «είναι να πυροδοτήσει σύγκρουση στα Βαλκάνια».

    Οι Κινέζοι, εξηγεί, θέλουν να δημιουργήσουν ένα νέο Δρόμο του Μεταξιού μεταξύ της Κεντρικής Ευρώπης και του λιμανιού τους στην Ελλάδα. Ο τρόπος για να σταματήσουν αυτό το δρόμο είναι να προκαλέσουν σύγκρουση στα Βαλκάνια, ισχυρίζεται.

    Ο Παλέφσκι ισχυρίζεται ότι η Δύση προκαλεί χάος στη χώρα του, υποδαυλίζοντας τα πάθη με την αλλαγή του ονόματος για να εμποδίσει ή να διαταράξει τα κινεζικά σχέδια, αφού αν η ΠΓΔΜ πέσει σε χάος (ή ενταχθεί στο ΝΑΤΟ) «η Κίνα θα χάσει τον μόνο διαθέσιμο δρόμο προς την Ευρώπη, επειδή ο δρόμος μπορεί να περάσει μόνον μέσω τριών χωρών και οι δύο -Αλβανία και Βουλγαρία- είναι στο ΝΑΤΟ.

    Ο Παλέφσκι λέει ότι οι Κινέζοι πρέπει να στηρίξουν το νέο κόμμα που ιδρύει, «ένα εθνικιστικό κόμμα υπέρ της παγκοσμιοποίησης».

    Ωστόσο, ένας πράκτορας ευρωπαϊκών μυστικών υπηρεσιών στα Σκόπια, είπε στον ανταποκριτή του Politico ότι «οι Κινέζοι ποτέ δεν θα εμπλακούν με κάποιον όπως ο Παλέφσκι». Και δήλωσε λιγότερο αισιόδοξος από τους πολιτικούς προϊσταμένους του για το ευρωπαϊκό μέλλον της ΠΓΔΜ.

    Το ρεπορτάζ σημειώνει ότι «η Κίνα, αν και προσεκτική και μεθοδική, ενισχύει την οικονομική της επιρροή» στα Σκόπια, «ενώ η Ρωσία έχει μόνον έναν περιορισμένο στόχο κατά νου: να μην σταματήσει την ΠΓΔΜ να ενταχθεί στο δυτικό κλαμπ, αλλά να διασφαλίσει ότι δεν θα πετύχει, όταν γίνει μέλος. Καθώς τα Σκόπια κινούνται προς την ένταξη σε ΝΑΤΟ και ΕΕ, θα υπάρξουν πολλές ευκαιρίες να ρίξουν κι άλλη άμμο στη μηχανή της Δύσης».

    Ζάεφ: Δεν έχω στοιχεία για ρωσική ανάμειξη στο δημοψήφισμα

    Λίγες ώρες μετά τις καταγγελίες του Αμερικανού υπουργού Άμυνας, Τζέιμς Μάτις, περί προσπαθειών της Ρωσίας να παρέμβει στο δημοψήφισμα στην ΠΓΔΜ, ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ σχολίασε πως δεν έχει στοιχεία που να αποδεικνύουν τα λεγόμενα του Αμερικανού υπουργού.

    «Δεν έχω αποδείξεις καμιάς ρωσικής επιρροής. Η Ρωσική Ομοσπονδία είναι φίλη της ‘Μακεδονίας’ και δεν έχει τίποτε κατά της ενσωμάτωσής της στην ΕΕ. Ωστόσο, είναι κατά της ένταξής μας στο ΝΑΤΟ. Και το λένε πολύ ξεκάθαρα» τόνισε σε μια προσπάθεια να κρατήσει τις ισορροπίες με τη Μόσχα.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων στη διάρκεια συνεδρίου με θέμα την ελευθερία των ΜΜΕ στα δυτικά Βαλκάνια ο Ζάεφ πρόσθεσε: «Προσπαθούμε να τους εξηγήσουμε (σ.σ. στη Μόσχα) ότι για εμάς δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική από την πλήρη ένταξη στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ. Θέλουμε να οικοδομήσουμε δεσμούς φιλίας με όλες τις χώρας και τη Ρωσική Ομοσπονδία, επειδή πιστεύω πως οτιδήποτε εξηγεί τη φιλία στην ‘Μακεδονία’ θα γίνει κατανοητό από τους φίλους μας στη Ρωσία, επειδή οι πολίτες μας θα παραμείνουν προσηλωμένοι σ’ αυτόν τον προσανατολισμό».

    Συμπλήρωσε ότι γνωρίζει πληροφορίες περί διαδικτυακών προφίλ που διαδίδουν ψευδή νέα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τα παραδοσιακά ΜΜΕ, εκφράζοντας την ελπίδα ότι θα βρεθούν οι σχετικές λεπτομέρειες, αν και δεν κατονόμασε συγκεκριμένες χώρες πίσω από την εκστρατεία παραπληροφόρησης.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Π. Καμμένος: Να ακυρωθεί η Συμφωνία των Πρεσπών – Ο Ζάεφ την παραβιάζει

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ζάεφ για δημοψήφισμα: H επιλογή είναι ή «ναι» ή… απελπισία!



    ΣΧΟΛΙΑ