• Πολιτική

    Αμερικανικό αντιτορπιλικό συμμετείχε σε παράνομη άσκηση του τουρκικού ναυτικού στο Καστελόριζο

    • NewsRoom


    Σε άσκηση την οποία πραγματοποίησε την Πέμπτη η Τουρκία στην περιοχή του Καστελόριζου συμμετείχε το αμερικανικό αντιτορπιλικό USS PORTER.

    Η άσκηση είχε αναγγελθεί στις 27 Δεκεμβρίου με την Navtex 1427/18 η οποία ανέφερε ότι «Διμερής ναυτική άσκηση θα διεξαχθεί από τουρκικές και συμμαχικές ναυτικές μονάδες στις 3 Ιανουαρίου». Η Τουρκία δέσμευσε παρανόμως τη θαλάσσια περιοχή του Καστελόριζου, παρά το γεγονός πως για υπεύθυνη για την έκδοση NAVTEX σε αυτή είναι η Ελλάδα. Μάλιστα, το τουρκικό Υπουργείο Άμυνας εμφάνισε φωτογραφίες στις οποίες συμμετείχε το αμερικανικό σκάφος, το οποίο εμφανίζεται να πλέει μαζί με δυο τουρκικές φρεγάτες.

    Ο προβληματισμός γίνεται μεγαλύτερος καθώς στις 20 Δεκεμβρίου η Τουρκία είχε πραγματοποιήσει κοντά στις ακτές της Κύπρου, αμφισβητώντας την κυπριακή αρμοδιότητα για την περιοχή, παρόμοι άσκησης στην οποία συμμετείχε το αμερικανικό USS D.COOK.

    Το ελληνικό υπουργείο Εθνικής Άμυνας επιχείρησε να υποβαθμίσει τη σημασία του αμερικανικού πλοίου, με διαρροές να αμφισβητούν ακόμα και την παρουσία του. Όμως λίγη ώρα αργότερα, η Διοίκηση του 6ου Αμερικανικού Στόλου ανάρτησε φωτογραφία στο twitter όπου περιγράφεται η προσνήωση τουρκικού ελικοπτέρου SH-70 στο αμερικανικό αντιτορπιλικό USS PORTER.



    ΣΧΟΛΙΑ