• Διεθνής πολιτική

    Με NAVTEX και ασκήσεις με πραγματικά πυρά απαντά η Κύπρος στην Τουρκία – Σε εξέλιξη και διπλωματικές προσπάθειες

    • NewsRoom


    NAVTEX με την οποία δεσμεύει περιοχή έκτασης περίπου 600 τετρ. χιλιομέτρων, εντός των οικοπέδων 3 και 13 της κυπριακής ΑΟΖ εξέδωσε το Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης της Κυπριακής Δημοκρατίας, ως απάντηση στην τουρκική προκλήτικότητα των τελευταίων ημερών. Στην περιοχή δέσμευσης θα πραγματοποιήσει άσκηση με πραγματικά πυρά την Πέμπτη 15 Φεβρουαρίου, κατά τις απογευματινές ώρες.

    Η περιοχή που «δέσμευσε» η Κύπρος εφάπτεται της ζώνης που «δέσμευσε» η Τουρκία για ασκήσεις μέχρι τις 22 Φεβρουαρίου, προκειμένου να παρεμποδίσει την πορεία του γεωτρύπανου Saipem 12000 της ENI προς τον στόχο «Σουπιά» της κυπριακής ΑΟΖ.

    Μάλιστα, τα κυπριακά ΜΜΕ συνδέουν τη Navtex της Κυπριακής Δημοκρατίας με τις πληροφορίες για την παρουσία ιταλικής φρεγάδας στην περιοχή, η οποία συμμετείχε προ δεκαημέρου σε κοινή άσκηση έρευνας και διάσωσης με την Κύπρο στην περιοχή του στόχου «Σουπιά», αν και επισήμως το Ιταλικό κράτος δεν επιθυμεί κλιμάκωση της έντασης με την Τουρκία. Την ίδια ώρα, η ENI έχει προειδοποιήσει πως η υπομονή της εξαντλείται και πως αν συνεχιστεί η παρεμπόδιση της Τουρκίας ενδέχεται να εγκαταλείψει τις προσπάθειες για γεώτρηση.

    Σε εξέλιξη, παράλληλα, βρίσκεται και έντονη διπλωματική μάχη. Σε ομιλία του στο ΚΥΠΕ, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης τόνισε ότι υπάρχουν  προσπάθειες σε εξέλιξη και να αναμένουν τα αποτελέσματα.

    Ερωτηθείς για την έκδοση οδηγίας Navtex, ο κ. Χριστοδουλίδης ξεκαθάρισε ότι πρόκειται για αίτημα από την Προσωρινή Δύναμη του ΟΗΕ στον Λίβανο (UNIFIL) και την Ρωσική Ομοσπονδία προς την Κυπριακή Δημοκρατία για διενέργεια ασκήσεων.

    Έπειτα, ο κ. Χριστοδουλίδης διευκρίνισε ότι οι navtex αφορούν δύο περιοχές βόρεια και νότια του τεμαχίου 3 της ΑΟΖ, και όχι περιοχή εντός του τεμαχίου 3, στις οποίες θα πραγματοποιηθούν την Πέμπτη ασκήσεις με πραγματικά πυρά.

    «Σύμφωνα με την ακολουθούμενη διαδικασία, έχουν υποβάλει αίτημα στην Κυπριακή Δημοκρατία ως την αρμόδια αρχή για να δεσμεύσει περιοχές. Πρόκειται για συνήθη διαδικασία», είπε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος. Το θέμα των κινήσεων της Τουρκίας στην περιοχή, με την παρεμπόδιση του πλοίου γεωτρύπανου Saipem 12000, θα τεθεί επίσης το πρωί της Πέμπτης, κατά τη διάρκεια της συνάντησης που θα έχει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης με την κ. Σπέχαρ.

    Σύμφωνα με τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, κατά την αυριανή συνάντηση ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα συζητήσει με την Αναπληρώτρια Ειδική Σύμβουλο του ΓΓ τις εξελίξεις στην περιοχή, με τον κ. Χριστοδουλίδη να επισημαίνει ότι «οι κινήσεις της Τουρκίας στην περιοχή δεν είναι βοηθητικές στην προσπάθεια δημιουργίας του κατάλληλου κλίματος για την επανέναρξη των συνομιλιών».

    Πάντως το θέμα των τουρκικών παραβιάσεων στην περιοχή, θα τεθεί την Πέμπτη από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη κατά τη συνάντηση που θα έχει με την Αναπληρώτρια Ειδική Σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ για την Κύπρο, Ελίζαμπεθ Σπέχαρ.

    Επίσης κατά τη συνάντηση με τη Σπέχαρ, θα μπεί στο τραπέζι και ο τρόπος με τον οποίο θα γινόταν μια ενδεχόμενη επανέναρξη των συνομιλιών, που πρέπει να στηρίζεται και ποια πρέπει είναι τα δεδομένα έτσι ώστε να υπάρχουν πραγματικές προοπτικές θετικής κατάληξης.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τα βίντεο-ντοκουμέντο που «καίνε» την τουρκική πλευρά: Οι κινήσεις πριν και μετά το επεισόδιο στα Ίμια (video)

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: «Εμφανίστηκε» ο Καμμένος: Η συμπεριφορά της Τουρκίας ξεπερνά τα όρια του ανεκτού!

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Φραγκούλης Φράγκος: «Το ΥΠΕΞ πρέπει να ξεμπροστιάσει την Τουρκία»



    ΣΧΟΛΙΑ