• First Top Stories

    Ο Λοβέρδος έσφιξε την θηλιά γύρω από τον Καμμένο για το θέμα των όπλων

    Καμμένος

    Πάνος Καμμένος, πρώην υπουργός Εθνικής Άμυνας


    Είναι όμορφο το Παρίσι τέτοια εποχή, ομολογουμένως. Σίγουρα πιο όμορφο από τη Βουλή. Και ειδικά για τον Αλέξη Τσίπρα, οπωσδήποτε πιο όμορφο από μία Βουλή στην οποία θα “σταυρώνεται” ο αταίριαστος (αλλά και τόσο ταιριαστός, τελικά) κυβερνητικός του εταίρος, Πάνος Καμμένος, για την υπόθεση της πώλησης βλημάτων στη Σαουδική Αραβία, μία υπόθεση η οποία “βρωμάει” από παντού και οι συνεχείς αποκαλύψεις γύρω από αυτήν φέρνουν σε πολύ δύσκολη θέση τον υπουργό Άμυνας και πρόεδρο των Ανεξάρτητων Ελλήνων.

    Στην αυριανή συνεδρίαση της Βουλής, λοιπόν, είναι βέβαιο ότι ο Πάνος Καμμένος θα περάσει πολύ δύσκολα. Ειδικά μετά την κατάθεση νέων εγγράφων στην Ολομέλεια από τον βουλευτή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Ανδρέα Λοβέρδο, τα οποία αποδεικνύουν πέραν πάσης αμφιβολίας ότι τον περασμένο Αύγουστο το βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας δεν είχε την παραμικρή ιδέα για το deal της πώλησης των βλημάτων, αλλά και για τη δράση του Βασίλη Παπαδόπουλου, του περίφημου μεσάζοντα που παρουσιάζεται ως εκπρόσωπος της Σαουδικής Αραβίας!

    Όπως φαίνεται από τα εν λόγω επίσημα έγγραφα, αντιπροσωπεία της Σαουδικής Αραβίας επισκέφθηκε τον περασμένο Αύγουστο το υπουργείο Άμυνας για να ζητήσει εξηγήσεις για τη δήθεν “Διακρατική Συμφωνία”. Αντί εξηγήσεων, σχεδόν εκδιώχθηκαν από το υπουργείο, και έλαβαν ένα κείμενο της Διακρατικής Συμφωνίας γραμμένο στα ελληνικά – εύλογα αναρωτιέται κανείς τι σόι διακρατική συμφωνία είναι αυτή, αν δεν είναι μεταφρασμένη και στις δύο γλώσσες των εμπλεκομένων κρατών…

    Ένα άλλο απίστευτο στοιχείο που προκύπτει από τα έγγραφα, και για το οποίο θα κληθεί να δώσει εξηγήσεις στη Βουλή ο Πάνος Καμμένος, είναι ότι η Σαουδική Αραβία επιθυμούσε την αγορά 100.000 βλημάτων, και όχι 300.000 βλημάτων, όπως προβλέπει η “συμφωνία” με τον δήθεν εκπρόσωπο του βασιλείου. Είναι χαρακτηριστικό αυτό που αναφέρεται στα πρακτικά της σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Άμυνας με την αντιπροσωπεία της Σαουδικής Αραβίας: “Ο επικεφαλής της ξένης πλευράς ανέφερε πως έχει την εξουσιοδότηση να αγοράσει 100.000 βλήματα 105 χιλ. επιδεικνύοντας σχετικό πιστοποιητικό. Για τις βόμβες ανέφερε πως δεν είναι εξουσιοδοτημένος να συζητήσει την παρούσα χρονική στιγμή και η επίσκεψη του αφορά αποκλειστικά την αγορά 100.000 βλημάτων 105 χιλ. Πρόσθεσε ότι εκπροσωπεί τον αρμόδιο φορέα του Υπουργείου Άμυνας του ΒΣΑ και ότι αγνοεί την υπογραφή συμφωνίας για 300.000 βλήματα. Επιθυμεί την αγορά μέσω διακρατικής συμφωνίας 100.000 βλημάτων 105 χιλ. άμεσα αναφέροντας ότι έχει εξασφαλίσει την απαιτούμενη χρηματοδότηση”.

    Στο ίδιο έγγραφο άλλωστε οι εκπρόσωποι της Σαουδικής Αραβίας ξεκαθαρίζουν ότι “επιθυμούν την αγορά απ’ ευθείας των πυρομαχικών χωρίς διαμεσολαβητή (broker) και με συνομιλίες G to G” (government to government). Από αυτήν την αναφορά γίνεται σαφές ότι η Σαουδική Αραβία δεν επιθυμεί να υπάρχει κανένας ενδιάμεσος, αλλά οι όποιες διαπραγματεύσεις να γίνουν απευθείας μεταξύ των δύο κρατών – ένα ακόμα στοιχείο που δείχνει ότι κάτι μυστήριο συμβαίνει με τον “διαμεσολαβητή” Βασίλη Παπαδόπουλο.

    Για όλα αυτά, ο Πάνος Καμμένος θα κληθεί να απαντήσει αύριο, Πέμπτη. Την ίδια στιγμή που ο Αλέξης Τσίπρας θα περνάει πολύ πιο ξέγνοιαστα τις ώρες του στο Παρίσι, όπου θα έχει επαφές με επιχειρηματίες. Μία πολύ βολική απόδραση…

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Φ. Γεννηματά: Ετοιμάζει τις επόμενες κινήσεις της

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:Γιάννης Στουρνάρας: «Ο ενοχλητικός τραπεζίτης»

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Στο Παρίσι για να βραβευθεί για το.. πολιτικό του σθένος ο Αλέξης Τσίπρας!



    ΣΧΟΛΙΑ