• Πολιτική

    31 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ «καρφώνουν» τον Τόσκα για«ελλιπή μέτρα προστασίας»

    • NewsRoom
    Τόσκας

    Νίκος Τόσκας. Υπουργός Προστασίας του Πολίτη


    Πληθαίνουν οι φωνές εναντίον του Νίκου Τόσκα για την κατάσταση εκτεταμένης ανομίας και την στάση της πολιτικής ηγεσίας της Αστυνομίας, με τον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη να δέχεται πλέον και φίλια πυρά από τον ίδιο το ΣΥΡΙΖΑ. Πιο συγκεκριμένα, 31 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ συνυπογράφουν ερώτηση σχετικά με τις επιθέσεις εναντίον ελεύθερων κοινωνικών χώρων δείχνοντας ευθέως τον υπουργό ως τον αποκλειστικό υπεύθυνο.

    Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ απευθύνουν κριτική στον κ. Τόσκα, με αφορμή τις τελευταίες επιθέσεις στους λεγόμενους «ελεύθερους κοινωνικούς χώρους», όπως πχ το στέκι «Φαβέλα» στον Πειραιά, που είχαν ως απολογισμό σοβαρούς τραυματισμούς και υλικές ζημιές. Οι κυβερνητικοί βουλευτές – με πρώτο υπογράφοντα τον Νίκος Παρασκευόπουλος– κάνουν λόγο για έξαρση της ρατσιστικής βίας και φασιστικές επιθέσεις, δείχνοντας ως υπεύθυνη την Χρυσή Αυγή. Συνολικά, αναφέρονται σε τέσσερις επιθέσεις που σημειώθηκαν μέσα σε μόλις ένα μήνα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, αφήνοντας αιχμές για ελλιπή μέτρα προστασίας. Στο πλαίσιο αυτό καλούν τον αρμόδιο υπουργό να αναλάβει πρωτοβουλίες για την προστασία των εν λόγω χώρων, των προσφύγων και των μεταναστών που ζουν στη χώρα μας.

    Πέρα από τον κ. Κυρίτση, μεταξύ των βουλευτών που υπογράφουν την ερώτηση είναι η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Φωτεινή Βάκη και οι πρώην υπουργοί Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος και Παιδείας Νίκος Φίλης.

    Επίθεση στον Τόσκα από την Νέα Δημοκρατία και αστυνομικούς

    Την ίδια ώρα, ο αναπληρωτής Τομεάρχης Εσωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, αρμόδιος για θέματα Προστασίας του Πολίτη, Μάξιμος Χαρακόπουλος, κάλεσε τον κ. Τόσκα να αναλάβει,  την ευθύνη για τα διαδοχικά κρούσματα βίας σε όλη τη χώρα.

    Ο κ. Χαρακόπουλος υπογράμμισε πως «το σημερινό κατάντημα είναι αποτέλεσμα της διαρκούς σκανδαλώδους ανοχής της Κυβέρνησης προς τις δήθεν συλλογικότητες με τις οποίες τη συνδέουν εκλεκτικές συγγένειες» ενώ υπενθύμισε πως «οι ίδιοι ομολογούν ότι πρόκειται για “δικά τους παιδιά”. Την ανοχή της Κυβέρνησης εκμεταλλεύονται τώρα και οι συλλογικότητες του αναρχοεξουσιαστικού χώρου».

    Παράλληλα, ο  γ.γ των Ειδικών Φρουρών, Στράτος Μαυροειδάκος τόνισε μιλώντας στον ΣΚΑΊ πως η κλιμάκωση των φαινομένων βίας μπορεί να οδηγήσει σε άσχημες καταστάσεις, ακόμα και σε θανάτους αστυνομικών ή πολιτών.

    Ο κ. Μαυροειδάκος ρωτήθηκε για την κριτική που άσκησε χθες ο κ. Τόσκας στην ΕΛΑΣ και αν αυτή η κριτική ακυρώνει τους αστυνομικούς. «Το μόνο σίγουρο είναι ότι στο τέλος θα την πληρώσει ο αστυφύλακας. Ο χαμηλόβαθμος. Η Πολιτεία δεν έχει αναγνωρίσει το έργο μας», είπε ο συνδικαλιστής των ειδικών φρουρών.

    «Είναι κρίμα γιατί ο υπουργός χάνει την ψυχραιμία του», πρόσθεσε ο κ. Μαυροειδάκος που σχολίασε ότι «σε λίγο θα αποτελεί είδηση να μην υπάρχει επίθεση σε διμοιρία. Εμείς θα λέμε την αλήθεια. Αυτή τη στιγμή χτυπάμε καμπανάκι κινδύνου, να μην έχουμε νεκρό συνάδελφο ή πολίτη. Η κατάσταση έχει εκτραχυνθεί», συμπλήρωσε.

    «Για μια ακόμη φορά τα φαινόμενα βίας έχουν πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις» δηλώνει η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Φώφη Γεννηματά, αναφερόμενη στα τελευταία γεγονότα στο κέντρο της Αθήνας και άλλων πόλεων, τονίζει ότι «ο κ. Τόσκας έπρεπε προ πολλού να είχε παραιτηθεί ή αποπεμφθεί».

    Επίσης κατηγορεί τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ότι στηρίζει τον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη «και σε ρόλο παρατηρητή αδιαφορεί και περιφρονεί τα βασικά συνταγματικά δικαιώματα των πολιτών της χώρας».

    Τόσκας: Οι ευθύνες στους αστυνομικούς

    Από την πλευρά του, πάτνως, ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη προσπάθησε να αποποιηθεί των ευθυνών του για την κατάσταση που επικρατεί στην Αθήνα, η οποία μοιάζει με ανοχύρωτη πόλη στο έλεος των κουκουλοφόρων και των αντιεξουσιαστών. Αντίθετα, ο κ. Τόσκας αναλώνεται σε δημόσια κριτική κατά των αστυνομικών.

    «Οι αστυνομικοί έδειξαν αδράνεια και δεν εφάρμοσαν τις εντολές», δήλωσε ο Νίκος Τόσκας, σε τηλεφωνική του συνέντευξη χτες βράδυ στην ΕΡΤ.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Τόσκας: Ενεργοποιείται σώμα με 200 αστυνομικούς που θα περιπολεί στο κέντρο της Αθήνας

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Πατούλης κατά Τόσκα: Να παραιτηθεί, αν δεν μπορεί να ανταποκριθεί

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Οι αστυνομικοί «καρφώνουν» τον Τόσκα: Ο υπουργός στέλνει μήνυμα ανοχής



    ΣΧΟΛΙΑ