• Πολιτική

    Brexit: Διπλό «χαστούκι» στην Μέι από την Βουλή των Κοινοτήτων

    • NewsRoom
    Μέι

    Τερέζα Μέι, πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου


    Με δύο μεγάλες ήττες για την Τερέζα Μέι ξεκινά η κρίσιμη συζήτηση για την προτεινόμενη συμφωνία μεταξύ Βρετανίας και ΕΕ για την «μετά-Brexit» εποχή στην Βουλή των Κοινοτήτων.

    Η κυβέρνηση της Μέι, με απόφαση της βουλής, θα αναγκαστεί πλέον να δημοσιεύσει το πλήρες κείμενο των νομικών επιπτώσεων του Brexit, και δεν θα αρκεστεί στην περίληψη που δημοσιοποιήθηκε τη Δευτέρα. Η πρόταση κατά του Γενικού Εισαγγελέα της Βρετανίας Τζέφρι Κόξ που υπέβαλαν οι  Εργατικοί, το Δημοκρατικό Ενωτικό, οι Σκωτσέζοι Εθνικιστές και οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες εγκρίθηκε με ψήφους 311 υπέρ έναντι 293 κατά. Ο Γενικός Εισαγγελέας είχε αρνήθηκε να δώσει στη δημοσιότητα το πλήρες κείμενο των νομικών επιπτώσεων.

    Μετά την υπερψήφιση της πρότασης των τεσσάρων κομμάτων, η Αντρέα Λίντσομ, επικεφαλής των Συντηρητικών στην Βουλή, υποσχέθηκε ότι θα δημοσιοποιηθεί το πλήρες κείμενο την Τετάρτη, ενώ ο Κοξ αποκλείστηκε από τις εργασίες της Βουλής, σύμφωνα με τον κανονισμό.

    Το πιο σημαντικό χτύπημα ωστόσο ήρθε από την έγκριση της πρότασης του βουλευτή Ντόμινικ Γκριβ, σύμφωνα με την οποία τον τελικό λόγο για το Brexit θα έχουν οι βουλευτές σε περίπτωση ήττας της Μέι στην ψηφοφορία της 11 Δεκεμβρίου, σενάριο το οποίο φαίνεται να συγκεντρώνει τις περισσότερες πιθανότητες.



    ΣΧΟΛΙΑ