• Fashion

    Ποιος ήταν ο λάτρης του ενδυματολογικού μινιμαλισμού Δημήτρης Παρθένης

    • NewsRoom


    Ενας λάτρης του ενδυματολογικού μινιμαλισμού, ο σχεδιαστής Δημήτρης Παρθένης, πέθανε χθες σε νοσοκομείο της Αθήνας, σε ηλικία 74 ετών. Ο Δημήτρης Παρθένης υπήρξε ένα ελεύθερο πνεύμα που επικοινώνησε το δημιουργικό όραμα μέσα από άνετες γραμμές και φιλικά προς το σώμα υφάσματα, όπως το βαμβάκι, χτίζοντας παράλληλα ένα ελληνικό brand που αναπτύχθηκε τόσο σε τοπικό όσο και σε διεθνές επίπεδο μέσα από τα καταστήματα του οίκου αλλά και ένα ευρύ δίκτυο πωλήσεων. Το άνετο αλλά σοφιστικέ στυλ Parthenis συνδέθηκε επίσης από πολύ νωρίς και με το νησί της Μυκόνου, που αποτέλεσε πηγή έμπνευσης και δημιουργίας για τον σχεδιαστή.

    Την οικογενειακή παράδοση συνεχίζει σήμερα η κόρη του, Ορσαλία Παρθένη, η οποία ανέλαβε την οικογενειακή επιχείρηση σε ηλικία 24 ετών.

    «Νομίζω πως η μεγαλύτερή μου επιτυχία ήταν ότι τελικά κατάφερα να με παραδεχτεί ο πατέρας μου. Ίσως αυτό να ισχύει για όλα τα παιδιά κι ακόμα περισσότερο τα παιδιά που κληρονομούν μια οικογενειακή επιχείρηση», είχε δηλώσει η ίδια σε παλαιότερη συνέντευξή της.

    Ο ίδιος, πάλι, όταν ερωτήθηκε, σε κάποια συνέντευξη, τι θαυμάζει στην κόρη του, απάντησε: «Είναι καλύτερη από μένα».

    Σε κάθε περίπτωση, πάντως, ο Δημήτρης Παρθένης αφήνει πίσω του ένα ιδιαίτερο δημιουργικό ύφος, στα χνάρια του οποίου πατά και η Ορσαλία, έχοντας υπάρξει ένας από τους πρώτους σχεδιαστές που έβγαλαν την ελληνική μόδα εκτός συνόρων.

    «Πέρα από την ιστορία με τα ζέρσεϊ, την δημιουργία της τάσης με το εσώρουχο που παίρνει τη θέση του εξώ-ρούχου (και γίνεται το σήμα κατατεθέν του brand), πιο πριν κι ενώ τα χρώματα ήταν έντονα, η μονοχρωμία και το βαμβάκι καθιερώνει την εικόνα του brand στη συνείδηση του κόσμου», είχε πει η Ορσαλία Παρθένη, αναφερόμενη στην «τομή» που έκανε στην ελληνική μόδα ο Δημήτρης Παρθένης, για να προσθέσει: «Μάλιστα το 1979 και μαζί με τον Τσεκλένη (που σε εκείνη την εποχή εκπροσωπούν δυο διαφορετικά ύφη, ο Τσεκλένης τα εμπριμέ και ο Parthenis τη μονοχρωμία) είναι οι πρώτοι έλληνες σχεδιαστές που έχουν ατζέντη στην Αμερική και βγάζουν την ελληνική μόδα στο εξωτερικό».

    Σήμερα, με τέσσερα αυτόνομα καταστήματα στην Ελλάδα, και ναυαρχίδες τα καταστήματα στην Αθήνα και τη Μύκονο, ο οίκος Parthenis διατηρεί δίκτυο χονδρικής όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και την Κύπρο, το Λίβανο, το Κουβέιτ, τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ τον Φεβρουάριο του 2016 λειτούργησε το pop-up Parthenis Concept Store στο Rivington Street του Ανατολικού Λονδίνου.

    Η είδηση του θανάτου του δημιουργού ανακοινώθηκε και μέσω της επίσημης ιστοσελίδας του οίκου Parthenis ως εξής: «Μετά λύπης ανακοινώνουμε την απώλεια του ιδρυτή του οίκου Parthenis, Δημήτρη Παρθένη. O Δημήτρης Παρθένης θα συνεχίσει να αποτελεί την πηγή εμπνευσης του οίκου».

    Η νεκρώσιμος ακολουθία θα τελεστεί αύριο Δεύτερα στις 1.30 μ.μ. από τον Ιερό Ναό του Αγίου Διονυσίου Αρεοπαγίτου στο Κολωνάκι.

    Η οικογένεια παρακαλεί αντί στεφάνων τα χρήματα να διατεθούν στην «Πνοή Αγάπης», τον Σύλλογο Εθελοντών Κοινωνικής και Συναισθηματικής Στήριξης Ανθρώπων με καρκίνο και τον Οικογενειών τους που επιτελεί έργο στο αντικαρκινικό νοσοκομείο Άγιος Σάββας.



    ΣΧΟΛΙΑ