• Διεθνής πολιτική

    «Ευχαριστώ» Ζελένσκι σε Σακελλαροπούλου για την στήριξη της Ελλάδας στην Ουκρανία

    • NewsRoom
    Βολοντίμιρ Ζελένσκι, πρόεδρος της Ουκρανίας

    Βολοντίμιρ Ζελένσκι, πρόεδρος της Ουκρανίας


    Στην Ελλάδα βρίσκεται για πρώτη φορά, ο Ουκρανός Πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο οποίος σήμερα λίγο μετά τις 20:00 συνάντησε στο Προεδρικό Μέγαρο την Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

    Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αφού καλωσόρισε τον Ουκρανό Πρόεδρο, επανέλαβε τη στήριξη της Ελλάδας στην Ουκρανία τονίζοντας ότι θα συνεχιστεί σε πολιτικό, στρατιωτικό, οικονομικό και ανθρωπιστικό επίπεδο. Ταυτόχρονα ανέφερε ότι η Ελλάδα στηρίζει την υποψηφιότητα της Ουκρανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

    Ο Ουκρανός Πρόεδρος με τη σειρά του ευχαρίστησε την Ελλάδα για τη στήριξή της και εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του για τις εκπαιδεύσεις των πιλότων αλλά και την υποστήριξη που δέχθηκαν οι Ουκρανοί πολίτες που κατέφυγαν στη χώρα μας κατά την διάρκεια του πολέμου.

    Αργότερα, ο Ουκρανός Πρόεδρος θα συμμετάσχει στο άτυπο δείπνο που οργανώνει ο πρωθυπουργός με τους ηγέτες της περιοχής – παρουσία της ηγεσίας της Ε.Ε. – δείπνο κορυφής που εκπέμπει μέσω Ελλάδας ισχυρό μήνυμα στήριξης της Ουκρανίας και της ευρωατλαντικής προοπτικής ολόκληρης της περιοχής και ακόμα ισχυρότερο μήνυμα ότι ο δρόμος αυτός για ολόκληρη την περιοχή περνά μές΄από την Αθήνα.

    Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να επαναλάβει ότι η Ελλάδα, η οποία στάθηκε στη σωστή πλευρά της Ιστορίας από την πρώτη στιγμή στηρίζοντας την Ουκρανία χωρίς αστερίσκους, θα συνεχίζει να στηρίζει αμυντικά και ανθρωπιστικά την Ουκρανία και την ευρωατλαντική της προοπτική.

    Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο χρόνος της επίσκεψης του Zελένσκι στην Αθήνα που οργανώθηκε υπό συνθήκες μυστικότητας για λόγους ασφαλείας την ημέρα της έλευσης των ηγετών της περιοχής κατόπιν πρόσκλησης του πρωθυπουργού δεν είναι τυχαίος και αναδεικνύει τον κομβικό ρόλο της Ελλάδας στην περιοχή και στην ευρωατλαντική προοπτική τόσο των Βαλκανίων όσο και της Ανατολικής Γειτονίας (παρούσα θα είναι και η Πρόεδρος της Μολδαβίας), καθώς η Αθήνα γίνεται η γέφυρα συνάντησής που φέρνει κοντά όλους τους ηγέτες της περιοχής από τα Βαλκάνια μέχρι την Ουκρανία.

    Ο πρόεδρος της Ουκρανίας έκανε ανάρτηση στον προσωπικό του λογαριασμό στο Χ (πρώην Twitter) όταν έφτασε στην Ελλάδα, λέγοντας ότι θα υπάρξουν «ουσιαστικές διαπραγματεύσεις με τον πρωθυπουργό Μητσοτάκη και την ελληνική αντιπροσωπεία», ενώ αναφέρθηκε και στη συνάντησή του με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

    «Η ατζέντα είναι όλα όσα μπορούμε να κάνουμε μαζί για να προστατεύσουμε την ανθρώπινη ζωή και την ελευθερία στο κοινό ευρωπαϊκό μας σπίτι», τόνισε, προσθέτοντας ότι θα έχει συνάντηση με τους ηγέτες των Βαλκανίων για τον συντονισμό της ευρωπαϊκής και ευρωατλαντικής ολοκλήρωσης, την αμυντική συνεργασία και την ασφάλεια, όπως και ξεχωριστές συνομιλίες για διμερή θέματα.

    Παράλληλα, προανήγγειλε συνάντηση με την πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. «Κάθε μέρα ενισχύουμε το κράτος μας, τους πολεμιστές μας και τη συνεργασία μας με τους εταίρους», κατέληξε στην ανάρτησή του.

    Διαβάστε επίσης:

    Κοινή δήλωση Ελλάδας-Ουκρανίας για την είσοδο του Κιέβου στο NATO

    Γιάννης Μαντζουράνης: Να καταδικαστεί η Αλβανία για την υπόθεση Μπελέρη στη συνάντηση των ηγετών των Δ. Βαλκανίων

    Θεσσαλονίκη: Πρόλαβαν φωτιά στο Σέιχ Σου – Παρατείνεται η απαγόρευση κυκλοφορίας



    ΣΧΟΛΙΑ