• Πολιτική

    Αισιόδοξος για συμφωνία στις 21 Ιουνίου δηλώνει κυβερνητικός αξιωματούχος


    Το απόθεμα ασφαλείας έως και 20 δισ. ευρώ θα επέτρεπε στην Ελλάδα να μη δανειστεί από τις αγορές για περισσότερο από δύο χρόνια αν το επιτόκιο δεν είναι ευνοϊκό επεσήμανε στο πρακτορείο Reuters, κυβερνητικός αξιωματούχος σε καθεστώς ανωνυμίας.

    Ο ίδιος εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι στις 21 Ιουνίου θα επιτευχθεί συμφωνία για την ελάφρυνση του χρέους. Σημείωσε δε ότι η κυβέρνηση αναμένει δημοσιονομικό περιθώριο ύψους 700 εκατ. ευρώ το 2019 και 1,2 δισ. ευρώ το 2020 για φοροελαφρύνσεις και αύξηση των δαπανών.

    Το κυβερνητικό στέλεχος είπε ότι η Αθήνα γνώριζε τον κίνδυνο «μόλυνσης» από την ιταλική αγορά ομολόγων και πρόσθεσε ότι είναι σημαντικός «ο σχεδιασμός μιας στρατηγικής που θα αποσυνδέσει τα ελληνικά ομόλογα από αυτό που συμβαίνει στην ιταλική αγορά ομολόγων.»

    Ο κυβερνητικός αξιωματούχος τόνισε ότι η στρατηγική της Αθήνας για την επόμενη μέρα είναι τριπλή. Θα στηριχθεί στο απόθεμα ασφαλείας, τη μεταμνημονιακή εποπτεία και την ελάφρυνση του χρέους, προκειμένου να χαράξει μια βιώσιμη επιστροφή στις αγορές ομολόγων.

    Αναφορικά με τις διαπραγματεύσεις για το χρέος ανέφερε ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θέλει μέτρα ελάφρυνσης, που πηγαίνουν πέραν αυτών, που προτίθεται να δώσει το Εurogroup, όπως υποστήριξε «με βάση την ανάλυσή μας δεν το χρειαζόμαστε».

    Η γαλλική πρόταση σύνδεσης της αποπληρωμής των χρεών με την ανάπτυξη, «βρίσκεται ακόμη στο τραπέζι», αλλά η υιοθέτησή της θα εξαρτηθεί από το πόσο θα επιμηκυνθεί η ωρίμανση των δανείων μετά το 2022.



    ΣΧΟΛΙΑ