Ενδείξεις για «θρίλερ» στον δεύτερο γύρο των εκλογών στη ΝΔ

0

Η «μονομαχία» του Βαγγέλη Μεσμερική με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στον δεύτερο γύρο των εκλογών στη Νέα Δημοκρατία ίσως τελικά να είναι πιο αμφίρροπη απ’ όσο φανταζόταν κανείς βλέποντας τα πρώτα αποτελέσματα. Η υπεροχή του Κυριάκου Μητσοτάκη στις μικρότερες ηλικίες και τα social media, η στήριξη του Άδωνι Γεωργιάδη στην υποψηφιότητά του, αλλά και το γεγονός ότι, κατά τα φαινόμενα, η απόστασή του στον πρώτο γύρο από τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη δεν θα ξεπερνά το 10%, «δείχνουν» θρίλερ στον δεύτερο γύρο, αν και σημαντικός παράγοντας που θα επηρεάσει τις εξελίξεις θα είναι και το τι θα πράξει ο Απόστολος Τζιτζικώστας και αν θα στηρίξει κάποιον από τους δύο υποψηφίους, ακολουθώντας το παράδειγμα του Άδωνι Γεωργιάδη, ή θα προτιμήσει να παραμείνει ουδέτερος. Πάντως, η έντονη κόντρα του με τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη προεκλογικά μάλλον προμηνύει ότι ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας δεν θα τον στηρίξει στον δεύτερο γύρο, χωρίς βέβαια αυτό να σημαίνει ότι υποχρεωτικά θα στραφεί προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ωστόσο, οι κινήσεις των δύο «χαμένων» του πρώτου γύρου δε φαίνονται να απασχολούν ιδιαίτερα το επιτελείο του Βαγγέλη Μεϊμαράκη, που κάνει λόγο για «καθαρή» νίκη στον πρώτο γύρο και προβλέπει ότι ο πρώην πρόεδρος της Βουλής θα επικρατήσει και στον δεύτερο γύρο, «ποντάροντας» εν μέρει και στην αναμενόμενη αποχή από τις κάλπες σημαντικής μερίδας των ψηφοφόρων των δύο χαμένων του πρώτου γύρου.

Αντίθετα, στο επιτελείο του Κυριάκου Μητσοτάκη σχολιάζουν πως η αναμέτρηση του δεύτερου γύρου θα είναι μία εντελώς διαφορετική υπόθεση και κανείς δεν μπορεί να πει από τώρα ποιο θα είναι το αποτέλεσμά της.

Ενδιαφέρον  βέβαια θα έχει να δούμε πώς θα κινηθούν εν όψει του δεύτερου γύρου οι δύο «μονομάχοι», οι οποίοι ουσιαστικά μοιράζονται τον ίδιο ιδεολογικό χώρο, αυτόν της φιλελεύθερης κεντροδεξιάς, και έτσι θα πρέπει να κινητοποιηθούν για να προσελκύσουν ψηφοφόρους και από τις πτέρυγες εκείνες στις οποίες ήταν πιο δημοφιλείς οι Απόστολος Τζιτζικώστας και Άδωνις Γεωργιάδης, προκειμένου να εξασφαλίσουν την πρωτιά. Άλλωστε, οι ψηφοφόροι αυτοί δεν είναι και λίγοι: μιλάμε για 120.000 περίπου ψηφοφόρους, αριθμός που μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα  αν συσπειρωθεί προς μία κατεύθυνση.

Όμως για την ώρα αυτή η συζήτηση μάλλον περνά σε δεύτερη μοίρα, καθώς για μια ακόμα φορά τα προβλήματα της εκλογικής διαδικασίας επισκιάζουν το αποτέλεσμά της. Γιατί μπορεί αυτή τη φορά η εταιρεία που ανέλαβε την οργάνωση της διαδικασίας να την έφερε σε πέρας χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα, ωστόσο η καθυστέρηση στην ανακοίνωση των αποτελεσμάτων προκαλεί αλγεινές εντυπώσεις. Χαρακτηριστικό είναι ότι ο πρόεδρος της ΚΕΦΕ Γιάννης Τραγάκης ανακοίνωσε τη Δευτέρα το πρωί πως αργά το απόγευμα της ίδιας μέρας θα δίνονταν στη δημοσιότητα τα τελικά αποτελέσματα, όμως όταν τελικά έγιναν οι ανακοινώσεις, αυτές δεν αφορούσαν στο σύνολο των εκλογικών τμημάτων, αλλά περίπου στο 85%, με τις μεγαλύτερες καθυστερήσεις μάλιστα να καταγράφονται εντός του λεκανοπεδίου Αττικής, και όχι σε «απομακρυσμένες περιοχές που δεν έχουν φαξ», όπως έλεγε ο ίδιος το πρωί.

Σύμφωνα πάντως με αυτά τα αποτελέσματα, ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης προηγείται με ποσοστό 39,51%, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ακολουθεί με 28,27%, ενώ ο Απόστολος Τζιτζικώστας βρίσκεται στο 21,15% και ο Άδωνις Γεωργιάδης στο 11,07%. Ωστόσο, η ενσωμάτωση των εναπομεινάντων εκλογικών τμημάτων στο λεκανοπέδιο Αττικής, που αποτελεί «προπύργιο» του Κυριάκου Μητσοτάκη, αναμένεται να περιορίσει τη διαφορά του από τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη.

BLOOMBERG
ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Όλες οι ειδήσεις

DESIGN
ARCHITECTURE &

Όλες οι ειδήσεις

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Please enter your comment!
Please enter your name here

STORIES
BLOOMBERG

Όλες οι ειδήσεις