• Ελλάδα

    Σκοπιανό: Γιατί ο Μητσοτάκης δεν είδε καν τον Κοτζιά. Το παρασκήνιο

    μητσοτακης

    Κυριάκος Μητσοτάκης


    Εδώ και μήνες η κυβέρνηση διαπραγματεύεται εν κρυπτώ με τα Σκόπια για το ζήτημα της ονομασίας της γειτονικής χώρας, αποφεύγοντας να ενημερώσει όχι απλά τον ελληνικό λαό, αλλά ακόμα και τα κόμματα της αντιπολίτευσης για το τι ακριβώς διαπραγματεύεται, παρά τις έντονες αντιδράσεις και τις εκκλήσεις των κομμάτων για ενημέρωση. Τώρα, μέσα στη Μεγάλη Εβδομάδα, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς… εδέησε να ενημερώσει τους πολιτικούς αρχηγούς. Μήπως κρύβεται κάτι πίσω από αυτήν την καθυστερημένη πρωτοβουλία του;

    Γεγονός είναι ότι οι χειρισμοί της κυβέρνησης στο ζήτημα αυτό προκαλούν προβληματισμό, και δεν είναι τυχαίο ότι και οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι πολίτες είναι δυσαρεστημένοι από τον τρόπο με τον οποίο κινούνται Αλέξης Τσίπρας και Αλέξης Κοτζιάς όσον αφορά στο Μακεδονικό. Η πιο λογική κίνηση για ένα εθνικό ζήτημα θα ήταν να επιδιωχθεί ο σχηματισμός ενός “εθνικού μετώπου” στο οποίο θα συσπειρωθούν όλα τα κόμματα του δημοκρατικού τόξου, ώστε να ασκηθεί πίεση στην ΠΓΔΜ και να διασφαλιστεί ότι η λύση που θα δοθεί θα είναι δίκαια και ευρέως αποδεκτή. Όμως πώς να γίνει αυτό, όταν ο μεγαλύτερος “αντίπαλος” του ΣΥΡΙΖΑ στις θέσεις του για την ονομασία της ΠΓΔΜ είναι… ο ίδιος ο κυβερνητικός του εταίρος; Ο ΣΥΡΙΖΑ τάσσεται ανοιχτά υπέρ μίας λύσης με τον όρο “Μακεδονία” με γεωγραφικό προσδιορισμό, ενώ οι ΑΝΕΛ απορρίπτουν κάθε ονομασία με τον όρο “Μακεδονία”. Συνεννόηση καμία.

    Το “φλερτ” του Νίκου Κοτζιά με τους πολιτικούς αρχηγούς απέδωσε καρπούς, κι έτσι σήμερα και αύριο θα ενημερώσει σχετικά τον Δημήτρη Κουτσούμπα, τον Σταύρο Θεοδωράκη, τη Φώφη Γεννηματά και τον Βασίλη Λεβέντη. Όχι όμως και τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος αρνήθηκε την ενημέρωση, και αντ’ αυτού θα συναντηθεί με τον υπουργό Εξωτερικών ο αρμόδιος τομεάρχης της Νέας Δημοκρατίας, Γιώργος Κουμουτσάκος.

    Την εξήγηση για τη στάση αυτή την έδωσε η ΝΔ με ανακοίνωσή της την περασμένη Παρασκευή. “Ύστερα από τρεις μήνες μυστικών διαπραγματεύσεων που συνεχίζονται, παρότι οι εκπρόσωποι της πΓΔΜ αρνούνται να αναθεωρήσουν το Σύνταγμά τους, η κυβέρνηση αποφάσισε ξαφνικά να “ενημερώσει” τα κόμματα”, τόνισε η ΝΔ, προσθέτοντας: “Θα προτείναμε, ωστόσο, στους κυρίους Τσίπρα και Κοτζιά να ξεκινήσουν την “ενημέρωση” από τον κ. Καμμένο, μήπως καταλάβουν, επιτέλους, ότι είναι τραγέλαφος, μια κυβέρνηση σκορποχώρι, να αναζητά συνενόχους στην αντιπολίτευση για τη διαφαινόμενη διπλωματική αποτυχία της”.

    Αυτή είναι και η ερμηνεία της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την ξαφνική… πρεμούρα του Νίκου Κοτζιά να ενημερώσει τους πολιτικούς αρχηγούς. Ότι μπροστά στο αδιέξοδο (τόσο εξωτερικό, λόγω της στάσης των Σκοπίων, όσο και εσωτερικό, λόγω της στάσης των ΑΝΕΛ), ο υπουργός Εξωτερικών αναζητά “συνενόχους” στα άλλα κόμματα. Και αυτό που λένε στη Νέα Δημοκρατία είναι ότι το… κόλπο είναι παλιό και δεν πιάνει.

    ΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Ο Κοτζιάς ενημερώνει τους πολιτικούς αρχηγούς για το Σκοπιανό

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:T. Κουίκ: Όμηροι των νοοτροπιών της ηγεσίας της ‘Αγκυρας οι δύο Έλληνες αξιωματικοί

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ:  Φορολογικές δηλώσεις 2018: Ποιοι φορολογούμενοι πρέπει να μαζεύουν χάρτινες αποδείξεις



    ΣΧΟΛΙΑ