• Top Stories

    Ο Τσίπρας βλέπει Πούτιν για το… λιώσιμο των πάγων

    • NewsRoom
    Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας (αριστερά) στη συνάντησή του με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν (δεξιά)

    Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε παλαιότερη συνάντηση με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν


    Μετά το θερμό ελληνορωσικό καλοκαίρι και το διπλωματικό θρίλερ, ο πρωθυπουργός μεταβαίνει σήμερα στη Μόσχα για επίσημες επαφές με τον Ρώσο Πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν και τον πρωθυπουργό Ντμίτρι Μεντβέντεφ, με στόχο να αναθερμάνει τις διμερείς σχέσεις, που βρέθηκαν σε κρίση τους περασμένους μήνες.

    Στις συναντήσεις η Ελλάδα θα προσπαθήσει να επικεντρωθεί στη περαιτέρω ανάπτυξη και εμβάθυνση της διμερούς συνεργασίας σε ζητήματα οικονομίας, διαλόγου επί περιφερειακών ζητημάτων, ενέργειας, πολιτισμού και άλλων κοινού ενδιαφέροντος θεμάτων.

    Η επίσημη επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού πραγματοποιείται 190 έτη από την καθιέρωση διπλωματικών σχέσεων Ελλάδας-Ρωσίας. Σύμφωνα με την ελληνική κυβέρνησης, η επίσκεψη θα υπογραμμίσει «τις στενές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, που βασίζονται σε ισχυρούς δεσμούς φιλίας και εκτίμησης μεταξύ των λαών, όπως επανειλημμένα έχει σημειωθεί από την Αθήνα».

    Ο κ. Τσίπρας θα συνοδεύεται από τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών, Γιώργο Κατρούγκαλο, τον Γενικό Γραμματέα Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων του υπουργείου Εξωτερικών, Γιάννη Μπράχο και υπηρεσιακούς παράγοντες. Στη Μόσχα θα βρίσκεται από την 5η Δεκεμβρίου ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γ. Κατρούγκαλος, επικεφαλής της αντιπροσωπείας που θα μετάσχει στην Μικτή Διυπουργική Επιτροπή Ελλάδος-Ρωσίας.

    Πρόκειται για την ενδέκατη συνεδρίαση της εν λόγω επιτροπής, η οποία είχε αναβληθεί στο παρελθόν στη σκιά της επιδείνωσης των διμερών σχέσεων τον περασμένο Αύγουστο.

    Η κρίση του καλοκαιριού

    Στη διάρκεια του καλοκαιριού που πέρασε εκδηλώθηκε μια άνευ προηγουμένου κρίση στις ελληνορωσικές σχέσεις μετά την απόφαση της Αθήνας να προχωρήσει στην απέλαση δύο Ρώσων διπλωματών, οι οποίοι κατηγορήθηκαν από την ελληνική πλευρά για απόπειρα αλίευσης πληροφοριών και χρηματισμού Ελλήνων αξιωματούχων με στόχο τη μη επίλυση του ονοματολογικού στην ΠΓΔΜ.

    Λάδι στη φωτιά έριξαν και οι καταγγελίες Ζάεφ, που ακολούθησαν, ότι η κυβέρνησή του δέχθηκε «πολλαπλές αναφορές» ότι Έλληνες επιχειρηματίες, που πρόσκεινται θετικά απέναντι στη Ρωσία, κατέβαλαν σε πολίτες της ΠΓΔΜ ποσά από 13.000 δολάρια έως 21.000 δολάρια για να διαπράξουν «βίαιες ενέργειες» ενόψει του δημοψηφίσματος.

    Απαντώντας στην απέλαση των δύο Ρώσων διπλωματών, η Μόσχα προχώρησε στην απέλαση Ελλήνων διπλωματών, ενώ ήδη είχε ματαιωθεί η επίσκεψη του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ στην Αθήνα. Από την πλευρά του ο Έλληνας πρώην υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς έστελνε το μήνυμα ότι η εποχή, που θεωρούνταν διπλωματία το να κάνεις την κότα, πέρασε.

    «Η χώρα μας είναι αποφασισμένη να στείλει ένα μήνυμα προς Ανατολάς και Δύση, προς όλους τους φίλους μας και μη, ότι για όποιον παραβιάζει τις αρχές της κυριαρχίας και του σεβασμού απέναντί μας θα λαμβάνονται τα αντίστοιχα μέτρα. Η εποχή που θεωρούνταν διπλωματία το να κάνεις την κότα πέρασε. Αυτή είναι μια διπλωματία για κοτέτσι και όχι για εξωτερική πολιτική» έλεγε ο Νίκος Κοτζιάς τον περασμένο Ιούλιο.

    Αυτά, όπως φαίνεται, πέρασαν, και κατά την επίσκεψη του πρωθυπουργού στη Μόσχα αναμένεται να υπογραφούν σειρά διμερών συμφωνιών και μνημονίων συνεργασίας στους τομείς εμπορικής ναυτιλίας, καταπολέμησης του οργανωμένου εγκλήματος, αθλητισμού, τυποποίησης κ.α..

    Αναμένεται επίσης να συζητηθεί η προοπτική ρωσικών επενδύσεων στην Ελλάδα και οι δυνατότητες αύξησης των ελληνικών εξαγωγών στη Ρωσία. Θα συζητηθεί ο περιφερειακός ρόλος της Ελλάδος ως πυλώνας σταθερότητας και ασφάλειας, με έμφαση στη Ανατολική Μεσόγειο και τα Βαλκάνια. Επίσης, θα συζητηθούν το Κυπριακό και η σταθερή θέση της Ρωσίας για δίκαιη και βιώσιμη λύση, οι εξελίξεις στον τομέα της ενέργειας και εν προκειμένω ο ρόλος της Ελλάδας, οι σχέσεις ΕΕ – Ρωσίας και η σημασία τους για την περιοχή και την παγκόσμια ασφάλεια, οι προοπτικές στη Συρία και τη Λιβύη. Αναμένεται δε να συμφωνηθεί η κήρυξη του 2019 ως έτους γλώσσας και λογοτεχνίας για τις δύο χώρες.

    Το πρόγραμμα της επίσκεψης

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού, την Παρασκευή στις 10:30 ο κ. Τσίπρας θα καταθέσει στεφάνι στο μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη στον Κήπο Αλεξάνδρου. Στις 11:30 έως τις 12:30 θα έχει συνάντηση με τον Ρώσο ομόλογό του, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, στην πρωθυπουργική κατοικία.

    Η κατ’ ιδίαν συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Βλαντιμίρ Πούτιν στο Κρεμλίνο έχει προγραμματιστεί για τις 13:00-13:30, ενώ θα ακολουθήσει γεύμα εργασίας με τον Ρώσο Πρόεδρο (13:30-14:45). Θα πραγματοποιηθεί υπογραφή διμερών συμφωνιών (14:45-15:00) και εν συνεχεία ο Έλληνας πρωθυπουργός και ο Ρώσος Πρόεδρος θα παραθέσουν κοινή συνέντευξη Τύπου (15:00-15:30).

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Στις 7 Δεκεμβρίου η συνάντηση Τσίπρα – Πούτιν στη Μόσχα

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ο Πούτιν χάνει το παιχνίδι στα Βαλκάνια μετά και το ιστορικό χαμηλό στις ελληνορωσικές σχέσεις



    ΣΧΟΛΙΑ