• Πολιτική

    Γερμανία: «Καταδικασμένες να πετύχουν» οι διερευνητικές συνομιλίες

    • NewsRoom
    Μέρκελ Γερμανία


    Υπο μεγάλη πίεση ξεκίνησαν οι διερευνητικές συνομιλίες μεταξύ του CDU/ CSU και του SPD για το σχηματισμό κυβέρνηση στη Γερμανία. Οι ηγεσίες των συμμετεχόντων κομμάτων είναι «σχεδόν καταδικασμένες» στην εξεύρεση λύσης, ειδικά μετά το γεγονός της προηγούμενης αποτυχίας για τη συγκρότηση της «Τζαμάικα», εκτιμά το Γερμανικό Πρακτορειο Ειδήσεων.

    Όπως σημειώνεται, μετά από τρεις και πλέον μήνες από τις εκλογές του Σεπτεμβρίου, οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των Χριστιανοδημοκρατών/ Χριστιανοκοινωνιστών και του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος αναμένεται να διεξαχθούν υπό το κράτος αυξημένων προσδοκιών για την επίτευξη ενός θετικού αποτελέσματος.

    Στα κεντρικά γραφεία του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματους, πραγματοποιείται ο πρώτος γύρος συναντήσεων των επικεφαλής των κομμάτων και των κοινοβουλευτικών τους ομάδων.το απόγευμα οι 14 ομάδες διαπραγμάτευσης αρμόδιες για τους επιμέρους τομείς πολιτικής θα αποφασίσουν τα συγκεκριμένα σχέδια εργασίας.

    Σε ό, τι αφορά τις πρώτες τοποθετήσεις των πολιτικών στελεχών αναφορικά με την πορεία των συνομιλιών, το τηλεγράφημα αναφέρει ότι ο Χριστιανοκοινωνιστής Horst Seehofer εμφανίστηκε αισιόδοξος, δηλώνοντας το βράδυ του Σαββάτου στο Βερολίνο ότι ?Πιστεύω ότι θα τα καταφέρουμε. Σε κάθε περίπτωση είμαι πολύ αισιόδοξος. Αυτό που χρειαζόμαστε τώρα είναι πειθαρχία, θάρρος και μία δόση δημιουργικότητας. Έτσι θα υπάρξει επιτυχία?.

    Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός του κρατιδίου της Βαυαρίας, Μάρκους Σέντερ , επεσήμανε την ανάγκη για την άμεση συγκρότηση μίας σταθερής κυβέρνησης, υπογραμμίζοντας ότι «οι Γερμανοί περιμένουν ήδη για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα για αυτό».

    Σύμφωνα με το τηλεγράφημα, εκείνο που παραμένει ανοικτό είναι το ζήτημα της ενημέρωσης της κοινής γνώμης σχετικά με την πορεία των διαπραγματεύσεων, ενώ είναι πιθανή η έκδοση μίας κοινής δήλωσης από όλα τα συμμετέχοντα μέρη στο τέλος κάθε διαπραγματευτικού σταδίου.

    Οι ηγεσίες τόσο της Ένωσης, όσο και του SPD, αντίθετα με ό, τι συνέβη στο πλαίσιο των συνομιλιών για τη Τζαμάικα το Νοέμβριο, σχεδιάζουν να διατηρήσουν συγκρατημένη στάση, καθώς, όπως εκτιμούν οι συμμετέχοντες, οι διαρροές και οι ειδήσεις που διακινήθηκαν μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης δυσχέραναν σημαντικά τις προηγούμενες διερευνητικές συνομιλίες.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Γερμανία: Αρχίζουν σήμερα οι συνομιλίες για τον σχηματισμό κυβέρνησης

     



    ΣΧΟΛΙΑ